4 bin 291 çocuk, açık cezaevlerinde

cezaevi/foto: freepik
- Adalet Bakanlığı Ceza Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Fatih Güngör, açık cezaevlerinde 4 bin 291 çocuğunu tutulduğunu söyledi.
DEM Parti, 10. Yargı Paketi'ndeki tutuklu çocukların "eğitim evi" olarak tanımlanan açık cezaevleri yerine kapalı cezaevine konulmasını önünü açacak 16, 17 ve 18. maddelerine muhalefet etti. DEM Parti Milletvekili Beritan Güneş Altın, pakette yer alan "suça sürüklenen çocuk" ve "suçlu çocuk" kavramları yerine "kanunla ihtilaflı çocuk" belirlemesinin daha doğru olacağını belirtti. "Çocuk ve suç ilişkisinin, buna yol açan sosyal, çevresel ve toplumsal meseleleri görmeyen bir yerden ele alındığını dile getiren Beritan Güneş Altın, "Suça itilmiş çocuk kavramı muğlak bir kavram. Kim itiyor bu çocukları suça? Önce bunun adını koymak gerekir. Çocukları korumayan politikalar, aynı zamanda çocuğun üstün yararını öncelemeyen durumlar olduğunu söylüyoruz. Çocuğa verilecek cezanın artırılmasının caydırıcı olmayacağını görmemiz gerekir. Burada çocuğu suça iten meselelerin ne olduğun analiz etmemiz, buna dair koruyucu politikalar üretmemiz gerekir. Bir düzenleme yapacaksak çocuğun cezasını artırmak değil, çocuğu suça sürükleyen, uyuşturucuya sürükleyen, kapkaça iten meselelerin ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Çocuklar için güvensiz
Düzenlemenin çocukların lehine olmadığına dikkat çeken Beritan Güneş Altın, şunları söyledi: "Bu düzenlemeyle çocuğu toplumsal alandan alıp kapalı cezaevine koyacaksınız. Daha sonra hüküm giydiğinde İdare ve Gözlem Kurulu kararı ile açık, eğitim evine almak doğru değil. Madem bir çocuğun suç ile bir ilişkisi oldu, o zaman o çocuğu ilk önce eğitim evine alalım. Hükmü açıklanmamış bir çocuk kapalı cezaevinde, hükmü açıklandıktan sonra açık cezaevine alınacak. Bu kendi içinde bir çelişki barındırmıyor mu? Burada bir dengesizlik yok mu? Bir çocuğun 5 gün dahi cezaevinde tutulmasının psikolojik boyutlarını araştırdınız mı? Bu 5 günün geleceğinde, kimliğinde ve yaşamında nasıl bir akran zorbalığına yol alabileceğine bir öngörünüz var mı? Sizin çocukları koyduğunuz cezaevlerinde akran zorbalığı, cinsel şiddet ile boğuştuğu yerler. Çocuklar için güvenli yerler değil."
Profesyonel suçlu riski
Düzenlemenin Pekin Sözleşmesi ve Birleşmiş Milletler Çocuğa Dair Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu vurgulayan Beritan Güneş Altın, "Çocukları toplumdan uzaklaştırarak suçtan uzaklaştırdığını söylüyorsunuz. Bir çocuğun toplumdan uzaklaştırılması suç işleme koşulunu azaltabilir, ancak içinde bulunduğu koşullar, yani cezaevinin koşulları, onun daha profesyonel bir suçlu haline getirme riskleri taşır. Bu sebeple bir çocuğun kapatılması sorunu çözmüyor, derinleştiriyor" dedi.
Bakanlık savundu
DEM Parti'nin talebiyle komisyona katılan Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Fatih Güngör, çocukların kapalı cezaevine gönderilmesini, çocukların firar ettiği gerekçesiyle savundu. Güngör, açık cezaevinde bulunan çocukların aynı zamanda okula gittiğini, ancak okula gidip daha sonra cezaevine geri dönmediğini, ailesinin yanına gittiğini belirterek, bu hususu gerekçe göstererek, çocukların kapalı cezaevinde tutulmasını savundu. Açık cezaevlerinde bulunan çocuk sayısına ilişkin soruya Güngör, an itibarıyla sayının 4 bin 291 olduğu yanıtını verdi. Kaç, çocuğun okula gidip de dönmediği sorusuna Güngör, bu sayının son 5 ayda sadece 194 olduğunu aktardı. Çocukların kapalı cezaevine gönderilmesine gerekçe gösterilen bu oranın düşük olduğunu belirten DEM Parti'liler, söz konusu maddenin yanlış sonuçlar doğuracağı uyarısı yaptı.
Türkiye'de 9 kapalı cezaevi olduğunu, çocukların bu cezaevlerinde ayrı odalarda tutulduğunu belirten Güngör, çocukların ailelerinin bulunduğu kentten başka kentteki cezaevlerine gönderilmelerinin neden olduğu hak ihlallerini ise "görüntülü görüşme ile aştıklarını" ileri sürdü.
Söz konusu maddeler aleyhine verilen önergeler ise AKP-MHP oylarıyla reddedildi.