Avrupa Parlamentosu’nun 40 parlamenteri, Türkiye’nin hem içeride hem de Rojava’da Kürtlere yönelik saldırılarının derhal durdurulması için Avrupa Komisyonu’na çağrıda bulundu. 40 parlamenterin imzasını taşıyan mektup, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve AB’nin dış ilişkiler ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi Josep Borell’e gönderildi.
ANF’de yer alan haberde, Türkiye’nin hem içeride hem de Rojava’da Kürtlere karşı saldırılarını durdurması için “derhal bir eylem” çağrısında bulunuldu.
80 bini aşkın kişi tutuklandı
AKP’nin son dört yıl içerisinde “kademeli olarak son derece otoriter siyasi bir sistem inşa ettiğini” kaydeden parlamenterler, “Bu süreçte 80 bini aşkın kişi terörizmle bağlantılı suçlamalarla tutuklandı. Türk hükümeti HDP’yi tamamen yok etmek istiyor” dedi. 2015’ten bu yana 15 bin 300 HDP’linin gözaltına alındığını hatırlatan parlamenterler, “Türk hükümeti özellikle HDP’nin yönettiği Kürt belediyelere karşı son derece saldırgan bir tutum içerisinde” tepkisinde bulundu.
İnsanlığa karşı suç
AP’li vekiller, Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’yi sistematik bir şekilde demografik değişime uğrattığını ifade etti. Parlamenterler bunun “uluslararası hukukun ağır ihlali” olduğunu kaydetti ve ekledi: “Bu işgal uluslararası hukuku ihlal ediyor ve sivillere karşı sayısız vahşet ve insanlığa karşı suçlar işliyor.”
Saldırıların ateşkese rağmen devam ettiğini de belirten parlamenterler, “Bizim açımızdan, Türk devletinin gerçek amacının Suriye yerel nüfusunun özerk yönetim ihtimalini yok etmek, Kürtleri, Asuri-Süryanileri ve Ermenileri Türk-Suriye sınırından göçertmek, Türk ve Arap nüfus ile kendi cihatçı gruplarının ailelerini Kürt topraklarına yerleştirmek olduğu açıktır” dedi.
İşgale karşı durun, ambargo uygulayın
Türkiye’nin bütün bu suçları Avrupa Konseyi ve uluslararası toplumun gözleri önünde yaptığına dikkat çeken parlamentler Avrupa Komisyonu’nuna şu çağrıyı yaptı: “Sizden Kuzey Suriye’de Kürt ve Hristiyan nüfusa karşı etnik temizliğe, bu bölgedeki Türk işgaline karşı durmanızı istiyoruz. Türkiye’ye silah satışına karşı tam bir ambargo, ekonomik yaptırımlar ve Türk hükümetinin bir çok üyesine karşı hedefli yaptırımlar içeren AB’nin ortak bir tutumu ile birlikte Türkiye’nin Suriye’yi terk etmesi sağlanabilir.’’
BRÜKSEL