40 kadın seçim bürosu

Kadın Haberleri —

Yeşil Sol Parti seçim bürosu açılışı

Yeşil Sol Parti seçim bürosu açılışı

  • Gösterdiği kadın aday sayısı ile Cumhur ve Millet ittifaklarını geride bırakan Yeşil Sol Parti, özgün çalışmalarıyla da öne çıkıyor. Yeşil Sol Parti, düne kadar 40 kadın seçim bürosu açtı.

Seçimlere üç hafta kadar bir süre kalırken, siyasi partilerin alandaki çalışmaları da yoğunlaştı. Seçime girecek olan partilerin vaat ve iddialarını paylaştıkları, oy istedikleri seçmen için bu vaatlerin yanında özellikle kadın temsiliyeti de önemli, ancak partiler kadın çalışmaları ve kadın adaylar konusunda çok da olumlu bir profil çizmedi. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ise burada farkını ortaya koydu.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerle ilgili açıkladığı milletvekilliği kesin aday listelerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.  AKP, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İyi Parti, MHP, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili listeleri üzerindeki incelemeye dair grafik de paylaşan EŞİK, “Yeni Meclis’in eşit temsilden yine çok uzak olacağını ortaya koymaktadır. Kadınlar siyasete girmek istemiyor iddiasını çürüten çok sayıda kadın aday adayı olmasına rağmen birçok partinin kesinleşmiş listelerinde çok az sayıda kadına yer verildiği; büyük bölümünün de seçilemeyecek yerlere konularak listelerdeki kadın oranının yapay şekilde yükseltildiği görülmektedir” denildi. 

YSK listelerinde cinsiyet belirtmediği için incelemenin tüm vekillerin isimleri tek tek kontrol edilerek gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, ulaşılan sonuçlar şöyle sıralandı:

* 33 ilden kadın vekil çıkmamaktadır. Bu iller, sadece erkek vekillerce temsil edilecek. Cumhuriyet tarihi boyunca kadın vekil çıkarmamış olan 20 ilden 18’inde bu seçimde de kadın vekil çıkmayacağı görülüyor. 

* MHP’nin 40, AKP’nin 34, İyi Parti’nin 22, CHP’nin 21 ilde kadın adayı yok.

* Meclis’e 117 kadın vekilin girmesi ve Meclis’teki kadın oranının yüzde 19.50 olması bekleniyor. 

En yüksek Yeşil Sol

* Milletvekili listelerinde kadın oranı en yüksek parti, yüzde 43.50 ile Yeşil Sol Parti'dir. Kadın adayı en az olan parti, yüzde 15.17 ile MHP; hemen ardından yüzde 18.67 ile AKP geliyor.

* Yeşil Sol Parti, aday listelerinde yüzde 39.08 oranında kadınlara yer verdi. En az yer veren AKP yüzde 4.60 ve onu MHP yüzde 8.05 ile takip ediyor.

Seçilebilirde en yüksek Yeşil Sol

* Listelerde seçilebilir yerlerde yer alan kadın oranı en yüksek olan parti, yüzde 41.54 ile yine Yeşil Sol Parti. En düşük orana sahip parti MHP'dir (yüzde 4.00). MHP’yi yüzde 11.36 ile İyi Parti, yüzde 18.18 ile CHP ve yüzde 19.05 ile AKP izliyor.

* Listelerdeki kadın oranı ile seçilebilir yere yazılan kadın oranları kıyaslandığında, aradaki farkın en açık olduğu parti TİP’tir, hemen ardından ise İyi Parti geliyor, İyi Parti’yi MHP ve  CHP takip ediyor.

Emek ve Özgürlük farkı

* MHP’nin 40 ilde kadın adayı bulunmuyor.

* AKP, 34 ilde hiç kadın adaya yer vermedi. 

* İyi Parti, 22 ilde hiç kadın adaya yer vermedi.

* CHP, 21 ilde hiç kadın adaya yer vermedi.

* Emek ve Özgürlük İttifakı, tüm illerde kadın adaylara, eşit temsile yakın oranda yer verdi.

Eşit temsilden vazgeçilemez

Eşit temsilin siyasetçilerin keyfi kararlarına bırakılamayacağına dikkat çeken EŞİK, şunları vurguladı: “İlk 100 gün içinde yapılacak ilk yasal düzenlemelerden biri de tüm seçimlerde ve atamalarda eşit temsil ilkesinin yasal zorunluluk haline getirilmesi olmalıdır. Eşit temsil olmayan listeler seçim kurulları tarafından reddedilmelidir. Eşitlik ilkesini ihlal eden atamalar iptal edilmelidir. Eşit temsil, ilk anayasa değişikliğinde de anayasal bir kural olarak düzenlenmelidir. Yasal güvenceli eşit temsil sağlayıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. Eşit temsil vazgeçilmezimiz.”

Özgünlüğüyle alanda

Yeşil Sol Parti, 270 kadına yer vererek eşit temsiliyete en yakın parti oldu. Yeşil Sol, diğer partilerden farklı olarak alanda kadın özgün çalışmaları da yürütüyor. Kadın seçim büroları bu özgün çalışmalar arasında bulunuyor. Parti bugüne dek 40 kadın seçim irtibat bürosu açtı. Rojnews'ten Gülşen Koçuk'un haberine göre; 22 Nisan’da Bedlîs’in (Bitlis) Tetwan ilçesinde, 23 Nisan’da da Êlih ve Muğla’da kadın seçim bürolarını açmaya hazırlanıyor.

Kadın mitingleri

Kadın çalışmalarıyla öne çıkan Yeşil Sol, bu anlamıyla planlamasına kadın mitinglerini de aldı. Parti planlaması kapsamında 24 Nisan’da Silopiya’da, 26 Nisan’da Wan’da, 7 Mayıs’ta ise İstanbul’da kadın mitingleri gerçekleştirecek.

AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.