
TUHAD-FED Genel Başkanı Zübeyde Teker, cezaevlerinde süresiz dönüşümsüz açlık grevindeki tutsakların sayısının 400’ün üzerinde olduğunu belirterek, yaşanacak olumsuz gelişmelerden Adalet Bakanlığı ve AKP iktidarının sorumlu olacağını belirtti.
Kamuoyunda 100'ü aşkın olarak bilinen cezaevindeki süresiz-dönüşümsüz açlık grevine katılanların sayısının 400'ü aşkın olduğu açıklandı. Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) Zübeyde Teker, açlık grevlerinin yayılarak devam ettiğini belirtirken, kendilerine aileler vasıtasıyla ulaşan bilgilerden hareketle 400’ün üzerinde tutsağın süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.
Açlık grevi 8. günde
Türkiye cezaevlerinde PKK ve PAJK’lı tutsaklar tecrit ile askeri ve siyasi operasyonlara karşı 1 Aralık’ta başlattıkları açlık grevine hükümetten olumlu yanıt gelmeyince, eylemlerini bir üst aşamaya çıkararak süresiz-dönüşümsüze çevirdi. 15 Şubat'ta yeni grupların devraldığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi bir haftayı geride bırakarak 8. gününe girdi.
Vekiller de katılıyor
Açlık grevine, Öcalan üzerindeki tecride son verilerek özgürlüğüne kavuşması, siyasi ve askeri operasyonların son bulması ve Kürtlerin bir halk olarak anayasal haklarının tanınması talepleriyle aralarında BDP’li Şırnak Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Selma Irmak ile yerel seçilmişlerin de yer aldığı diğer siyasi tutsaklar da katılıyor. Tusaklardan bazıları 20 Ocak'tan bu yana süresiz dönüşümsüz açlık grevindeler.
Öcalan özgürleşene kadar...
1 Aralık’ta dönüşümlü açlık grevlerine başlayan tutsakların taleplerine hükümet kanadından olumlu yanıt gelmemesi üzerine, açlık grevlerinin yeni bir boyut kazandığını ifade eden Teker, tutsakların PKK lideri Abdullah Öcalan özgürleşene dek bu süreci devam ettirme kararlılığında olduğunu söyledi. Teker, hükümeti tutsakların taleplerini dikkate almaya çağırarak, "Cezaevlerinde yaşanacak olumsuz durumlardan Adalet Bakanlığı ve AKP hükümeti sorumludur” diye uyardı.
Eylem takvimi açıklanacak
Kürt halkının Öcalan’ın özgürlüğü noktasında ortaklaştığını ve bu amaçla sürekli eylem halinde olduğuna dikkat çeken Teker, “Artık bu talebin dikkate alınması gerekiyor” dedi.
Teker, bu hafta sonu federasyona bağlı dernekler olarak iki günlük bir toplantı yapacaklarını bilgisine vererek, "Bir eylem takvimi hazırlamayı planlıyoruz. Pazartesi günü kamuoyuna açıklayacağız" dedi.
Açlık grevindeki tutsaklar
Süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan tutsaklardan isimleri netleştirilenler şöyle:
Diyarbakır D Tipi Cezaevi (62 kişi): Lütfi Dağ, Özgür Yıldırım, Sinan Kaplan, Nadir Yıldırım, Nihat Varlı, Mirhan Göktaş, Mahsum Akbaş, Murat Yıldeniz, Müstafa Türkan, Umut Özer, Sıddık Çete, Serdar Ziriğ, Ahmet Çelen, Ali Ekinci, Aykut Eroğlu, Recep Güler, Ercan Sezgin, Tuncay Ok, Enver Özkartal, Mehmet Ermiş, Mahir Birgül, İlyas Efe, Yücel Çelik, Ramazan Malçok, Saffet Durmaz, Serhat Keskin, Necmetin Kaçar, A. Kemal Türk, Mikail Çağrıcı, Savaş Aslan, Hekim Denli, Talat Uçar, İsmail Öndeş, Erdal Işık, Ömer Atlı, Mustafa Kaplan, Diyar Kaydu, Emrah Ubiç, Ulaş Telsaç, Murat Kozat, Ali Kurt, Ömer Sipek, Mehmet Aksu, Maşallah Özmen, Şafi Kayhan, Aslan Demir, Çetin Atlan, Mazlum Timuçin, Ufuk Fidan, Mehmet Taş, Bülent Buluç, Müslüm Tıkız, İrfan Bozencir, Osman Kılıç, Ozan Alpkaya, Selami Kızıl, Hüseyin Barsak, Cengiz Ünal, Murat Canşat, Salih İlem, Şerif Aslan, Yakup Borukanlı.
Diyarbakır E Tipi Cezaevi (9): BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Fadile Bayram, Hacire Özdemir, Leyla Deniz, Ayşe Irmak, Pınar Işık, Dirayet Taşdemir, Hanım Çeşme ve Emine Yılmaz.
Mardin E Tipi Cezaevi (22): BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Ramazan Aktaş, Musa Aslan, Gürhan Koyuncu, Mahmut Balkaş, Toncay Gündoğan, Mesut Gökhan, Behruz Akgül, Bekir Kılıçaslan, Aziz Bulut, Mesut Kar, Ömer Kabul, Hayretin Alkan, Cahit Sevim, Zerdeşt Oduncu, Burhan Gök, Mehmet Ali Güray, Ruşen Erdem, Bahar Cirasun, Asiye Atılgan, Fatma Uyar, Cemile Duman.
Batman M Tipi Kapalı Cezaevi (15): İsmi öğrenilen beş tutsak, Mahsum Bilen, Şehmus Bülbül, İlhan Rengin, Resul Saçaklıdır ve Ahmet Çelik, 25 Ocak tarihinden bu yana süresiz dönüşümsüz açlık grevindeler.
Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi (15):PKK ve PAJK'lı 10'u erkek 5'i kadın 15 tutuklu süresiz açlık grevinde. Tutsaklar 20-21 Şubat tarihleri arasında da görüşe de çıkmadılar. Süresiz açlık grevine başlayan kadın tutukluların ismi öğrenilemezken, erkek tutsakların isimleri şöyle: İbrahim Akın, Ali Temelkuran, Nusret Yıldırım, Mehmet Şakar, İskan Yiğit, Muhammed Demir, Uğur Eren, Şefik Uçkan, Kasım Çelik ve Abdurrahman Demir.
Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi (14): Bülent Buluç, Müslüm Tıkız, İrfan Bazencir, Osman Kılıç, Ozan Alpkaya, Selami Kızıl, Hüseyin Barsak, Cengiz Ünal, Murat Cansal, Salih İlem, Mehmet Şerif Aslan, Yakup Borukanlı, Hanım Çeşme, Emin Yılmaz.
Malatya Cezaevi (8): Bu cezaevinde açlık grevinde olan tutsaklardan 4’ünün isimleri şöyle: Nevzat İçen, Suat Daştan, Ramazan Demir; Çetin İnsel.
Muş: 8 kişi süresiz dönüşümsüz açlık grevinde. İsimleri öğrenilemedi.
Tokat F Tipi Kapalı Cezaevi (6): Bu cezaevinden gönderilen mektupta, Süleyman Yıldırım, Hüseyin Misto, Erdal Daş, Abdullah Cin, Hafzullah Kaçmaz ve Havil Acar’ın süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olduğu bildirildi.
Elbistan E Tipi Cezaevi (5): Bedrettin Uzunboy, Salih Şimşek, Hüseyin Çığ, Emin Mutlu ve Hüseyin Torunoğlu.
Bitlis E Tipi Cezaevi (5): Pelin Yılmaz, Ediba Ekmen, Ruken Çelik, Ülkem Özkan ve Şeyman Kantarcı.
Osmaniye F Tipi Kapalı Cezaevi (5): Emrah Özdemir, Mehmet Akar, Mazlum Kapan, Ekrem Coşkun, Feridun Kayacan.
Rize Kalkandere L Tipi Cezaevi (5): Ramazan Özelçi, Haşim İzol, Mahsun Karaman, Abdulmenaf Aslan ve Kamuran Aytaç.
Kandıra 2 Nolu F Tipi Cezaevi(5): Yakup Taş, Hakan Yalçınkaya, Maşallah Yağan, Necat Saçı ve Alattin Semir Zuğurlu.
Erzurum Oltu Cezaevi (4): Mesut Yabalak, İzet Eren, Kaçak Demirci ile Metin Serhat adlı tutuklular 20 Ocak'tan bu yana süresiz açlık grevindeler, sağlık durumları giderek kötüleşiyor.
Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi (2): Halit İnan ve Mehmet Aslan.
Ayrıca Gebze, Urfa, Adıyaman, Midyat M Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan siyasi tutuklu ve hükümlüler aileleri aracılığıyla, süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde olduklarını bildirdiler. Bu cezaevlerinde kaç kişinin grevde olduğu öğrenilemedi.
MAXİME AZADİ - ANF/HABER MERKEZİ