43 sayfanın 41’inde adı yok

Dicle Müftüoğlu

Dicle Müftüoğlu

  • İlk duruşması görülecek tutsak gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun 43 sayfalık iddianamesinin 41’inde kendisine dair tek bir satır bulunmuyor. 

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) tutsak editörlerinden Abdurrahman Gök, önceki gün görülen ikinci duruşmasında tahliye edildi. MA editörü ve aynı zamanda Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun ilk duruşması, bugün Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Müftüoğlu hakkında “Örgüte üye olmak” ve “Örgüt kurmak ve yönetmek” iddialarıyla iddianame hazırlanıp 6 Eylül’de kabul edilen iddianame 43 sayfadan oluştu. İddianamenin 41 sayfası, “PKK ve KCK’nin genel yapısı ve işleyişi” ile gizli ve açık tanıkların bu işleyişe dair ifadelerinden oluştu. 

Bu tanıklar arasında HDP hakkında açılan kapatma davası ve Kobanê Kumpas Davası'nda yer alan Kerem Gökalp, Sami Baran ve Ulaş gibi isimler de yer aldı. Yine Ankara merkezli soruşturmada tutuklanan ve sonrasında ilk duruşmada tahliye edilen MA ve JINNEWS muhabirleri hakkında beyanlarda bulunan “K8Ç4B3L1T5” adlı gizli tanık ifadeleri var.  Açık tanık Gökalp’ın iddiasına göre, Müftüoğlu 2014’te Xinerê alanında bir aylık ideolojik eğitim gördü. “K8Ç4B3L1T5” gizli tanığın iddiasına göre ise Müftüoğlu Amed’de kadın örgütleri ile “içli dışlı” biriydi. Müftüoğlu’nun meslektaşları ve haber kaynakları olan siyasetçi ve insan hakları savunucularıyla telefon görüşmeler, “örgütsel faaliyet” olarak lanse edildi. 

İddianamede dikkat çeken bir diğer husus, Müftüoğlu’nun yurt dışına yaptığı ziyaretler. Tanık Kerem Gökalp’ın Müftüoğlu’nun 2014’te Federe Kurdistan’a çıktığını dair iddiası, iddianamede yer aldı, ancak Müftüoğlu’nun  çıkış tarihi 2017. 

İddianamede Müftüoğlu’nun para alışverişi “Örgüt üyesi olmak” iddiasına gerekçe yapıldı. Müftüoğlu’nun sosyal yaşantısını “Örgüt üyeliğine” kılıf yaptığı iddia edildi. AMED

 

*****

Gazeteci Uçar’a gözaltı

Gazeteci İrfan Uçar, evi basılarak gözaltına alındı. 

Uçar, dün sabah saatlerinde Dîlok'un (Antep) Islahiye ilçesine bağlı Kerkût Mahallesi’nde evine yapılan baskında gözaltına alındı. Uçar'ın, Dîlok kent merkezine götürüldüğü öğrenildi. Gözaltı gerekçesine dair ailesine herhangi bir bilgi verilmedi. 

Uçar, sağlık sorunları bulunan anne ve babasına bakmak için yaklaşık bir yıl önce aktif gazeteciliği bırakıp ailesinin yanına yerleşmişti. ANTEP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.