Amed Suriçi Posta Merkezi önünde bir araya gelen Özgür Gazeteciler Cemiyeti üyeleri ve İnsan Hakları Derneği Amed Şubesi yöneticileri, 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü dolayısıyla cezaevinde bulunan 45 gazeteciye kart gönderdi. Özgür Gazeteciler Cemiyeti yöneticisi Ozan Kılıç, Kürt basın mücadele bayrağını günümüze taşıyanları selamladıklarını, yaşamını yitiren bütün gazetecileri ve basın emekçilerini saygıyla andıklarını belirtti. Kürt basınının, yüzyılı aşkın sürede hep baskıların, yıldırmaların hedefi olduğunu vurgulayan Kılıç, "Kürt basını topraklarıyla buluşmak için onlarca bedel ödedi. Ama tüm bunlara rağmen biz gazeteciler, bu mesleğin onuruna sahip çıkarak, yapılan baskı ve zulümlere karşı duracağımızı bir kez daha yenilemek istiyoruz. Nasıl ki, 90'lı yıllarda arkadaşlarımız katledilirken, bir avuç da olsa yürekli gazeteciyle muhalif gazetecilik ısrarla yürütüldüyse, bugün de tüm engellemelere rağmen Özgür Basın gerçeklerden asla taviz vermeyerek, doğru bildiği yolda yürümeye devam edecektir. 116 yıl önce Kürt halkının sesi ve soluğu olma iddiası ile yola çıkan Kürdistan gazetesinin kuruluşu bir kez daha kutlu olsun diyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından grup cezaevinde bulunan 45 gazeteciye kart gönderdi.

YRD basın şehitlerini andı

Demokratik Aydınlanma Birliği (YRD) ise Mısır’ın başkenti Kahire’de 22 Nisan 1898 tarihinde “Kürdistan” gazetesiyle başlayan Kürt basın geleneğinin 116'ncı yıldönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınlandı. YRD yayınladığı yazılı mesajda, "Kürdistan Gazetesi ile başlayan özgür ve alternatif basın geleneği 116. yılına girmiş bulunuyor. 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü vesilesiyle başta basın şehitlerimiz olmak üzere, bu geleneğe emek ve gönül veren tüm basın emekçilerini sevgiyle, saygıyla selamlıyoruz" dedi. Mesajda devamla şu ifadeler kullanıldı: "Kürt basını, çıkışından günümüze dek, daima sömürgeci güçlerin saldırılarıyla karşı karşıya kalmış, özellikle de 90’lı yıllarda azgın devlet terörüne maruz kalarak, yüzlerce çalışanı karanlık güçler tarafından katledilmiştir. Dün olduğu gibi bugün de inkarcı ve yasakçı zihniyet, özgür ve alternatif basın geleneğini sınırlandırmak ve zayıflatmak için her türlü yol ve yönteme başvurmaktadır. AKP iktidarı döneminde daha da yoğunlaştırılan bu baskı ve sindirme politikaları gözaltı, tutuklanma ve maddi cezalarla sürdürülmektedir.  
Ancak bütün bu saldırı ve hukuksuzluklara rağmen özgür ve alternatif basın geleneği, büyük bir direniş sergileyerek sesini daha da yükseltmektedir. Her dönemde olduğu gibi bugün de tüm kadro ve çalışanlarıyla, yine halkımız ve dostları tarafından derin bir bilinç ve inançla sahiplenilmektedir. Kürt Gazeteciler Günü dört parçada ve yurtdışındaki tüm basın emekçilerine kutlu olsun diyor, ulusal birlik ve beraberliğe vesile olmasını diliyoruz."

HABER MERKEZİ