45 yıldır işini aşkla yapıyor

Kadın Haberleri —

Heyat Cuma

Heyat Cuma

  • DAİŞ saldırısında köyü yıkılan Heyat Cuma göç ettiği Qamişlo’da da hayvancılığa devam ediyor. İlerleyen yaşına rağmen hayvan beslemeyi sevdiğini söyleyen Heyat Cuma, “Gücüm yettiği sürece işime aşkla devam edeceğim” dedi.

Heyat Cuma, DAİŞ saldırı nedeniyle Tirbesiyê’ye bağlı Til Merûf köyünü terk edip Qamişlo’ya yerleşmek zorunda kalmış. 65 yaşında olan Heyat Cuma tam 45 yıldır hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Kendi emeği ile çocuklarını büyütmekten gurur duyduğunu anlatan Heyat Cuma, hayvanlara olan sevgisinin bu işi rahatlıkla yapmasına neden olduğunu söyledi. 

Emek verdiği köyünü DAİŞ yıktı

Köyünü, geçmiş günleri özlediğini belirten Heyat şunları anlattı:  “Ben Til Marûf köyündenim, DAİŞ çeteleri köyümüze saldırdıktan sonra Qamişlo’ya göç etmek zorunda kaldık. Köyümüz çok güzeldi, köy için çok emek verdim ama ne yazık ki DAİŞ çeteleri köyümüzü yerle bir etti. Çocukluğumdan beri hayvan yetiştirmekle meşgul oldum, anneme hep yardım ettim. Eskiden şimdiki gibi aletler yoktu, her şey doğal ve basitti. Yayıklarla ayran yapardık, daha sonra bunu tereyağı yapardık. Çocuklarım doğduktan sonra meraya çadır kurarak hayvancılıkla uğraşmaya başladım. Artık yaşlanıyorum, gücüm yetmiyor, bu yüzden kızım hayvanlara bakmamda bana yardım ediyor.”

 Doğal ürünlerin faydası daha fazla

Hayvanlardan elde edilen ürünlere ve hayvancılığın faydalarına değinen Heyat Cuma, neler yaptığını kısaca özetliyor: “100'e yakın koyunumuz var, bir ineğimiz var ve aynı zamanda tavuk da besliyorum. Bu hayvanlardan peynir, süt, yoğurt ve diğer birçok farklı besin elde ediyorum. Aynı zamanda hayvanları satıyorum da. Sonuçta hayvansal ürünlerin belirli veya sabit bir miktarı yoktur, her gün farklı bir miktarı vardır. Yoğurt yapmak çok kolay. Öncelikle sütü kaynatıyorum ardından kutulara koyuyorum daha sonda da bu sütü mayalıyorum. Son olarak da bu kutuları buzdolabına kaldırıyorum. Tabii ki, doğal ev ürünlerinin faydaları fabrika ürünlerden daha fazladır. Ekonomik kriz yaşıyoruz ama bu hayvanlardan ürettiğimiz ürünler yurt dışındaki ürünlerden daha ucuz."

Hayvan beslemeyi seviyor

Kadınların hayvancılıktaki emeklerine dikkati çeken Heyat Cuma, gücünün yettiği yere kadar hayvancılıkla uğraşacağını belirterek, devamla şöyle dedi: "Geçmişte kadınlar hayvancılıkta büyük bir emek sarf ediyordu. Kadınların emeği olmasaydı bugün kimse bu hayvanlara sahip olmayacaktı ve insanlar hayvanların doğal faydalardan mahrum kalacaktı. Kadınlar hayatta büyük sorumluluklar alan bireyler olarak hem ev işlerine, çocuklara bakarlar hem de dışardaki işleri yürütürler. Aileme kendi emeğimle destek oldum ve pişman değilim. İlerlemiş yaşıma rağmen hayvan besleme sevgimi yitirmedim. Bu işten vazgeçemiyorum. Özellikle yemelerine, içmelerine ve hastalandıklarında tedavilerine çok özen gösteriyorum. Gücüm yettiği sürece işime aşkla devam edeceğim.” 

EBÎR MUHEMED /NÛJINHA-QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.