450 milyar dolarlık fatura yolda

İzzettin Önder

İzzettin Önder

  • Türkiye’de 450 milyar doların üzerinde bir dış borçlanmanın olduğunu söyleyen ekonomist İzzettin Önder, seçimin ikinci turunda iktidarın değişmemesi halinde faturanın halka kesileceği uyarısında bulundu. 

Seçimin ikinci tur tarihi olan 28 Mayıs’a doğru gidilirken, Euro 22,27 TL'ye, dolar ise 20,18 TL’ye yükselerek, tüm zamanların rekorunu kırdı. Ekonomist İzzettin Önder, oluşan ekonomik tabloya dair MA'ya konuştu. İktidarın, krizi seçim sonrasına ertelemeye çalıştığını ifade eden Önder, bu politikaların sonucu olarak krizin daha da derinleşerek devam ettiğini söyledi. 450 milyar doların üzerinde bir dış borçlanmanın olduğuna işaret eden Önder, iktidarın değişmemesi durumunda ise bu dış borcun faturasının halka kesileceği uyarısında bulundu. Önder, şöyle devam etti: “Devletin sorumluluğunda olan bu borçta, Merkez Bankası’nın ve özel sektörün borcu olmak üzere toplamda üç kalem borç var. Bunların ödemesinin yansıması halka olacak. Özel sektör bunu öderken fiyatlarını yükselteceği için bu bize yüksek fiyatlar olarak geri dönecek, devlet ödediğinde ise vergileri yükselteceği için bize vergi olarak geri dönecek ve tabi Merkez Bankası da bunu öderken bize faiz yükü olarak dönecektir.”

Türkiye hepten çöker

İlk turun hemen ardından bankalarda döviz alım limitinin düşürülmesi ve yine aynı şekilde Merkez Bankası’nın talimatıyla kredi kartlarındaki nakit avans çekiminin kısıtlanmasına değinen Önder, “Bu hamleler insanların dövize dönmemesi ve tüketimlerini kısması anlamına geliyor. Ancak bence bunda başarılı olamayacaklardır, çünkü kriz derinleştikçe ve paranın değeri düştükçe, o zaman insanların maaşı 50 lira ise gidip 50 liralık döviz almaya başlayacaktır. Peki bunu yasaklayabilirler mi? Eğer yasaklarlarsa Türkiye hepten çöker. İktidar bu şekilde bir yasağa gitmemek için böylesi ıvır zıvır kararlar alıyor” diye konuştu.

Sandıkta tepki gösterilmeli

Tüm bu politikalara karşı ne yapılması gerektiği sorusuna ise Önder, yurttaşların 28 Mayıs’ta iktidarın 20 yıllık politikalarını göz önünde bulundurup buna karşı tepkisini sandığa yansıtması gerektiğini söyledi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.