48 çocuğun yaşamına son verildi

  • Kürt kentlerinde Ocak 2022 – 1 Kasım 2023 tarihleri arasında en az 48 çocuğun yaşam hakkı ihlal edildi.

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde hazırladığı “Çocuk Hakları İhlalleri Raporu”nu dün Şube binasında açıkladı. İHD Şube Yönetim Kurulu üyesi Av. Jiyan Ormanlı’nın sunduğu raporda, 1 Ocak 2022 – 1 Kasım 2023 tarihleri arasında, Kürt illerinde en az 48 çocuğun yaşam hakkının ihlal edildiğine dikkat çekildi. Ormanlı, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin temel amacının toplumun korunmaya muhtaç ve en savunmasız üyeleri olan çocukların savaş, ekonomik yoksulluk, hastalık ve benzeri durumlardan korumak olduğunu belirtti.  

 Ormanlı, çocukların son bir yılda yaşadığı ihlalleri şöyle sıraladı:

* Kürt kentlerinde kolluk görevlileri tarafından gerçekleştirilen yargısız infaz sonucu üç çocuk yaşamını yitirdi. 

* Resmi hata/ihmal sonucu dört çocuk yaşamını yitirdi, 254 çocuk ise çeşitli şekillerde yaralandı. 

* Mayın ve çatışma bölgelerinde bırakılan patlayıcıların infilakı sonucu üç çocuk ağır şekilde yaralandı. 

* Kürt kentlerinde 19 çocuk şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Şüpheli çocuk ölümlerinin en çok yaşandığı iller Urfa, Mardin, Şırnak. 

* Bölge kentlerinde intihara sürüklenen 10 çocuk yaşamını yitirdi. Dört çocuk intihar teşebbüsünde bulundu. Bir çocuk ise hapishanede intihara sürüklendi. 

* Aile içi şiddet sonucu en az dört çocuk yaşamını yitirdi, bir çocuk ise yaralandı. En az iki çocuk aile içinde cinsel istismara maruz kaldı. 

* Toplumsal alanda şiddet sonucu en az 8 çocuk yaşamını yitirdi, 13 çocuk ise yaralandı. Yine en az 279 çocuk toplumsal alanda cinsel istismar ve saldırıya maruz kaldı. Dört çocuk kaçırılarak alıkonuldu, üç çocuk fuhuşa zorlandı. 

* Çocukların özgürlüğüne ve güvenliğine yönelik ihlaller sonucu; en az 191 çocuk gözaltına alındı. Üç çocuk tutuklandı. Gözaltında iki, hapishanelerde bir ve gözaltı yerleri dışında 16 olmak üzere en az 19 çocuk işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. 

Her türlü ihlalin karşısındayız

Amed Barosu da bir basın toplantısı düzenledi. Amed Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nden Av. Büşra Güger'in okuduğu açıklama şöyle:

“UNICEF’in yaptığı açıklamada, Türkiye’de 4,5 milyon, Suriye’de ise 3,7 milyon çocuğun depremden etkilendiğinin tahmin edildiği bildirilmiştir.  6 Şubat’ta deprem ile başlayan ve hâlâ devam eden süreçte; depremden etkilenen çocuklar, sürecin en başından beri hak ihlallerine maruz bırakılmaktadır. Deprem sonrasında çocukların bir kısmının bakım verenleri hayatını kaybetmiştir. Refakatsiz çocukların bir kısmı, aile ve akrabalarının haberi olmaksızın başka illerde Bakanlık tarafından koruma altına alınmıştır. Depremin ilk günlerinde başlayan barınma, temiz suya erişim gibi temel ihtiyaçlar karşılanamamış olup geçirdiğimiz 9 ay sonucunda da bu sorunlara kalıcı çözümler bulunamamıştır.

Kuzey-Doğu Suriye’de 2011’de başlayan ve hâlâ devam eden savaş ve çatışmalı süreçte yaklaşık 30 bin çocuk hayatını kaybetmiştir. 

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak çocukların maruz bırakıldığı her türlü ihlalin karşısında olduğumuzu ve mücadelemize devam edeceğimizi belirterek; tüm kurumları ve aktörleri yükümlülükleri doğrultusunda çocuk hak ihlallerinin önlenmesi ve barış ortamının sağlanması için gerekli olan çalışmaları ivedilikle yapmaya davet ettiğimizi kamuoyuna duyururuz."  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.