49 darbe, eziyet görülmedi

Kadın Haberleri —

.

.

  • Pakistan Demir’i 49 kesici alet darbesiyle katleden fail Mehmet Emin Öner hakkında hazırlanan iddianamede savcı, “canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme nitelikli hallerinin oluşmadığını” iddia etti. Demir’in avukatı Kaya, yargının faili aklamaya çalıştığını kaydetti. 

Kadına yönelik şiddet suçlarında cezasızlık bir devlet politikası haline geline geldi. Mêrdîn’de Pakistan Demir’i katleden Mehmet Emin Öner hakkında hazırlanan iddianamede savcı faili aklamaya çalıştı.

Mêrdîn’in Kerboran (Dargeçit) ilçesine bağlı Zengan kırsal Mahallesi’nde 16 Eylül'de, imam nikahıyla evli olduğu Pakistan Demir’i (34) “başındaki örtüyü açtığı” iddiasıyla katleden Mehmet Emin Öner hakkında “kadına ve eşe karşı kasten öldürme” suçundan iddianame hazırlandı. İddianamenin Midyat Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesinin ardından dosyanın ilk duruşması 22 Aralık’ta (yarın) görülecek. 

Akıl sağlığına ilişkin rapor istendi

Hazırlanan iddianamede Pakistan Demir’in işkence edilerek katledildiğine yer verilirken, Demir’in çoklu kesici alet yaralanmasına bağlı olarak meydana gelen iç ve dış kanama sonucu hayatını kaybettiği belirtildi. Sanığın ifadesinde akıl sağlığının yerinde olduğunu söylemesine rağmen, savcının akıl sağlığına ilişkin rapor istendiği görüldü. 

Savcıdan faili aklama çabası

Cinayetin, “tasarlayarak öldürme” suçuna girmediğini belirten Savcılık, Demir’in 49 ayrı kesici alet darbesiyle öldürülmesine rağmen olayın “canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme hallerinin oluşmadığı” iddia etti. Savcı iddianamede, “Olayın oluş yeri ve şekli itibariyle ani gelişen bir olay olduğunun açıkça anlaşılması ve bıçak ve öldürücü yara sayısının öldürme suçunu meydana getirmeye yönelik olması karşısında somut olayda TCK 82/1-a maddesi kapsamında tasarlayarak öldürme, TCK 82/1-b maddesi kapsamında canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme nitelikli hallerinin oluşmadığının değerlendirildiği…” ifadelerine yer verdi. 

Fail aklanmaya çalışılıyor

Avukat Leyla Kaya

Dava öncesi değerlendirmelerde bulunan Pakistan Demir ailesinin avukatı Leyla Kaya, Rojhilat’ta Jîna Amînî’nin “ahlak polisi” tarafından saçının görünmesi sonrası maruz kaldığı işkence sonucu katledilmesini hatırlatarak, “Aynı gün Pakistan Demir de benzer bir gerekçe ile katledildi. Pakistan’ın davasında hukuki sürece baktığımız zaman en baştan beri faili aklamaya dönük mahkemenin usul işlemleri yaptığını görüyoruz. İlk başta mahkeme faille temas kurmadan tamamen CMK’ya aykırı şekilde failin akıl sağlığının yerinde olup olmadığı yönünde gözlem altına aldı. Karar tamamen usule aykırı şekilde yapıldı. Mahkeme sanığın ifadesini almadan, sanıkla temas kurmadan, bir uzmanlık önerisi almadan psikiyatri servisine sevk edilerek, kendisi hakkında akıl sağlığı konusunda bir rapor aldırmaya çalışıyor. Bu şekilde faili aklayıp, dosyayı cezasız bırakmaya dönük işlemler yapıyor. Yine bir başka usulsüzlük de olaya birebir şahit olmuş tüm tanıkların esas mahkeme tarafından dinlenmesi gerekirken, Dargeçit’te dinlenmesi. Bu minvalde hem CMK’ya aykırı hem uluslararası sözleşmelere aykırı bir şekilde dosya kapatılmaya çalışılıyor” ifadelerini kullandı. 

Pakistan sığınma evinde kalmış

İddianamede olayın ani bir şekilde yaşandığı, tasarlanmadığı ve canavarca hisle işlenen bir suç olarak görülmemesine dikkat çeken Kaya, Pakistan’ın aldığı darbelerin tamamının ölümcül darbeler olduğunu vurguladı. Pakistan’ın katledilmeden önce maruz kaldığı şiddet silsilesinin göz ardı edildiğini kaydeden Kaya, “Pakistan katledilmeden önce 2 defa sığınma evine başvurmuş, sığınma evinde kalmış, boşanma davası açmış. Dargeçit Asliye Ceza Mahkemesi’nde sanık tarafından işlenen şiddet dosyaları görülüyor. Yine 6284 Sayılı Kanun uyarınca lehine koruma kararları verilmiş. Bu şiddet silsilesi ortadayken, iddianamede tasarlanarak işlenen bir cinayet olmadığını söylemek abesle iştigaldir” dedi. 

Pakistan değil, fail korundu 

Pakistan’ın yargının pasif kalması, devletin yaşam hakkı konusunda yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucu katledildiğine vurgu yapan Kaya, “Pakistan, şiddet gördüğü zaman mahkemeye başvurduğunda, şikayet ettiğinde, failin yargılanmaması ve koruma kararları uygulanmaması nedeniyle katledildi. Tüm bunlar ortadayken, iddianamede tasarlamadan ve canavarca hislerden bahsedilmemesi yine faili aklamaya dönüktür” şeklinde ifade etti. Kaya, 22 Aralık’ta görülecek duruşmada Pakistan’ın failinin cezasız bırakılmaması için tüm kadınları dayanışmaya çağırdı. 

AHMET KANBAL / MA-MÊRDÎN

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.