5 ay sonra girdi, bir ay kalamadı

  • Türk ordusu, kamera takılı köpekler, robotlar, tonlarca patlayıcı, yoğun bombardımanın ardından her ilerleyişinin hem savaş tünellerindeki hem de alandaki gerilla timlerinin direnişiyle durdurulması üzerine kesintisiz kimyasal silah kullanarak direnişi kırmaya çalıştığı Werxelê’de, girebildiği yerlerde de tutunamadı.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), işgalci Türk ordusunun Avaşîn’in Werxelê ve Tabûra Ereba alanlarından çekilmek zorunda kaldığını duyurdu.

BİM tarafından dün yapılan yazılı açıklama şöyle: “İşgalci TC devletinin Avaşîn bölgesine bağlı Werxelê ve Tabûra Ereba alanlarında başlattığı işgal operasyonu, güçlerimiz tarafından tarihi bir direnişle karşılanmıştır. Bu direniş karşısında tutunamayan ve daha ağır darbeler yiyeceğini gören işgalciler, Werxelê ve Tabûra Ereba alanlarından geri çekilmiştir.”

Aylarca direnişi kıramadı

Türk ordusu, Garê hezimetinin ardından 23 Nisan’ı 24 Nisan’a bağlayan gecen Medya Savunma Alanları’nın Zap, Avaşîn ve Metîna alanlarına kapsayan işgal saldırısı başlatan Türk ordusunun, hedefi kısa sürede bu alanlardaki hakimiyeti sağlayıp işgal alanlarını genişleter Kandil’e ulaşmak, böylece Güney Kürdistan’ın tamamen işgal edilmesinin önün açmaktı. Türk ordusu, planladığı gibi tüm savaş araçlarıyla kapsamlı saldırısına rağmen direnişi kıramadı. Özellikle 7 Haziran gününden itibaren Avaşîn bölgesinin Girê Sor ve Werxelê alanlarında kıran kırana bir mücadele yaşandı ve büyük direniş iradesi sergilendi. Bu alanlardaki gerillalar, Girê Sor ve Werxelê’yi büyük bir direniş alanına çevirerek işgalcilere karşı tüm gerilla taktiklerini ustalıklı bir şekilde devreye koyup işgale geçit vermedi. Aynı zamanda işgalcilere ağır darbeler vurup büyük kayıplar yaşattı. İşgalcilerin birçok malzeme ve patlayıcılarına el koyarak Werxelê Direniş Alanı’nda işgalcilerin önünde geçilmez bir kale oldular. Hareketli gerilla timlerine, savaş mevzilerine ve tünellerine dayalı gerilla taktikleri karşısında tümden çaresiz kalan Türk ordusu, elindeki tüm tekniği kullandı. Savaş uçakları ve saldırı helikopterleri ile dört ay boyunca amansız saldırılar gerçekleştirdi. Tünellere kamera takılı köpekler, robotlar gönderdi. Bunlarla sonuç alamayınca helikopterlerle tonlarca TNT ve çeşitli patlayıcıları yere indirip bu mevzilerde patlattı. İlerlemek isteyen işgalciler, gerillalar tarafından yüzlerce kez vurulup durdurularak boşa çıkarıldı.

Çareyi insanlık suçunda buldular

Bu yöntemlerle sayısız kez saldırmalarına rağmen sonuç alamayan Türk ordusu, insanlık tarihinin en çirkef yöntemlerinden olan kimyasal silahlara başvurdu. Türk devleti uluslararası yasaları dikkate almayarak, alenen savaş suçu işledi. Türk devletinin bu suçları gerilla tarafından görüntülenip kamuoyuyla paylaşıldı. Gerillalar, kimyasal gazlarla yapılan bu saldırıları da boşa çıkarıp direnişi daha da yükseltti.

6 ayda 323 kez kimyasal

Türk ordusu, çağın en gelişkin silahlarının yanı sıra kimyasal silah kullanmasına, KDP’nin çeşitli biçimlerde gerillayı uğraştıran girişimlerine rağmen Avaşîn, Metina ve Zap’a karşı geliştirdiği saldırıdan istediği sonucu alamadı. Saldırının en önemli boyutlarından birisi de kimyasal silah kullanılmasıdır. Nisan-Ekim dönemini kap;sayan 6 aylık savaş boyunca sadece tespit edilebilen kimyasal silah saldırısı sayısı 323.

Yen tip kimyasal

Tüm bunlara rağmen sonuç alamayan Türk ordusu, özellikle Eylül ve Ekim aylarında yeni tip bir kimyasal bomba kullandı. Patladığında büyük bir alanda çok büyük tahribatlara yol açan ve canlıları tümden imha eden bu kimyasal silah bombardımanlarını yoğunlaştırdı. Werxelê Direniş Alanı’nda bulunan savaş tünellerine yönelik de sonucunda 5 Ekim günü böyle saldırılar yaptı. Direniş komutanı Cumali Çorum, Çavrê Kamuran, Dilvîn Dalaho, Amara Cûdî ve Mahir Kop şehadete ulaştı.

Direniş bitmedi

Tüm planlarını akamete uğratan, girdikleri yerlerde de tıkanmasına yol açan gerilla direnişini aşamayan Türk ordusu, her alanda eylemlerle karşı karşıya kalıyor. İlerleyemediği gibi tutunmasının da artık mevsim koşullarıyla birlikte zorlaşacağını düşünen Türk ordusu, önceki günden itibaren çekilmeyen başladığı alanlarından başında da Werxelê geldi. Türk ordusu, Werxelê ile birlikte Tabûra Ereba’dan çekildi. Gerilla direnişi de Türk ordusunun girebildiği her alanda devam ediyor. BEHDİNAN

 

Werxelê ve Tabûra Ereba neden stratejik önemde?

Werxelê ve Tabûra Ereba, dağ silsilelerini birbirine bağlayan geçiş hatları, yani boğazlar üzerindeki yüksek bölgelerdir. Kürdistan’da karadan savaşabilme ve tutunabilmenin tek yöntemi, doruklara hakimiyet olduğundan her güç bu alanları denetlemek ve geçiş hatlarını kontrol atında tutmak ister.  Aylardır süren kimyasal saldırı her türden ağır silahın kullanıldığı bu savaşta taktiksel geri çekilmeyi bile kabul etmeyen gerillanın direnişi, Türk ordusunu geri adım atmak zorunda bıraktı.

Tabûra Ereba, Başûrê Kurdistan’da oldukça stratejik bir bölge. Gerillanın fiili olarak denetim altında tutuğu ve idari olarak da yönettiği Medya Savunma Alanları’ndan ikisinin ara yerinde bulunuyor. Zap ve Avaşîn’i doğal olarak da onun doğusunda ve batısında bulunan tüm alanları birbirine bağlıyor. Yıllarca gerillanın denetimi altında olan Tabûra Ereba, TC’nin 1998 saldırısıyla gelerek bir süre tutunabildiği ve aynı yıl malzemelerini de bırakarak kaçmak zorunda kaldığı yerdir. Zaten bulunduğu kısıtlı sürede de etkisiz olmuştu.

Bu son işgal saldırılarında Metîna’da ilerleyemeyen Türk ordusu, Avaşîn’de de elinde bulundurduğu bir kaç stratejik noktayı KDP güçlerinin geri cepheden desteğiyle tutabileceğini düşünüyor. Tüm gücüyle işgali derinleştirmek istiyor, ancak herşey işgalcinin istediği gibi de gitmiyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.