
HDP’nin 7 Haziran başarısı nedeniyle tek başına iktidar olmayı başaramadığı için ülkeyi 1 Kasım’da yeniden seçime götüren AKP, daha önce başlattığı siyasi soykırım operasyonlarının dozajını arttırarak binlerce kişiyi rehin aldı.
1 Kasım 2015 seçimlerinden bu yana geçen bir yılda HDP ve DBP Hukuk Komisyonları ile basın birimlerinden elde edilen verilere göre, en az 5 bin 530 Kürt siyasetçi tutuklandı.
HDP’nin son bir yılda en az 7 bin 200 üye ve yöneticisi gözaltına alınırken, en az 2 bin 830’u tutuklandı. Tutuklananların 634’ü il, ilçe eşbaşkanı ve yöneticisi.
Aynı zamanda HDP’nin bileşeni olan ve Kürt siyasetinde etkili bir yer tutan DBP’nin ise son bir yılda yaklaşık 7 bin üye ve yöneticisi gözaltına alındı. Bunların yaklaşık 2 bin 700’ü rehin alınırken, tutuklananların en az 450’si il, ilçe eşbaşkanı veya yöneticisi. HDP Enformasyon Masası’nın verilerine göre ise sadece son 1 ay içerisinde gözaltına alınların sayısı dün itibariyle bini aştı.
Rehin vekiller tecritte
AKP, siyasi soykırımı CHP ve MHP’nin desteğiyle geçici bir maddeyle dokunulmazlığını kaldırdığı HDP’li vekilleri rehin almaya kadar tırmandırdı. HDP’lilere dönük 4 Kasım gecesi, 1994 yılında DEP vekillerinin tutuklanmasını aratmayan görüntülerle operasyon düzenlendi. Eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Grup Başkanvekili İdris Baluken, milletvekilleri Nursel Aydoğan, Leyla Birlik, Ferhat Encu, Gülser Yıldırım, Selma Irmak, Nihat Akdoğan ve Abdullah Zeydan rehin alındı. Milletvekilleri batı illerindeki F tipi cezaevlerine götürülerek hücrelere konuldu. Yaklaşık 3 haftadır vekiller tecrit altındalar.
DBP’de öldürmeye kadar gitti
Kürt siyasi parti geleneğinin bir devamı olarak 2008 yılında kurulan Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) 11 Temmuz 2014 tarihinde gerçekleştirdiği kongreyle Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) dönüşmüştü. Kürt siyasetinde belirleyici bir rol oynayan DBP son bir yılda kayyum, tutuklama ve öldürmeye varan baskılara maruz kaldı. Üye ve yöneticilerinin tutuklanmasının yanı sıra 20’yi aşkın Parti Meclisi (PM) üyesi de tutuklandı. PM üyeleri Seve Demir Silopi, Mehmet Yavuzel Cizre’de katledildi.
34 belediyeye kayyum41 eşbaşkan rehin
15 Temmuz darbe girişimiyle ilan edilen OHAL ile çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) kapsamında DBP’li 3’ü büyükşehir, 4’ü il olmak üzere 34 DBP’li belediyeye kayyum atandı. 4 ilçe belediyesinin tüm faaliyetleri ise kaymakamlığın iznine bağlandı. Kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk ve Artuklu Belediyesi Eşbaşkanı Emin Irmak 4 gündür gözaltındayken, en son Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Başverimli belediyesi eşbaşkanlarının da tutuklanmasıyla rehin alınan DBP’li belediye eşbaşkanlarının sayısı 41’e ulaştı.
Eşbaşkanlar rehin alındı
Saldırılara rağmen yürüttüğü siyasetten ödün vermeyen DBP’nin eşbaşkanları Sebahat Tuncel ve Kamuran Yüksek de farklı tarihlerde cezaevine konuldu. Yüksek 13 Mayıs’ta basına verdiği demeçler gerekçe gösterilerek tutuklandı ve 7 Ekim’de tahliye oldu. Yüksek’in tahliyesinden 1 ay sonra ise diğer eşbaşkan Sebahat Tuncel, Amed’de 6 Kasım günü HDP’li vekillerin tutuklanmasının protesto edildiği eylemde polisler tarafından darp edilerek gözaltına alındı, ardından tutuklandı.
11 tutuklama
HDP ve DBP’li siyasetçilere yönelik önceki günün gözaltı ve tutuklama bilançosu ise şöyle:
* Urfa’nın Suruç ilçesinde yapılan ev baskınlarında DBP eski yöneticisi Mehmet Kıvık, belediye çalışanı Mehmet Şakir, Suruç DBP ilçe yöneticisi Feyal Çelikbaş ve Esvet Şenyaşar gözaltına alındı.
* Adıyaman’da 7 gün önce gözaltına alınan 5 HDP’liden Birsen Tunç ve Yusuf Bağırcı ‘örgüt propagandası‘ ve ‘örgüt üyeliği’ iddialarıyla tutuklandı.
* Mersin’de gözaltına alınan Akdeniz Belediyesi Meclis üyesi Hediye Eren, HDP Akdeniz İlçe Eşbaşkanı Mesude Şahin, KURDÎ-DER Mersin Şube Yöneticisi Fikri Güneş ile Münir Güzel ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlamasıyla tutuklandı. Eren ve Güzel sosyal paylaşımları, Şahin ve Güneş ise mahalle çalışmalarından suçlandı.
* Mersin’de farklı tarihlerde gözaltına alınan Suat Kurt, Sedat Baykara, Ferhat Özdemir, Diyar Teker ve Burhan Özdemir de sosyal paylaşımları gerekçe gösterilerek rehin alındı. Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanı Hacı Arpaç ise 12 günlük gözaltı ardından ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakıldı.
Başverimli eşbaşkanları tutuklandı
Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Başverimli beldesinin DBP’li belediye eşbaşkanları Rabia Takas ve Tahir Aytış da rehin alındı. 20 Kasım’da gözaltına alınan belediye eşbaşkanları ‘örgüt üyesi olmak’, ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla tutuklandı. Takas ve Aytış Newroz kutlamasında yaptıkları konuşma ile ‘YPS’lilere hendek kazımı için iş makinesi verdikleri’ suçlamasıyla tutuklandılar.
DİHABER / AMED