5 TL vergiden 1 TL’si savaşa

  • Savaşın toplumda refah ve huzur bırakmadığını belirten HDP Eşbaşkan Yardımcısı Garo Paylan, 1 trilyon 250 milyar TL vergi toplandığı, her 5 TL verginin 1 TL’sinin savaş politikalarına ayrıldığını kaydetti. 

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun teklifi görüşmeleri, dün başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın 20 Ekim’de bütçenin geneline dair sunumu gerçekleşmesi ardından dün yapılan görüşmelerde komisyondaki muhalefet partileri bütçenin geneline dair eleştirilerini sıraladı. 

HDP’nin komisyon üyesi Amed Milletvekili ve Eşbaşkan Yardımcısı Garo Paylan, bütçenin yüzde birin bütçesi olduğunu söyledi. Bütçenin tercihleriyle adaletsiz olduğunun altını çizen Paylan, “1 trilyon 250 milyar TL verginin büyü çoğunluğunu yoksullardan, borç altında inim inim inleyenlerden topluyorsunuz.Toplarken adaletsizsiniz, harcarken de öyle. Bu bütçe Saray’ın, savaşın, yandaşın bütçesidir. 2 bin 825 TL asgari ücret alan bir yurttaşımız açlıkla yüz yüzedir. Cumhurbaşkanı 40 asgari ücretlinin maaşını kendine hak görüyor. Her 5 TL verginin 1 TL’sini savaş politikalarına, baskı politikalarına, zulüm politikalarına ayırıyorsunuz. İşte savaştan, baskıdan yana olduğunuzda halkın vergileri tanka, topa, füzeye gidiyor. Barıştan yana politikalar ortaya koyarsanız, hem barışımız hem huzurumuz olur. Hem de kaynaklar halka doğru akarak, refahımız olur” şeklinde konuştu.

5 yandaşa 42 milyar TL

 Bu bütçe aynı zamanda yandaşların bütçesi olduğunu; 2022 bütçesinden 5 yandaş müteahhide tam 42 milyar TL garanti ödemeleri aktarılacağını kaydeden Paylan, ”Bu parayla 250 bin öğretmen atayabilirdik. Kamu ihalelerinin çok büyük bir kısmı bu yandaş müteahhitlere akıyor. Bu adaletsizlik, vicdansızlıktır” dedi.

 En büyük kaynak faize

 Bu bütçenin faizin bütçesi olduğunu belirten Paylan, bütçenin en büyük kaynağının faize ayrıldığını söyledi. Paylan, şunları ekledi: ”Bu bütçe tercihlerini değiştirmek zorundayız. Yüzde 1’in değil, 84 milyonun bütçesini yapmak zorundayız. Bütçe tercihlerini değiştirmeliyiz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.