Sunumu Almanca-Türkçe yapılan gecenin kültür programına Kardeş Türküler, Grup Mozaik, Muhsin Omurca (Stand-up) katıldı.
Stuttgart Turn-Und Versammlungsthalle Ost salonunda yaklaşık 400 kişinin katılımı ile gerçekleşen gece, bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Kültür etkinliğinin ardından ATİF Başkanı Süleyman Gürcan bir konuşma yaptı. Gürcan, Almanya’da göçmenlerin çeşitli zorluklar ve ‘ötekileştirme’ politikaları ile karşılaştıklarını ancak bütün bu olumsuzluğa rağmen kendi güçleri ile ayakta kalabildiklerini dile getirdi. Gürcan, göçmenlerin kendilerini bu ülkenin birer vatandaşı olarak gördüklerinin de altını çizdi.
12 Eylül 1980 askeri darbesi ile Türkiye’de politik göçün başladığını, Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin gelişim kaydetmesiyle de 90’lı yıllarda politik göçün giderek arttığını dile getiren Süleyman Gürcan, Almanya’nın ötekileştirme politikasını eleştirdi.
ATİF Başkanı konuşmasının devamında, AKP’nin Kürt halkına karşı devreye koyduğu politikaları da eleştirdi. Gürcan “KCK adı altında yürütülen soykırım operasyonlarını kınıyoruz” dedi.

Kardeş Türküler’in sahne almasıyla salon bir anda hareketlendi. Grubun, çeşitli yöre ve farklı dillerden seslendirdiği türkülere katılımcılar çektikleri halaylarla karşılık verdi. Etkinlik akşam geç saatlere kadar devam etti.


ABDURRAHMAN KARATAŞ/STUTTGART