
HPG Dersim Saha Komutanlığı tarafından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağır tecride ve Kürdistan halkına karşı yapılan saldırılara karşı devlete ait birliklere ve konumlanma noktalarına kapsamlı eylemler düzenlendi.
HPG Basın ve İrtibat Merkezi Dersim’in Nazimiye ilçesinde 7 koldan gerçekleştirilen eylemin ayrıntılarını paylaştı.
* 22 Ağustos günü sabah saat 05.00’te devrimci operasyon başlatılmış, 7 koldan oluşan gerilla birliklerimiz Nazimiye ilçe merkezine girmiştir.
* Üç kol’dan oluşan Şehit Destan, Şehit Fırat, Şehit Helin kolları Emniyet Müdürlüğünü roket atar, BKC, ferdi silahlar ve el bombaları etkili vurmuş, buradaki eylem saat 07.00’ye kadar devam etmiştir.
Emniyetin tüm katları yandı
* Gerillalarımız etkili vuruşlar sonrası Emniyet Merkezine yönelik saldırıya geçmiş, buradaki bütün mevziler ve zırhlı araçlar imha edilerek kullanılmaz hale getirilmiştir. Emniyet binasına çok sayıda roketin isabet etmesi ve etkili vuruşlar sonucunda tüm katlar yanmıştır.
* Emniyette bulunan 2 Ranger, 1 Akrep, 1 BTR (Zırhlı Personel Taşıyıcı) ve 1 Kobra zırhlı araçları roket atarlar ile imha edilmiştir. İmha edilen zırhlı araçlarda toplam 10 polis ölmüştür. * Emniyet binasında 40 ve 50 arasında Polis ve Özel harekatçılar bulunmaktadır, yapılan etkili saldırı vuruşlarında bu polis ve özel harekatçıların çoğu ölürken birçoğu da yaralanmıştır.
* Emniyet önünde bulunan 1 Panzer aracı kaçmaya çalışırken yakın mesafeden vuruşlar yapan Masiro arkadaşımız burada şehit düşmüş, diğer bir birimimiz bu Panzeri etkili vurmuştur. Bu vuruşlar sonucunda Panzer içindeki Polisler ile birlikte imha olmuştur.
Hükümet konağı ve Adliye
* Dördüncü Şehit Dıjwar kolu; Adliye binasını ve Hükümet konağını hedef alarak Roketatar, BKC ve bombalar ile yakın mesafeden vurmuştur. Bina önünde bulunan nöbet kulübesi imha olurken, Hükümet konağı önündeki 2 sivil aracı(askeri amaçlı kullanılan), hükümet konağını ve Adliye binaları yanmıştır.
* Başarılı yürütülen ve tüm devlet güçlerine ait birçok hedefin vurulmasıyla hakimiyeti eline alan gerillalarımız tarafından adliye önünde bulunan Türk bayrağı indirilerek Parti bayrağımız PKK bayrağı asılmıştır.
Polis lojmanları
* Başka bir kol ile Polis lojmanlarını hedeflemiş ve orta otomatik ve ferdi silahlar ile etkili vurmuştur. Lojman yakınlarında bulunan Ranger tipi zırhlı araç vurularak imha edilmiştir. Polis lojmanları önündeki 1 kulübe, içindeki polisler ile birlikte yakın mesafeden vurularak imha edilmiştir. Bu vuruşlar sonucu 3 polis ölmüştür.
* Lojmanlara yönelik eylemlerde ise net 7 polis öldürülmüştür. Burada bir Kol komutanı arkadaşımızın yaralanmasından ötürü ölen Polislerin üzerinden silah ve bilgiler kaldırılamamıştır.
Askeri kışla
* Beşinci Şehit Kemal Kolu; Eski Askeri kışlaya yönelmiş, kışla önünde bulunan 4 asker vurularak öldürülmüştür.
* Altıncı Şehit Doğan Kolu; Taburlardan Nazımiye’ye müdahale amaçlı gelen zırhlı araçları hedeflemiştir. 2 Kobra zırhlı araç ve 1 BTR (Zırhlı Personel Taşıyıcı) araç roket atarlar ile vurulmuştur. Vuruşlar sonucunda 1 kobra tipi araç imha edilirken diğer iki araç darbe alarak tekrardan Tabur’a geri dönmek zorunda kalmıştır. İmha edilen Kobra araçta toplam 8 asker ölürken bazı askerlerde yaralanmıştır.
* Yedinci Şehit Sefkan Kolu; Nazimiye’ye bağlı Şehit Delil tepesi sırtlarında konumlanan askerleri etkili vurmuştur. Bu vuruşlar sonucunda 2 saat süren eylem ve çatışmalarda net 6 asker ölmüştür. Buradaki eylem alanına müdahale amaçlı gelen 2 Kobra ve 1 Skorsky tipi helikopter uzun namlulu silahlarla hedeflenerek vurulmuş, darbelenen helikopterler geri çekilmek zorunda kalmıştır.
Kurum araçları yakıldı
* Gerillalarımız tarafından ilçe merkezinde bulunan devlete ait tüm kurum araçları yakılırken, birçok devlet binası da etkili vuruşlar ile yanmış ve kullanılmaz hale getirilmiştir. İlçe merkezindeki eylemlere YPS ve YPS-Jin direniş birimleri de katılım sağlamıştır.
* Kapsamlı eylemler ardından sabah saatlerinden itibaren gerillalarımız başarılı bir şekilde geri çekilmiştir.
* Türk ordusu Polis ve Askerlerden oluşan birçok ölü ve yaralısını Dersim merkez ve Elazığ merkez hastanelerine sevk etmiştir. Eylem ardından asker ve polisler tarafından birçok sivil ev ve araç rastgele taranmıştır. Bu bölgenin tamamında eylem ardından operasyon başlamıştır.
* Eylemlerimiz sonucunda, 38’in üstünde polis ve asker ölürken, birçok zırhı araç içindeki asker ve polislerle birlikte imha edilmiştir.
İki gerilla şehit düştü
Gerçekleşen eylemler sonucunda iki gerilla şehit düştü. HPG Basın ve İrtibat Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre şehit düşen gerillaların kimlik bilgileri şöyle: Batmanlı Masiro Şoreş kod adlı Kadri Kaya, Mardinli Zilan Sterk kod adlı Kaniye Yıldız.
Ayrıntılar paylaşılacak
Açıklamada, önceki gün akşam Nazimiye’de yaşanan operasyonun ayrıntılarının ise daha sonra paylaşılacağı bildirildi: “23 Ağustos günü Nazımiye’ye bağlı Bezik alanında TC ordusu tarafından bir operasyon başlatılmıştır. Kobra tipi helikopterler rastgele araziyi vururken, akşam saat 19.00’da savaş uçakları da aynı alana bombardıman gerçekleştirmiştir. Bu alanda bir gerilla birliğimiz için operasyona katılan askerler arasında çatışma yaşanmıştır. Ayrıntılı bilgiler daha sonra paylaşılacaktır.”
Van’da 5 koldan vurdu
Gerillalar, Şehit Xebat Aktepe Devrimci Hamlesi çerçevesinde 22 Ağustos akşamı Van’ın Çatak ilçesine bağlı Darinos Karakoluna yönelik kapsamlı bir eylem gerçekleştirdi. Eylemin ayrıntıları şöyle:
* Güçlerimiz 5 ayrı koldan 12 mevziyi etkili bir şekilde vurarak 3 kol da saldırıya geçmiştir. Henüz nizamiyeye girmeyen gerillalarımız karşısında askerler yerlerini bırakıp kaçmıştır. Bunun üzerine nizamiye ve çevresinde bulunan 6 mevzi ferdi silahlarla ve el bombalarıyla etkili bir şekilde vurulmuştur. Buradaki mevziler imha edilirken; 3 asker cenazesinin üzerine gidilmiştir.
* Ayrıca güçlerimiz RPG-7 roketatar silahlarıyla 1 tank ve 1 A-4 silahı mevzisi imha ederken; karakol çevresindeki bir çok mevzi etkili vurarak darbelenmiştir. Etkili vuruşlar sonucunda buradaki mevzilerde konumlanan askerler de mevzilerini bırakıp Darinos köyüne doğru kaçmışlardır. Burada da 7 asker öldürülüştür.
* Eylemden sonra TC ordusu 3 Skorsky tipi helikopter ile ölü ve yarlılarını Van merkez ile Bahçesaray ilçesine kaldırmıştır.
* 23 Ağustos günü TC ordusu karakol etrafında bir operasyon başlatmış ve aynı gün sonuçsuz geri çekilmiştir. Bu eylem Önderliğimiz üzerindeki tecrite yönelik olarak gerçekleştirilmiştir.
Şırnak’taki eylemler
* 23 Ağustos’ta güçlerimiz Şırnak’ın Gıre Cotyar taburunda Reo tipi araçların arasında toplanan askerlere yönelik eylem gerçekleştirmiştir. Bu eylemde 1 asker öldürülmüştür.
* 22 Ağustos’ta güçlerimiz Şırnak’ın Uludere ilçesi alanında bulunan Elemun Karakolu ve Şehidan tepesi arasındaki yolda bir kontraya yönelik sabotaj eylemi gerçekleştirmişti. 23 Ağustos günü olay yerine gelen zırhlı bir araca yönelik güçlerimiz sabotaj eylemi gerçekleştirmiştir. Bu eylemde zırhlı araç imha olurken; 1’i Üsteğmen olmak üzere 4 asker öldürülmüştür.
Erzurum’da iki şehit
* 21 Ağustos’ta bir grup gerillamız Erzurum’un Tekman ilçesinin Çevırmen köyüne bağlı Xendek mezrasında göreve gittikleri esnada askerler ile karşılaşmış ve çatışma yaşanmıştır. Burada 2 gerillamız şehit düşerken alanda bulunan 1 sivil de askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirmiştir. Şehit düşen gerillaların kimlik bilgileri şöyledir: Amedli Berxwedan Jiyan kod adlı Nuri Kaçmaz, Siirtli Orhan Siirt kod adlı Haki Atakan.
ANF/BEHDİNAN
Silopi ve Erciş’de YPS eylemleri
YPS Genel Koordinasyonu Şırnak / Silopi’de 22 Ağustos akşamı Silopi tank taburuna yönelik birimlerinin roketlerle bir eylem düzenlediğini açıkladı. Açıklamada, “3 Roket tabura isabet etti. Ölü ve yaralı saray çetesi netleştirilememiştir” denildi. Van / Erciş‘te 21 Ağustos akşam birimlerinin eş zamanlı bir şekilde Sulu, Salihiye ve Çelebibağ mahallelerinde, yol kontrol eylemi gerçekleştirdiğini kaydeden Koordinasyon, “Birimlerimiz tutulan her mahallede toplanan halk kitlelerine Önderlik üzerindeki tecrit ve süreç hakkında bilgilendirme yapmıştır. Uzun süre birimlerimiz denetimi ardından kontrollü bir şekilde yol kontrol eylemi sonuçlandırılmıştır’ dedi.
Lice’de askerler vuruldu
Amed’in Lice ilçesi Abalı ile Tapantepe bölgeleri arasındaki Qiredare köyü kırsalında çatışma yaşandı. HPG kaynakları Lice’de HPG/YJA Star gerillalarınca kapsamlı bir baskın gerçekleştirildiğini ifade etti. Türk medyasının 4 ölü 8 yaralı askerin olduğu yönünde haber geçtiği eylemin detaylarının sonra açıklanacağı vurgulandı.