- Türkiye ve Kuzey Kürdistan’ın 58 ilinin yüzlerce yerleşim yerinde lokal karantina uygulanıyor. 30 büyükşehir ile Zonguldak’ta hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanacak.
Türk hükümeti, lokal karantina uygulamasına bugün de Adıyaman, Muş, Tokat, Karaman, Trabzon, Malatya, Kastamonu, Kocaeli ve Ordu’dan bazı yerleşim yerlerini ekledi.
Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, 30 büyükşehir ile Zonguldak iline giriş-çıkışın 15 gün süreyle durdurulduğunu açıklamıştı. Türk İçişleri Bakanlığı 10 Nisan’da yaptığı açıklamada, söz konusu 30 büyükşehir ile Zonguldak il sınırlarında iki günlük sokağa çıkma yasağı getirdiklerini duyurdu. Sokağı çıkma yasağı 12 Nisan’da bitti. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hafta sonu da sokağa çıkma yasağının uygulanacağını bildirdi. Türk İçişleri Bakanlığı, dün yayınladığı genelgeyle hafta sonu uygulanacak yasağın esaslarını ve muaf tutulacakları paylaştı. Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da 27 Mart’tan beri de peyderpey lokal karantina kararları alınıyor. 17 Nisan itibarıyla 58 ilde yüzlerce ilçe, belde, köy ve mezrada karantina uygulaması devam ediyor.
Karantinaya alınan yerleşim yerleri şöyle:
* Adana’nın Tufanbeyli ilçesi.
* Adıyaman’nın Kahta ilçesine bağlı Şahintepe (Bildiyan) köyü ve merkeze bağlı Işıklı köyü; Gölbaşı’nın Gedikli ve Aşağı Karakuyu köyleri; Sincik ilçesine bağlı Söğütlübahçe ile Çat köyleri ve Karaman Mahallesi
* Agirî’nin (Ağrı) Dutax (Tutak) ilçesinin Melehesen, Mêrze, Xirbesork, Cemalvêrdi, Hecîbotî, Şemê ve Hacıyusuf; Hamur ilçesine bağlı Alakoyun ve Danakıran köyleri.
* Amed’in Çermik ilçesinin Aynalı (Bistîn) köyü, Silvan’ın bir mahallesi, Ergani’nin Bozyer Mahallesi’nin Taştepe mezrası. Sur’un İskenderpaşa Mahallesi’nde bir bina ile Çınar ilçesine bağlı Fatih Mahallesi.
* Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde Velihimmetli Mahallesi.
* Antep'in Nizip ilçe merkezinde 21 ev ile Aşağıçardak Mahallesi.
* Ardahan’ın Posof ilçesinin Kol köyü.
* Artvin'in Borçka ilçe merkezi, Cami Camili ve Aralık köyleri.
* Balıkesir’in Edremit ilsenin üç ayrı mahallesindeki dört apartman.
* Bartın’ın merkez Hasankadı beldesi.
* Batman’ın Sason ilçesine bağlı Altındere köyü ve üç mahalle; Kozluk’un Konaklı köyü ile Tepecik Mahallesi’nde iki bina ve bir tek katlı ev.
* Bayburt’un merkez Ağaçmağıl, Ortaçmağıl köyleri.
* Bingöl’ün Adaklı ilçesine bağlı kırsal Döşlüce Mahallesi.
* Bilecik’n Boçayak ilçesine bağlı Ormangüzle köyü.
* Bitlis merkez bağlı Arıdağ köyü; Mutki ilçesinin Koyunlu köyü; Tatvan ilçesine bağlı Yumurtatepe, Örenlik, Çanakdüzü ve Dönertaş köyleri.
* Burdur merkeze bağlı İlyas köyü.
* Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Maltepe köyü.
* Çankırı'nın Yapraklı ilçe merkezi ve bağlı 38 köy; Çerkeş ilçesine bağlı Aliözü köyü; Şabanözü ilçesine bağlı Kamış köyü ve Kurşunlu ilçesinin Yeşilören köyü.
* Çorum’un Mecitözü ilçesindeki Oyaca köyü bitti. Çorum'da halen Laçin'in Çamlıpınar, Mecitözü'nün Bekişler, Uğurludağ'ın Eskiçeltek, Kargı'nın Oğuz ve Yeşilköy köyleri ile Bahçelievler Mahallesi'nde karantina uygulaması devam ediyor.
* Denizli’nin Çal ilçesinin Denizler Mahallesi ile Güney ilçesinin Haylamaz Mahallesi.
* Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Geçitveren köyü.
* Düzce’nin Yığılca ilçesi ve 278 köy.
* Elazığ'da Ataşehir, Olgunlar ve Aksaray mahallelerinde bulunan üç apartman ile merkezdeki dört apartmana 12 Nisan’dan itibaren Baskil ve Sivrice ilçelerinin Gemici köyü ve Hazar Mahallesi eklendi.
* Erzincan'ın Kemah ilçesine bağlı Muratboynu, Eskibağlar ve Gediktepe köyleri.
* Erzurum'un Karayazı ilçesine bağlı Bayraktar Mahallesi; Aşkale ilçesine bağlı Gölören Mahallesi; Horasan ilçesine bağlı Eğertaşlar Mahallesi; Pasinler ilçesine bağlı Kasımpaşa Mahallesi; Çat ilçesine bağlı Soğukpınar Mahallesi ile Tekman ilçesine bağlı Mescidli Mahallesi.
* Giresun'un Çamoluk ilçesine bağlı Karadikmen köyü ile Alucra ilçesine bağlı Günügüzel köyü.
* Gümüşhane’nin Şiran ilçesine bağlı Yukarıkuluca köyü (bitti).
* Hatay’ın Kırıkhan ilçesinin Ceylanlı, Karamağara ve Yalangoz mahalleleri.
* Karabük’ün Safranbolu ilçesinin Tintin köyü Aliköseler Mahallesi.
* Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı 9 mahalle (Meydan, Çınarlısu, Orta, Taşbaşı, Değirmenlik, Susaklı, Sandıklı, Güllük ve Seyran) ile Ardıçkaya köyü; Ayrancı ilçesine bağlı Berendi köyü.
* Kars’ın Dağpınar beldesindeki Merkez Mahallesi ile ilçelerden Digor'daki Türkmeşen, Susuz'daki Erdağı, Kağızman'daki Karabağ ve Selim'deki Söğütlü, Büyük Oluklu ve Benliahmet köylerine, Kağızman ilçesine bağlı Akyayla köyü de eklendi.
* Kastamonu'nun Devrekani ilçesine bağlı Hasırlı köyü ile Ahlatçık köyünün Karacataş Mahallesi; Bozkurt ilçesine bağlı Kızılcaelma köyü; toplamda 7 köy ve 12 mahalle; Tosya’nın Ortalıca köyünün Belen Mahallesi ile Çepni köyünün Sakızcı Mahallesi; Bıngıldayık köyünün Hacıhasan Mahallesi.
* Kayseri’nin Talas ilçesinde 14 katlı bir apartman, merkez Melikgazi ilçesinde de 8 katlı apartman.
* Kırıkkale’nin Delice ilçesine bağlı Büyükafşar köyü ile Keskin ilçesine bağlı Dağsolaklısı köyü.
* Kırklareli’nin Kofçaz ilçesi.
* Kırşehir’in Kaman ilçesinin Savcılı Ebit Köyü Kapaklı Mahallesi.
* Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde Merkez Mahallesi 19 Mayıs Caddesi üzerinde bulunan bir bina ve altında bulunan iş yerleri.
* Konya’nın Ilgın ilçesinin Argıthanı Mahallesi ile Beyşehir ilçesinin Esence Mahallesi.
* Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı Yeşildere köyü ile Dumlupınar ilçesine bağlı Yüylük köyü.
* Malatya’nın Darende ilçesine bağlı Ilıca; Arapgir ilçesine bağlı Eğnir; Hekimhan ilçesine bağlı Kozdere Mahallesi’nin ardından Darende, Hekimhan, Arapgir, Pütürge ve Kuluncak ilçelerindeki 5 mahalle daha. 17 Nisan’dan itibaren de Doğanşehir ilçesinin Kurucuova Mahallesi.
* Manisa'nın Soma ilçesinde Turgutalp ile Cuma mahallelerindeki iki apartman.
* Maraş’ın Doğanlıkarahasan Mahallesi.
* Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Yetkinler ve Damatine (Gümüşyuva) köyleri; Derik ilçesine bağlı Derinsu köyü ile kırsal Kovalı köyü ve Tepecik mezrası; Kızıltepe'nin Eymirli (Tibyad) ile Artuklu’nun Ahmetli (Qesra Ehmed), Yardere (Qurdîsê) ve Bağlıca (Gundê Bernîşt) mahalleleri.
* Muş’un merkez Yazla ve Alagün; Bulanık ilçesinin Yüzbaşı ve Malazgirt’in İyikomşu ile Korkut ilçesinin Yolgözler köyleri.
* Nevşehir’in Derinkuyu ilçesine bağlı Çakıllı köyü.
* Niğde’nin Alay beldesi; Altunhisar ilçesine bağlı Ulukışla köyü.
* Ordu’nun Kabataş ilçesine bağlı Elbeyi Mahallesi; Korgan ilçesine bağlı Çiftlik Mahallesi'nde 2 bina.
* Rize’nin Kalkandere ilçesi; Kendirli beldesi ile beldeye bağlı Yeni Selimiye, Beştepe, Esentepe ve Maltepe köyleri.
* Samsun’un Vezirköprü ilçesinin Ovacık Mahallesi.
* Sakarya’nın Adapazarı ilçesi Şeker Mahallesi'ndeki Vişne ve Egemen sokakları ile Ozanlar Mahallesi'ndeki Mete Sokağı.
* Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Akgeçit, Taşyaka, Yağcılar (Gözlü mezrası), Kayahisar ve Kayalı mezrası ile Kesmetaş köyüne bağlı Bindal ve Ankebir mezraları; Pervari’ye bağlı Tuzcular köyü.
* Sinop’un Durağan ilçesinin Olukbaşı, Yeniköy ve Güngören köyleri ile Saraydüzü ilçesinin Hacıçay, Yenice ve Asarcık Camili köyleri.
* Sivas'ın Akıncılar ilçesine bağlı Şenbağlar (10 Nisan’da uzatıldı); Koyulhisar ilçesine bağlı Boyalı, Dilekli, Kurşunlu, Yağcılar; Suşehri ilçesinin Boyalıca, Gökçekaş, Çakırlı, Erence, Akşar köyü ile ilçe merkezinde bulunan Tepeardı Mahallesi'nde bir apartman; Yıldızeli ilçesinin Üyük; Doğanşar ilçesinin Darıkol ve Zara ilçesinin Tuzlagözü köyleri.
* Tokat’ın Almus ilçesine bağlı Çaykıyı köyü.
* Trabzon'un Hayrat ilçesinin Pınarca, Onur, Pazarönü, Yeniköy, Balaban ve Geçitli mahalleleri; Çarşıbaşı ilçesinin Kerem Mahallesi; Akçaabat ilçesine bağlı Sarıtaş Mahallesi ile Maçka ilçesinin Ocaklı Mahallesi.
* Urfa’nın merkez ilçelerin üç mahallesi ile Suruç’un bir mahallesine, Siverek'in Böğürtlen Mahallesi, ilçe merkezinde bulunan Bağlar ve Dicle Mahalleleri ile Eyyübiye ilçesinin Yenice Mahallesi eklendi.
* Uşak’ın Banaz ilçesine bağlı Gürlek ile merkez İlyaslı ve Mesudiye köyleri.
* Van’ın Başkale ilçesinin Ilıcak, Belliyurt, Esenyamaç, Örmetaş köyü; Çaldıran ilçesinin Han köyü; Çatak ilçesinin Alacayer köyüne bağlı Çemik ve Tellikaya mezraları; Gürpınar ilçesinin Öveçli Mahallesi; Saray ilçesinde bulunan Çaybağı Mahallesi'nin 25 haneli ve 450 nüfuslu Aşağı Kümeevler yerleşkesi.
* Yozgat’ın merkez Derbent köyü
* Zonguldak’ın Devrek ilçesinin Velibeyler köyü.
Türk İçişleri’nin açıklaması
Türk İçişleri Bakanlığından 15 Nisan’da yapılan açıklamaya göre 58 ildeki, 3 ilçenin tamamı, 2 ilçenin merkezi, 6 belde, 85 mahalle, 115 köy ve 16 mezra olmak üzere toplam nüfusu 251 bin 726 olan 227 yerleşim yerinde karantina tedbirleri uygulanıyor. 14 ildeki 41 yerleşim yerinde uygulanan karantina kararı kaldırıldı.
31 ilde hafta sonu yasak
Türk İçişleri Bakanlığınca, 81 il valiliğine, hafta sonu 31 ilde uygulanacak sokağa çıkma yasağı ile ilgili genelge gönderildi. 17 Nisan saat 24.00’ten Pazartesi sabahına kadar devam edecek sokağa çıkma yasağı genelgesine göre muaf tutulacak kişiler şu şekilde:
* “Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlarda” yönetici, görevli veya çalışanlar,
* Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar (Özel güvenlik görevlileri dahil),
* Acil Çağrı Merkezleri, AFAD, Kızılay ve Vefa Sosyal Destek Birimlerinde görev alanlar,
* Cenaze defin işlemlerinde görevli olanlar (din görevlileri, hastane ve belediye görevlileri vb.) ile birinci derece yakınlarının cenazelerine katılacak olanlar,
* Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken tedarik sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar,
* Ürün ve/veya malzemelerin nakliyesinde ya da lojistiğinde (kargo dahil), yurt içi ve yurt dışı taşımacılık, depolama ve ilgili faaliyetler kapsamında görevli olanlar,
* Yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları,
* Otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi “Özel Gereksinimi” olanlar ile bunların veli/vasi veya refakatçileri,
* Demir-çelik, cam, ferrokrom vb. sektörlerde faaliyet yürüten işyerlerinin yüksek dereceli maden/cevher eritme fırınları ile soğuk hava depoları gibi zorunlu olarak çalıştırılması gereken bölümlerinde görevli olanlar,
* Bankalar başta olmak üzere yurt çapında yaygın hizmet ağı olan kurum, kuruluş ve işletmelerin bilgi işlem merkezlerinin çalışanları (asgari sayıda olmak kaydıyla),
* Bozulma riski bulunan bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, işlenmesi, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar,
* Küçükbaş-büyükbaş hayvanları otlatanlar, arıcılık faaliyetini yürütenler, sokak hayvanlarını besleyecek kişiler ile evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkacaklar (ikametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla),
* Veteriner hekimler,
* Ekmek dağıtımında görevli olanlar,
* Zorunlu sağlık randevusu olanlar (Kızılay’a yapılacak kan ve plazma bağışları dahil),
* Yurt, pansiyon, şantiye vb. toplu yerlerde kalanların gereksinim duyacağı temel ihtiyaçların karşılanmasında görevli olanlar,
* İş sağlığı ve güvenliği nedeniyle işyerlerinden ayrılmaları riskli olan çalışanlar (iş yeri hekimi vb.),
* Servis hizmeti vermek üzere dışarıda olduklarını belgelemek şartı ile teknik servis çalışanları,
* Tarımsal üretimin devamlılığı için gerekli olan ekim-dikim, sulama-ilaçlama gibi faaliyetler kapsamında bölgesel özelliklere göre İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarınca izin verilenler,
* Belediyelerin toplu taşıma, temizlik, katı atık, su ve kanalizasyon, ilaçlama, itfaiye ve mezarlık hizmetlerini yürütmek üzere hafta sonu çalışacak personel,
* 19.04.2020 Pazar günü saat 18.00’dan sonra geçerli olmak üzere tedarik zincirinin aksamaması amacıyla; marketler ve sebze-meyve hallerine mal, malzeme ve ürünlerin nakli, depolanması ve satışa hazırlanması aşamasında görevli olanlar (Bu madde kapsamında hiçbir şekilde mal, malzeme ve ürün satışı yapılamaz.),Belirtilen istisnalar dışındaki tüm vatandaşların evlerinde kalması esas olacak.
* Daha önceki genelgeler kapsamında düzenlenmiş olan (sağlık ve cenaze için verilenler hariç) seyahat izin belgeleri (yola çıkmış olanlar hariç) Pazartesi günü itibariyle geçerli olacak.
* Gazete dağıtımı, sadece gazete şirketlerinin ring halinde çalışacak kendi dağıtım araçları, tespit edilecek içme suyu dağıtım bayileri ve Vefa Sosyal Destek Birimleri aracılığıyla yapılacak (Gazete dağıtımının evlere servis şeklinde yapılması esastır.)
31 kentte uygulanacak
Yasak, büyükşehir statüsündeki 30 il (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Amed, Erzurum, Eskişehir, Antep, Hatay, İstanbul, İzmir, Maraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Urfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak il sınırları uygulanacak.
Erdoğan açıklamıştı
Yasak kararı, geçen hafta sonu yaşanan rezaletten sonra yapılan kabine toplantısında Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan tarafından açıklanmıştı.
HABER MERKEZİ