Kürdistan ve Türkiye'den kısa kısa

.
- 6 gazeteci daha tutuklandı
- Silêman Ehmed serbest
- Kafes telleri için ceza
- İmralı Heyeti’nden başvuru
- İmamoğlu'na soruşturma
6 gazeteci daha tutuklandı
Türk hükümetinin Kürt gazetecilerine yönelik siyasi soykırım operasyonu kapsamında gözaltına 6 gazeteci, mesleki faaliyetlerinden dolayı "Örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklandı.
İstanbul merkezli soruşturma kapsamında gözaltına alınan 6 gazeteci tutuklandı.
Türk devlet güçlerinin 17 Ocak'taki ev baskınlarında gözaltına alınan gazeteciler Necla Demir, Rahime Karvar, Ahmet Güneş ve Welat Ekin, dört günlük gözaltının ardından İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Wan’da gözaltına alınan Reyhan Hacıoğlu ve Mersin’de gözaltına alınan Vedat Örüç’ün ise bulundukları kentlerden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifadeleri alındı.
Savcı, gazetecilerin ifadelerini almayarak tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk etti. Hakimlik, 6 gazetecinin de "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanmasına karar verdi. Gazetecilerin tutuklanmasına yaptıkları haber ve tartışma programları gerekçe gösterildi.
Susturamazlar
Gazeteciler, tutuklama kararını zafer işareti ve "Özgür Basın susturulamaz" sloganıyla protesto etti. Adliyedeki gazeteci ve yurttaşlar da tutuklanan gazetecilere destek verdi. Haklarında tutuklama kararı verilmesinin ardından gazeteciler gönderdikleri mesajda da şunları ifade etti: "Gerçekleri yazmaya, gerçekleri konuşmaya ve kadınların sesi ve sözü olmaya devam edeceğiz. Hero'nun Gülistan'ın Nazım'ın ve Cihan'ın kalemini biz yere bırakmadık. Gözümüz arkada değil, arkadaşlarımız kalemimizi devralacak. Umutsuz değiliz, tüm arkadaşlarımıza selamlarımızı iletiyoruz. Hakikat nasıl susturulamazsa Özgür Basın da susturulamaz."
6 gazetecinin daha tutuklanmasıyla Türk cezaevlerindeki gazeteci sayısı 30'u geçti. İSTANBUL
* * *
Silêman Ehmed serbest
KDP güçlerinin, sınır kapısında alıkoyarak tutukladığı RojNews editörlerinden Silêman Ehmed, temyiz mahkemesinin kararı ardından serbest bırakıldı.
Rojnews Arapça editörü Silêman Ehmed, 25 Ekim 2023’te tutuklanmış; 211 gün boyunca haber alınamamıştı. Duhok Adliyesi’nde 29 Temmuz’da görülen duruşmada üç yıl hapis cezası verilmişti. Temyiz mahkemesi ise geçen hafta tahliye kararı verdi. Bu kararın ardından gazeteci Silêman Ehmed dün serbest bırakıldı. DUHOK
* * *
Kafes telleri için ceza
Sincan Cezaevi'ndeki 6 tutsağa, pencerelerindeki kafes tellerini kestikleri gerekçesiyle 1 yıl 6'şar ay hapis cezası verildi.
Sincan 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan 6 tutsak, 28 Nisan 2024 tarihinde "kamu malına zarar vermek" iddiasıyla yargılandıkları davada 1 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Ankara Batı 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği cezaya, tutsakların cezaevi pencerelerindeki kafes tellerini kesmeleri gerekçe gösterildi.
Tutsaklar, 14 Aralık 2023'te görülen duruşmadaki Kürtçe savunmalarında, pencerelere yerleştirilen tellerin insan onuruna aykırı olduğunu; cezaevi idaresinin bu uygulamayı "psikolojik işkence" amacıyla sürdürdüğünü ifade etti. Cezaevi idaresinin, tellerin kaldırılacağına dair söz verdiğini ancak bu sözünü yerine getirmediğini ifade eden tutsak Bedri Akın, “Bu uygulama faşizmin bir yansımasıdır. Pencerelerimize takılan teller hem fiziksel hem de psikolojik bir işkence aracı haline getirilmiştir. İnsanca yaşam hakkımızı savunuyoruz” dedi. İdareye defalarca dilekçe verdiklerini ama dikkate alınmadıklarını belirten tutsak Ramazan Kızıldağ, “Teller, temiz hava ve güneş ışığını tamamen engelliyor. Bu, bir yaşam alanı değil, bir kafes” diye tepki gösterdi.
Pişmanlık göstermedikleri için
Mahkemenin gerekçeli kararında, tutsakların eylemlerinin “Kamu malına zarar verme” suçu kapsamında olduğu ileri sürüldü. Mahkeme, tutsakların geçmiş mahkûmiyetleri ile "pişmanlık" göstermemelerini gerekçe göstererek cezada herhangi bir indirime gidilmediğini ifade etti. Mahkeme kararına göre, verilen cezalar "mükerrirlere özgü infaz rejimine" göre uygulanacak. İstinaf yolu ise açık tutuldu. ANKARA
* * *
İmralı Heyeti’nden başvuru
DEM Parti İmralı Heyeti, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek için dün Türk Adalet Bakanlığına başvuruda bulundu. Başvuruda hangi isimlerin yer aldığı bilinmiyor. DEM Parti milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan, 28 Aralık'ta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüştü. Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan ile yerine kayyum atanan Mêrdîn Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, görüşme sonrası Meclis Başkanı ile Meclis'te temsiliyeti bulunan siyasi parti başkanları, cezaevindeki tutsak siyasetçiler ile DEM Parti bileşenleri ve çeşitli çevrelerle bir araya gelmişti. ANKARA
* * *
İmamoğlu'na soruşturma
İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek ve ailesi hakkındaki sözleri gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.
İmamoğlu hakkında "Tehdit ve Terörle mücadelede görev alan kişileri hedef göstermek" gerekçesiyle resen soruşturma başlatıldı. İmamoğlu, sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sözümün arkasındayım" diyerek, şunları paylaştı: "İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı, kendisini ve ailesini tehdit ettiğim iddiasıyla hakkımda soruşturma başlatmış. Konuşmamda tek kelime tehdit yok. Hele hele kimseyi ailesi ve evlatları üzerinden tehdit etmedim / etmem. Kullandığım her kelime bu ülkede herkesin çocukları ve geleceği için tarafsız bir hukuk talebiydi. Sözümün arkasındayım. Her zaman, herkes için adalet. Burdan tehdit iddiası çıkaran Başsavcıyı, Allah’a ve milletin vicdanına havale ediyorum." İSTANBUL











