600 bin kadın ‘sünnete’ maruz bırakıldı
Kadın Haberleri —

❏
- Avrupa’da çoğunluğu Afrika-Asya kökenli 600.000'den fazla kadın ve kız çocuğu, kadın sünnetine maruz bırakıldı.
Birleşmiş Milletler (BM), kadın sünnetinin her ne kadar 2030 yılının sonuna kadar tamamen ortadan kaldırılması gerektiği çağrısı yapsa da dünya genelinde 230 milyonu aşkın kadın, bu uygulamaya maruz bırakılıyor.
Avrupa’da ise çoğunluğu Afrika-Asya kökenli 600.000'den fazla kadın ve kız çocuğunun sünnet edildiği belirtiliyor. Cinsiyete dayalı şiddete karşı mücadele eden sivil toplum kuruluşu Women of Grace UK'nin kurucusu Valerie Lolomari, Euronews'e yaptığı açıklamada, "Avrupa'da kadın sünnetinin olmadığını söylemek yanlış olur. Buna her yerde rastlanabilir” dedi.
Bazı kadınlar Avrupa'ya göç öncesi bu işleme maruz kalırken bazıları ülkelerine yaptıkları bir ziyaret sırasında sünnet edilebiliyor. Fakat bunu Avrupa'da gerçekleştirenler de var. Lolomari, "Bazı aileler kadın sünnetini uygulamak amacıyla ülkelerindeki tecrübeli kişileri yaşadıkları yere getirip Avrupa'dan ayrılmaksızın bunu yapabiliyor” diye ekledi.
İngiltere halk sağlığı uzmanı Comfort Momoh, "Bugüne dek işe yarayan yöntem, kadın sünnetiyle yüzleşen kişilerin kendi çabalarıydı. Kendi aralarında farkındalık oluşturuyorlar” ifadelerini kullandı.
İtalya'dan Avrupa Parlamentosu üyesi Cristina Guarda ise kıtada, özellikle eğitim ve sağlık personeli arasında kadın sünnetine yönelik farkındalık yaratılması çağrısında bulunuyor.
AB Komisyonu, 2024 yılında kadına yönelik şiddetle ilgili yeni bir yönergeyi kabul ederek, üye devletlerin, kadın sünnetini ceza kanunlarına "özel suç" olarak eklemelerini istedi. LONDRA
* * *
Kürtaj hala yasadışı!
Almanya’da, hamileliğin ilk 12 haftası içinde kürtajın yasallaştırılması önerisi, 328 milletvekili tarafından imzalanmasına rağmen başarısız oldu. Bu girişim, parlamento seçimlerinden önce oylanmayacak. Federal Meclis Hukuk Komitesi, ilgili yasa tasarısının oylanmasına izin verilmemesi kararı aldı.
Geçtiğimiz günlerde, bir grup hukukçu, doktor ve bilim insanı, söz konusu yasa tasarısını üç saat süren bir oturumda değerlendirdi. 2024 sonbaharında 328 Federal Meclis milletvekilinin imzaladığı öneri, hamileliği 12. haftaya kadar sonlandırmanın ceza kanunundan muaf tutulmasını amaçlıyordu.
Almanya’da kürtaj, temelde yasadışı sayılıyor ve Ceza Kanunu'nun 218. maddesiyle düzenleniyor. Bu yasa değişikliğiyle, söz konusu maddenin kaldırılması hedefleniyordu. BERLİN