7 günlük ateşkes başlıyor

Dünya Haberleri —

Sudan Ordu güçleri

Sudan Ordu güçleri

  • Sudan’da çatışan taraflar 4-11 Mayıs tarihleri arasında 7 günlük ateşkesi prensipte kabul etti. Arabulucu Sudan’dan ayrılan Güney Sudan devleti oldu. 

Güney Sudan Hükümeti, Sudanlı liderlerle yaptıkları görüşme hakında bir açıklama yayınlayarak Sudan'da çatışan taraflardan (ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri), 7 günlük ateşkesi ve diyaloğu kabul ettiklerini açıkladı. Devlet Başkanı Mayardit’in her iki tarafa da mümkün olduğu kadar ateşkesin uzun sürdürülmesi ve sonrasında kararlaştırılacak bir yerde yapılacak müzakereler için temsilcilerin belirlenmesinin önemini vurguladığı belirtildi.

4-11 Mayıs ateşkesi
Açıklamada, Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Dakalu’nun (Hamideti) da 4-11 Mayıs tarihleri arasında 7 günlük ateşkesi prensipte kabul ettiği belirtildi. Açıklamaya göre ayrıca çatışan taraflar, müzakereler için temsilcilerini belirleme konusunda anlaştı. Afrika Birliği Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) dönem başkanı Güney Sudan Devlet Başkanı Mayardit, Hartum'da hızla kötüleşen insani durumun liderlerin uzlaşıya zorladığını kaydetti.
Güney Sudan Ulusal Parlamentosu Dış İlişkiler ve Uluslararası İşbirliği Komitesi üyesi Stephen Lawal Ngor, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Mayardit'in dün Orgeneral Burhan ve Hamideti ile yaptığı telefon görüşmesinde onay aldığını vurguladı. Sudan’daki savaşı sona erdirecek bir anlaşmaya varılmasını sağlayacak müzakerelere başlamak için iki tarafın temsilcilerini göndermeleri ve daha uzun süreli bir ateşkesin imzalanması bekleniyor. 

Ordu Hartum’u bombaladı
Açıklamanın yapıldığı saatlerde Sudan ordusuna ait savaş uçaklarının başkent Hartum'un doğusundaki Soba bölgesindeki HDK noktalarını bombaladı. Yerel kaynaklar, hem ordunun hem de HDK kontrol ettiğini iddia ettiği, başkent Hartum’daki Genelkurmay Başkanlığı karargahı ve uluslararası havaalanı çevresinde yer alan bazı doğu mahallelerinde ara sıra ağır ve hafif silahlarla çatışmaların yaşandığını bildirdiler. Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre savaş uçaklarının Omdurman şehrinin çevresindeki bölgelerde ve Hartum'un güneyindeki diğer bölgelerde uçuşlar gerçekleştirdiği, askeri araçlarla hareket eden HDK’nın toplanma noktalarına bombardımanlar düzenlediği görüldü.

Bir MİG düşürüldü
HDK tarafından yapılan açıklamada, “Ordu güçleri, Hartum’daki bazı yerleşim bölgelerine hava saldırıları düzenledi. Ordu güçlerinin, insan haklarını alenen ihlal ederek masum vatandaşlara saldırmaya ve onları öldürmeye devam ettikleri savaş uçağı düşürüldü” denildi. Açıklamada ayrıca, HDK'nın ordu güçlerinin HDK mevzilerine ve silahsız vatandaşların evlerine yönelik saldırılarını püskürtmeye devam ettiği belirtildi.

Geniş katılımlı gösteri çağrısı
Özgürlük ve Değişim Güçleri-Merkez Konseyi Sözcüsü Yasir Arman, tarafları müzakere masasına oturmaya zorlamak ve çatışmayı durdurmak için çatışmadan etkilenmeyen bölgelerde büyük gösteriler yapılması çağrısında bulundu. Arman, “Madem savaş en başta müzakere ile bitecekti ve müzakere masasına oturulacaktı çatışma neden başladı? Çatışmaların yaşanmadığı köylerde ve şehirlerde, tarafları müzakere masasına oturmaya zorlamak ve çatışmayı durdurmak için sokağa çıkmalıyız” ifadelerini kullandı. HARTUM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.