700 bin ilmikte mücadelenin 35 portresi

Kadın Haberleri —

20 Aralık 2021 Pazartesi - 20:00

.

.

  • İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası kapsamında Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın mücadelesini goblen tekniği ile işlediği 35 portrede anlatan Saliha Şanlı, devlet tarafından kaybedilen insanların tarihini sanatsal bir bakış açısıyla anlatmış.

MARTA SÖMEK-JINNEWS / İSTANBUL

İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası kapsamında sanatçı Saliha Şanlı’nın goblen (kumaş üzerine yapılan işleme) tekniğiyle işlediği portrelerden oluşan “âh Cumartesi aşk” sergisinin açılışı 11 Aralık günü Beyoğlu Aznavur Pasajı’nda bulunan Karşı Sanat Çalışmaları’nda yapıldı. “âh Cumartesi aşk”, 26 yıldır kaybedilen yakınlarının kemiklerini arayarak akıbetlerini öğrenmek için bulundukları her yerde mücadele yürüten Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın mücadelesini 700 bin ile anlatıyor. 

Direnişle örülmüş satırlar 

Kendisi de Cumartesi İnsanı olan Şanlı’nın üç yıl boyunca her bir portreyi ilmek ilmek işleyerek Cumartesi Anneleri’nin sesi olmayı hedeflediği serginin girişinde, izleyicileri Cumartesi Meydanı’ndan oluşan bir sinevizyon gösterimi karşılıyor. Ardından ise “âh olduğu kadar, ısrar ve inat olan bir âşkın hikâyesi” sözleriyle her bir portreden tek tek Cumartesi Anneleri’nin direnişle örülmüş satırlarını görmek mümkün.

‘Hiç kimse susmasın’

“Benim umudum insanda, insanlarda. Bu halk isterse adalet olur, bu halk susarsa ne adalet gelir ne de kayıplar bulunur. O yüzden susmuyorum ben. Hiç kimse susmasın…’’ sözleri Emine Ocak’ın portresinde yer alıyor. Oğlu Hasan’ı 58 günlük ısrarlı arayışın sonunda kimsesizler mezarlığında bulan Emine, ilerleyen yaşına ve sağlık sorunlarına rağmen “adalet” ısrarını sürdürüyor.

Galatasaray meydanına çıkan ilk kadın

“Asiye Anne felç geçirdi evlat acısından... Dili tutuldu; lâl oldu. Artık bir tek sözcük çıkıyordu mühürlü dudaklarının arasından: “Rıdvan!...” alıntısıyla portresi sergilenen bir diğer isim de Asiye Karakoç. 1995’te kaybedilen oğlu Rıdvan için yürüttüğü üç buçuk aylık ısrarlı bir arayıştan sonra oğlunun işkenceyle öldürülüp gizlice kimsesizler mezarlığına gömüldüğünü öğrenen Asiye, oğlunu işkenceyle katledip kaybedenler hak ettikleri cezayı alsınlar diye Galatasaray’a çıkan ilk annelerden biri oldu. 

‘Derdinize ortağım’

“Kolay değil 80’den beri herkesin derdi benim derdim, ben de sizin derdinize ortağım…” satırları ise Elmas Eren’in portresine ait. Elmas, oğlu Hayrettin’i arama ve sorumluların yargılanacağı iklimin yaratılma kararlılığını çocukları ve torunlarına bırakarak 19 Ağustos 2019 tarihinde aramızdan ayrıldı.