700'e yakın mülteciyi kurtardılar

Dünya Haberleri —

Boğulmaktan kurtarılan göçmenler

Boğulmaktan kurtarılan göçmenler

  • Prof. Dr. Gerhard Trabert ve ekibi, sadece Almanya’da değil ulaşabildiği her yerde mülteciler için yürüttüğü çalışmalarla dikkat çekiyor. Malta’da 700’e yakın mültecinin kurtarma çalışmalarına katılan Dr. Trabert, Avrupa Birliği’nin mültecilere yaklaşımını "utanç verici" olarak tanımladı.

 

NİHAL BAYRAM/MAINZ

Almanya Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, 2014’te 3 bin 320, 2015’te 4 bin 54, 2016’da 5 bin 143, 2017’de 3 bin 139, 2018’de 2 bin 299, 2019’da bin 885, 2020’de bin 427 ve 2021 yılında ise bin 214 mülteci sınırları geçmeye çalışırken nehir ve denizlerde boğularak hayatını kaybetti. Çok sayıda sivil toplum örgütü ve aktivist bu kayıpların önüne geçmek için mültecilerle dayanışmaya çalışıyor. “Evsizlerin doktoru” olarak tanınan Prof. Dr. Gerhard Trabert ve ekibi de bunlar arasında.

Ölümün kıyısından kurtardılar

Dr. Trabert ve ekibi, 25 Temmuz ile 8 Ağustos tarihleri arasında Malta açıklarında mahsur kalan 700’e yakın mülteciyi kurtardı. Ekip; 400 mülteciyi taşıyan ve motoru arıza yapan bir botu tespit ederek, kurtarma gemileri gelene kadar onlara saatlerce gıda ve tıbbi yardım sundu. Suda mahsur kalan ve durumu kötü olan 10 mülteciyi de botlarına alarak ölümden kurtardı.

Prof. Dr. Gerhard Trabert

15 gün boyunca toplam 1000 mil (1.600 km) yapan Dr. Trabert ve ekibi, mültecileri taşıyan bir başka botun batması sonucu büyük üzüntü yaşar, çünkü hiç kimse kurtarılamamıştır: “Mülteci botuna ulaştığımızda içinde kimse yoktu. Sahil güvenlik ekibi aralarında çocukların da bulunduğu 87 kişinin cesetlerini sudan çıkarıyordu.”

Biri hamile 4 kadın

Kurtarma çalışmaları esnasında Tunus sahili yakınlarında 30 mülteciyi taşıyan bir teknenin motor arızası nedeniyle 35 saat boyunca mahsur kaldığı haberini aldıklarını anlatan Dr. Trabert, "Tunus sahil güvenliği, olay yerine sadece 20 deniz mili uzak olmasına rağmen tekneyi ve aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu mültecileri kurtarma girişimde bulunmadı" diyerek, bunun üzerine yola çıktıklarını söyledi. Kurtarma ekibi, uzun bir yol ardından biri hamile olmak üzere 4’ü kadın, çok sayıda çocuk ve erkek mülteciyi kurtarır. Mültecilerin yollarda ölüme terk edildiğini belirten Dr. Trabert, "Bu, AB için utanç verici bir durumdur. Çünkü bu insanları kurtarmaya çalışmak yerine, mülteci alımından çekindikleri için kaçıştan caydırmaya çalışıyorlar” dedi.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.