Hakkında açılan davada verilen cezanın onanması üzerine 71 yaşındaki mide kanseri hastası Fatma Güler, tutuklanarak Aydın E Tipi Kapalı cezaevine konuldu.
Dersim’in Hozat ilçesinde yaşayan 71 yaşında ve mide kanseri olan Fatma Güler, 2012’de hayvanlarını otlattığı Çet bölgesinde çıkan bir çatışma sırasında orada bulunduğu için “Örgüte yardım yataklık ettiği” iddiasıyla hakkında açılan davada aldığı 5 yıl 3 aylık hapis cezasının onanması üzerine tutuklandı. 31 Ekim’de Aydın’ın Didim ilçesinde kızının ziyaretine gittiği sırada tutuklanan Güler, Aydın E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Annesi Güler ile görüşmek için 7 gün cezaevi önünde beklediğini anlatan oğlu Bülent Güler, annesinin hayatından endişe duyduğunu belirterek, İHD İzmir Şubesi’ne başvurdu.
Tebliği edilmeden onandı
Annesinin, mide kanseri olduğunu ve iki defa ameliyat geçirdiğini aktaran oğlu Güler, astım, yüksek tansiyon ve karaciğerlerinde rahatsızlıkları bulunduğunu dile getirdi. Annesinin asılsız bir iddia üzerine cezaevine konulduğunu dile getiren Güler, yaşananları şöyle anlatı: “Annem, 10 Mayıs 2012’de hayvanları otlatmak için meraya götürürken üst rütbeli bir asker ile karşılaşıyor. Komutan anneme ‘hayvanlarını geri çek birazdan burada çatışama çıkacak’ diyor. Annem de hayvanları geri çevirmek isterken hayvanlar ürkerek sağa sola kaçışmaya başlıyor. Bir kısım hayvanı önüne alıp köye götürürken birkaç dakika sonra çatışma başlıyor. Birkaç gün sonra Jandarma tarafından çağrılarak ifadesine başvuruldu. Olay gününde ne gördüğü soruldu. Annem de askerlere ‘Siz bana ne söylediyseniz ben onu yaptım. Bir şey görmedim’ diyor. Ardından annem serbest bırakıldı. Sonra dava açıldı, 6 yıl devam etti. ‘Örgüte yardım yataklık’ iddiasıyla 5 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Avukat ilk gelen 5 yıl 3 ay cezayı Yargıtay’a gönderdi. Ardından hiçbir evrak bize tebliğ edilmeden annemin tutuklama kararını onaylandı.”
Bülent Güler, cezaevinde annesiyle görüştüğünü ve sağlık durumunun kötü olduğunu dile getirdi. Annesinin cezaevinde ilaçlarının verilip verilmediğini dahi bilmediğini aktaran Güler, şunları söyledi: “Annemle yaptığım görüşmede bana, ‘Çok hastayım, koğuşlar çok soğuk sadece bir battaniye tek var’ dedi. Mide kanseri olan ve bu nedenden dolayı birçok ameliyat geçiren kişi bir battaniye ile nasıl ısınır. Suçsuz yere yargılandı ve ceza aldı. Hastalığından dolayı ciddi yaşamsal kaygılarımız bulunmaktadır.”
Tokmak ölümle pençeleşiyor
Bakırköy Cezaevi’ndeki hasta tutsaklardan Fatma Tokmak, durumunun kötüleşmesi üzerine Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.
Fatma Tokmak, 2,5 yaşındaki oğlu Azad ile işkence gördü, tutuklandı. DGM tarafından, cezalandırıldı. İşlemediği suçun cezasını yatan Fatma Tokmak, kalp hastası. İnsan Hakları Vakfı ‘cezaevinde kalamaz’ raporu verdi. Ancak Adli Tıp Kurumu, “Fatma Tokmak, cezaevinde kalabilir” dedi. Tokmak’ın avukatı Eren Keskin, “Şu anda, hastanede, ölümle pençeleşiyor! Vicdan, vicdan, vicdan” diye seslendi. Keskin, Tokmak’ın hükümlü olarak cezaevinden olmasından kaynaklı görüşemediklerini, ailesinin görüşebildiğini dile getirdi. Avukatlar, gün içerisinde Tokmak ile görüşmek için girişimlerde bulundu.