74 yıl önce idam edilen, Dêrsim Direnişi’nin önderi Seyit Rıza ve arkadaşları yapılan bir eylemle önceki gün başkent Berlin’de anıldı. Berlin Anafatma Dergahı ve Dersim Özgürlük İnisiyatifi tarafından organize edilen eylem, Runge sokakta bulunan Türk Elçiliği önünde gerçekleşti.
‘1938 Dersim Soykırımını Unutmadık’ pankartı açan eylemciler, Elçilik önüne siyah çelenk bırakılarak bir basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasında, 1937-38 yıllarında yeni Türkiye Cumhuriyeti tarafından Dersim’de bir soykırım yapıldığını ve bunun unutturulmak istendiği belirtildi. Açıklamada Türk devleti, gerçeklerle yüzleşmeye ve Dersimliler’den özür dilemeye çağrıldı. Son olarak Elçilik yetkililerine seslenen eylemciler, „Sizden dedelerimizin mezar yerlerini göstermenizi istiyoruz“ çağrısında bulundu.

‘Dersim’de yaşananlar sürüyor’

Bu arada Almanya’nın Ludwigsburg kentinde de, Seyit Rıza yapılan bir toplantı ile anıldı. Ludwigsburg’da Dersimspor’un düzenlediği anma toplantısı, yeni açılan ‘Kültürlerin Buluşma Evi’nde gerçekleşti.
Saygı duruşuyla başlayan toplantıya, Araştırmacı Arif Bilgin, Yazar Nurettin Aslan, Böblingen Dersim Kültür Cemaati, Stuttgart Dersim İnisiyatifi, ATİF, ADHF, Dersim Göktebeköyü, Lüdwigsburg Alevi Kültür Merkezi Başkan ve yetkilileri katıldı. Anmada Dersim Katliamı’nı anlatan Bilgin, „Türkiye Başbakanı Erdoğan, 50 bin kişinin öldüğünü açıklıyor. Şu ana kadar uluslararası hiçbir insan hakları duruma el atmadı. Bu kişilere neden tazminat verilmiyor. Türkiye soykırım sözleşmesine neden uymuyor“ şeklinde konuştu.

Ardından söz alan Nurettin Aslan da, Dêrsim katliamının Çaldıran-Kızılbaş katliamının devamı olduğunu belirterek, „Seyit Rıza’nın yaşı idama müsait değilken yaşı küçültülmüş, aynı zamanda oğlunun yaşı büyütülerek idam edilmiştir. Aslında Dêrsim’den en büyük katliam, dilinin ve kültürünün yok edilmesidir. 1937-38’de Dêrsim Katliamı’nı yapan Atatürk, bugün aynı koltukta oturan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kimyasal silahlarla yapmaktadır. Dêrsim’de yaşananlar günümüzde halen devam etmektedir. Wan depreminde yaşanan acı olaydan bile durmak bilmeyen zihniyet hala dağları bombalamaktadır“ ifadelerinde bulundu.


HIDIR ATEŞ/BERLİN - ÖZCAN BOZOÐLU/LUDWİGSBURG