
Avrupa’da Kürt halk meclislerinin, Demokratik Özerklik sistemi içinde önemli bir rolü var. Özellikle meclisleşme ile birlikte Almanya’da Kürtlerin örgütlenme faaliyetleri giderek genişliyor.
Almanya’nın başkenti Berlin’de Demokratik Kürt Halk Meclisi de üçüncü dönem için daha yetkin bir çalışma hedefliyor. Bu amaçla mart ayında yapılan kongrede Abdullah Aydemir, Halk Meclisi Başkanlığına seçildi. Mesleği öğretmenlik olan Aydemir, deneyimli bir Kürt siyasetçisi. Türkiye ve Kürdistan’da uzun dönem partilerde çalışmış, ilçe ve il başkanlığı yapmış. Partilerde MYK, Parti Meclisi ve Merkez Disiplin Kurulu’nda görev alan Aydemir, yüklü cezalar alınca, iki yıl önce eşiyle birlikte Almanya’ya gelmiş.
Birçok çalışmaya imza attı
Aydemir, Halk Meclisi’nin bugüne kadar imza attığı çalışmaları şöyle sıralıyor: Dêrsim Soykırımı Konferansı, 60 bin imzalı kimlik kampanyası, Newroz resepsiyonları ve son dönemlerde yapılan Kürt Kültür Haftası. Aydemir, ekim ayında Alman Parlamentosu’nda gündeme alınması beklenen Kimlik Kampanyası’nın Kürtler açısından çok önemli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor.
Kentte yaşayan Kürtlere çağrı
Meclis, yeni dönem planlamalarına kültür çalışmaları ve dil kurslarıyla sürdürüyor. Bu alanlardaki eksiği tamamlamak istediklerini belirten Aydemir, „Çok önemli olan bu faaliyet ne yazık ki tam anlatılmamış ve anlaşılmamıştır. Bu nedenle birinci derecede eğitime ağırlık vereceğiz. Bu şekilde Demokratik Özerklik sistemini kavrayıp yaşama geçireceğiz. Bu projenin 4 parçaya bölünmüş Kürdistan’ı birleştireceğine ve özgürleştireceğine inanıyorum“ diyor.
Halk meclislerimiz giderek yetkinleşecek
Meclis Başkanı Abdullah Aydemir, çalışmalarının yoğunluğundan bahsederek, kentteki Kürt aydın, sanatçı, esnaf ve meslek sahiplerini sorumluluk almaya davet ediyor. Aydemir, „Kararlı ve iddalıyız. Halk meclisimiz giderek yetkinleşecek“ sözleriyle konuşmasını sonlandırıyor.
HIDIR ATEŞ/BERLİN