Hitler’in ünlü kitabı ‘Mein Kampf’ın telif hakkı 2015 yılı sonuna kadar Almanya’nın güneyindeki Bavyera Eyaleti yönetiminin elinde bulunuyor. Bavyera Eyaleti Maliye Bakanlığı, bugüne dek kitabın baskısına izin vermedi ama 1 Ocak 2016’dan itibaren kitabın üçüncü kişilerce basılmasını engelleyemeyecek. Zira kitabın yazarı olan Hitler’in ölümünün üzerinde 70 yıl geçmiş olacak. Almanya’daki Telif Hakları Yasası’na göre eser sahibinin ölümünden 70 yıl sonra bu haklar serbest olarak kullanılabiliyor. 2016 yılından itibaren kitabı halkı ırkçılığa teşvik etmek adına Neonaziler tarafından propaganda amaçlı kullanılmasından endişe eden Bavyera yönetimi, kitabın bilim insanları ve sosyologlar tarafından yorumlanmış bir versiyonunu yayımlayacak. Bu çalışmayla ticari maksatla yapılacak baskıların etkisinin azaltılması hedefleniyor.
Yayınevlerine ‘satmayın’ ricası
Bavyere Maliye Bakanı Markus Söder, salı günü sivil toplum kurumlarından bazı temsilcilerle yaptığı yuvarlak masa toplantısından sonra yaptığı açıklamada, “Amaç, kitabın mistikleştirilmesinin önüne geçmektir” diye konuştu. Söder, yine bilimsel yorumlarla hazırlanan kitabın bir başka versiyonunun da okullarda öğrencilerin bilgilendirilmesi için ders kitabı olarak okutulacağını söyledi.
Münih Tarih Enstitüsü, ‘Mein Kampf’ın bilimsel bir çalışmayla yorumlu yeni bir versiyonu ile birlikte okullarda öğrencilerin kitaba eleştirel bir gözle yaklaşmalarını sağlayacak ikinci bir ders kitabını da baskıya hazırlayacak.
Bavyera Anıtlar Vakfı Genel Müdürü ve Eyalet milletvekili Karl Freller, kitapçılar ve yayınevleri ile diyalog kurularak, gönüllü olarak ‘Mein Kampf’ın orijinal nüshalarını satmamaları için ikna edileceğini, hazırlanan yorumlu yeni baskıyı satmalarının isteneceğini bildirdi.
Milyonlarca sattı
Hitler, 1923 yılında yaptığı darbe girişiminden sonra tutuklanarak hapsedildiği Landsberg kalesinde siyasi plan ve hedeflerini anlattığı bu kitabı yazdı. Darwin’in ‘ırklar teorisi’ne dayalı olarak geliştirdiği teziyle Ari Alman ırkının insanlık kültürünün kurucusu olduğunu iddia etti. Yahudileri ise Ari ırkının karşı figürü olarak ‘insanlık tarihinde bozguncu bir rol üstlenen’ bir millet olarak niteledi. Mein Kampf’ın birinci cildi 1925’in Temmuz ayında yayımlandı, 1926’nın Aralık ayında ikinci cildi çıktı. 1933’ten sonra her evlenen yeni çifte bir nüshası verildi. Kullanılmış baskılarının antik eser olarak satılması yasaklandı, böylece sürekli yeni baskıları yapıldı. 1945 yılına kadar Almanya’da tam 9 milyon 800 bin adet basıldı. Onaltı dile tercüme edilen kitap, 1945’ten sonra da Almanya dışında basılarak satışına devam edildi.
MÜNİH