
Azadiya Welat ve Çirûsk Dergisi’nde yazan Roşeng Rojbîr’in ilk şiir kitabı “Gêjebêj” Belkî Yayınları’ndan çıktı. Rojbîr, Kürtçe yazan yazarların dile yeni sözcükler katması gerektiğini kaydederek, okuyucuların ilk önce kendi dilinde yazılmış klasikleri okuması gerektiğini vurguladı.
2004 yılında şiir yazmaya başlayan Roşeng Rojbîr’i okurlar, Azadiya Welat ve Çirûsk’ta yayımlanan şiirlerinin taşıdığı Janbijan Ar imzasıyla tanır. 2010 yılında Almanya’da düzenlenen Hüseyin Çelebi Edebiyat Etkinliği’nde Kurmancî şiir dalında “Jankulek” adlı şiiri ile ikinciliğe layık görülen Rojbîr, çalışmalarını bir kitapta toplama nedenini şöyle anlattı: “Bu kitap benim için ilk göz ağrımdır. Kürt olmak bir yazar için vazgeçilmez bir nimettir. Her gün yeni bir olayın gelişmesi insanın duygusunu değiştirdiğinden, bunun için yazar kendi duygusunu belirleyip ona göre yazmalıdır. Kendimize baz aldığımız yayınlar genellikle Azadiya Welat, Kürtçe dergiler, kitaplar ve internet siteleridir. Bir yerden sonra şiirlerin, yazıların kitaba dökülmesi gerekiyor ve ben de bunu yaptım.”
‘Kürt dili daha da geliştirilmeli’
Amed’in Farqîn (Silvan) İlçesi’ne bağlı Pîleka Köyü’nde 1982 yılında doğan ve 12 yaşındayken köyleri boşaltıldığından ailesiyle Êlîh’e (Batman) göç etmek zorunda bırakılan Roşeng Rojbîr, kitabına seçtiği isimle ilgili de bilgi verdi. Rojbîr, “Bir dosya hazırlanırken, bu dosya her ne olursa olsun şiir, roman, öykü hazırlandıktan sonra ona bir isim gerekir. Gêjebêj (Sersem) ancak kitaba uygun olurdu, ondan kaynaklı da bu ismi verdim” dedi.
Kürtçe yazan tüm yazarların amacının diline yeni sözcükler katması olduğunu söyleyen Rojbîr, “Kürt dili bir derya gibidir, eğer okunursa ve yazılırsa, insan kendine dert edinirse bir okyanusu bile andırır. TZP’nin çıkarmış olduğu sözlükte 131 bin cümle yer alıyor, bunun yanında 6 bin kelime kullanılıyor. Umarım ki bu çalışmalarımız kaç yıl sonra Kürt dilini 2 adım ileri götürür. Kürt dilini nasıl daha çok geliştireceğimiz maksadıyla çalışmamız gerekiyor. Bunun için de hep yeni kelimelerin arayışlarında olmamız gerekiyor” diye konuştu.
‘Önce klasiklerimizi okumalıyız’
Bir şairin kendisini kısıtlamaması gerektiğini belirten Rojbîr, “Bir şair kendini sınırlarsa, o sınırlarla yetinecekler. Onlar belli bir kalıpta sınırlı kalacaktır. Bu da şair için olumsuz durumlar yaratır. Şairi şair yapan, onun kalıplar dışına çıkmasıdır. Şiir yazmaya başalayan yeni tüm okuyucuların kendi dilinde yazılmış klasikleri okumaları gerekir. Yalnız kendi klasiklerini değil dünya klasiklerini okuması gerekir. Bir Kürt eğer ki Melayê Cizîrî’nin divanını, filozof Ehmedê Xanî’nin yazılarından habersizse ve okumamışsa Kürt edebiyatına nasıl katkı sunacaktır? Yazarlar kendi tarihlerinin, zamanlarının tanıklarıdırlar” dedi.
DİHA/ÊLÎH