SEMRA TURAN
MA/DERSIM
Tarihte şifacı olarak bilinen doğal tıp uzmanı kadınların izi Dersim’de sürüyor. Kendisine başvuranlara doğal tedavi yöntemlerini uygulayan 90 yaşındaki Firaz Kama, ayrıca bugüne kadar birçok kadına doğum yaptırdı.
İnsanlık tarihi ile başlayan doğal tıp, kadınlar eliyle günümüze kadar sürdürülüyor. İnsanlığın var oluşuyla birlikte doğa ile iç içe olan kadınlar, doğadan topladıkları bitkilerden ürettikleri ilaçlarla, tüm hastalıklara çare bulurken, özellikle de zor olan doğumlarda gerek bitki gerek ise doğal bilgelikleriyle kolayca hamile kadınların doğumu yapılırdı. Yine günümüze kadar izini süren vücuttaki kırık çıkıklar için de kadınlar, gerek bitki gerek ise ellerindeki şifa ve doğal bağlama yöntemleri ile hasta olanları kolayca iyileştirirlerdi.
Tarihte birer doğal doktor olan kadınların doğal tıp hakkındaki bilgileri erkeklerin kurnazlığı ile çalındı. Doğal tıp sermayeye peşkeş çekilerek, bilgi satın alınmaya başlandı, insanları iyileştirmek ise ücrete tabi kılındı.
Doğal tıbbın izini sürdürüyor
Doğası ile toplumu cezbeden yerlerden biri olan Dersim’de 90 yaşındaki Firaz Kama, doğal tıbbın izini sürüyor. Dersim’in Nazmiye ilçesi Harîk köyünde doğup büyüyen Kama, toplum tarafından doğal tıp uzmanı olarak görülüyor. Doğal yöntemlerle hastaları iyileştiren Kama’nın namı sadece Dersim’de değil birçok ilde biliniyor. Özellikle İstanbul’dan doktorlar gelip doğal bilgilerinden yararlanıyor.
Kama, vücuttaki kırık çıkık, hamile kadınların doğumu, çocuğu olmayanlara duaları ile şifa veren önemli bir konumda yer alıyor. Binlerce insana şifa veren Kama’ya, yıllar önce birçok hastanede doktorluk yapması teklif edildi.
Kırık çıkıkta arıza bırakmıyor
Uyguladığı doğal yöntemlerle kırık çıkığı olanların iyileştiğini söyleyen Kama, tedavisini yaptığı hiçbir insanda herhangi bir sağlık sorunu yaşanmadığını söyledi. Kama, kırık çıkıkları önce elleriyle tespit ettiğini, daha sonra iple bağlayarak, yaklaşık 1 ay ipte bekledikten sonra iyileştirdiğini kaydetti. Kama, insanların hala kırık çıkıklar için yanına geldiğini, ancak yaşı itibariyle artık zorlandığını söyledi.
Doğal doğum yaptırıyor
Yine köylerde özelikle kadınların doğal doğumlarını kendisine yaptırdığını ifade eden Kama, tencerelerde kaynattığı sıcak su, beyaz bezlerle terleten doğal yöntemlerle daha rahat kadınlara doğum yaptırdığını ifade etti. Yine düşük ihtimali olan kadınlar, anne karnında bebeğin ters dönmesi, kuyruk düşmesi gibi tedavileri de elleriyle düzelttiğini belirten Kama, bunun nedenini doğanın kendisine verdiği güçten kaynaklandığını söyledi.
Doktorluk teklifi geldi
Hastanelerden doktorluk yapması için kendisine tekliflerin geldiğini kaydeden Kama, köylerdeki ihtiyaçtan dolayı gelen teklifleri reddettiğini aktardı. Kama, Xarpêt’te yıllar önce bir hastanede 3 doktorun, bir hastanın kalça kemiğinde oluşan kırık çıkığa teşhis koyamadığını, bunun için kendisini çağırdığını ve olaya müdahale edilmesini istediklerini aktararak, şunları kaydetti: “Çok tehlikeli bir yerde kırılma olmuştu. Eğer iyi teşhis konulmasaydı hasta sakat kalabilirdi. Doktorlar bunun için ne yapacağını bilmiyordu. Çektikleri filmleri inceledim. Ve ameliyatın nasıl yapılması gerektiğini söyledim. Verdiğim yöntemle hasta ameliyat edildi ve iyileşti. Doktorlar sonra dönüp ‘Bu bilgi sana nereden geldi. Sen nereden mezunsun’ diye sordular. Ben de okuma yazmam olmadığını, doğalında gelişen bilgilerle yaptığımı söyledim.”
Artık zorlanıyorum
Kama, eskiden onun gibi birçok kadın olduğunu ancak zamanla bunların bittiğini anımsatarak, kendisinin kırık çıkıklarda hala bir şeyler yapabildiğini ama doğum ve diğer hastalıklarda zorlandığını yineledi.