AB iltica reformunu tartışıyor
Dünya Haberleri —

- Avrupa Birliği üye ülkeleri arasında öncelikli gündem maddelerinden biri iltica reformu. İspanya’nn Lograno şehrinde bir araya gelen AB İçişleri Bakanları arasında konuyla ilgili görüş ayrılıkları sürüyor.
İspanya’nın bağcılık kenti Lograno’da bir araya gelen AB üye ülkelerinin İçişleri Bakanları, AB zirvesinde ele alınan kriz mekanizması ve Yunanistan ve İtalya’ya gelen sığınmacıların AB ülkelerine dağıtılması konularında bir anlaşmaya varamadı.
Kriz planı; İtalya, Yunanistan, İspanya, Malta ve Kıbrıs’a fazla sayıda sığınmacı girişi yapması halinde, bunların diğer AB ülkeleri tarafından paylaşılmasını öngörüyor. Üye ülkeler bu süreçte kabul etmedikleri sığınmacı başına 20 bin Euro tazminat ödemekle yükümlü.
Polonya ve Macaristan sığınmacı kabul etmeyeceklerini duyurdu. Hatta Macaristan hükümeti kabul etmedikleri sığınmacılar için herhangi bir tazminat ödemeyeceklerini de ilan etti.
Baltık ülkeleri de Belarus ve Rusya’dan gelen göçmen akınından endişe ettikleri için kriz mekanizmasına olumlu yaklaşıyor.
Plan ayrıca AB ülkelerine sığınmak isteyen kişilerin başvurularını kısa sürede mümkünse sınır ülkelerinde, hatta AB’ye giriş yapmadan sonuçlandıracak bir sistemi de içeriyor. İnsan hakları örgütlerinin çok ciddi kaygıları olsa da AB ülkeleri planın bu kısmı konusunda büyük görüş ayrılıkları taşımıyor.
Göçün engellenmesi için üçüncü ülkelerle anlaşma
AB yetkilileri göçün engellenmesi için transit ülkeler ve göçmenlerin menşe ülkeleriyle daha fazla anlaşma yapılmasını da istiyor. İsveç Göç Bakanı Malmer Stenegard da Logrono’da yaptığı açıklamada AB liderlerinin Tunus’la yaptıkları anlaşmayı övdü ve Tunus gibi ülkelerle işbirliği yapmak zorunda olduklarını söyledi.
Avrupa Mülteciler ve Sürgünler Konseyi'nde bir araya gelen 100'den fazla Avrupalı yardım kuruluşu ise bu konuda AB yetkililerinden farklı düşünüyor. Kuruluş temsilcileri, AB'nin Tunus örneğinde olduğu gibi otokratlar tarafından yönetilip yönetilmediğine bakmaksızın göç politikasını üçüncü ülkelere kaydırdığını savunuyor.
Yeni iltica planının 2024 Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde oylanıp karara bağlanması bekleniyor. Her halükârda plan iki sene sonra yürürlüğe girecek. BRÜKSEL