AB Ukrayna’ya yardıma devam edecek
Dünya Haberleri —

AB savunma bakanları toplantısı
- ABD’siz olarak Paris’te toplanan Avrupa ülkelerinin savunma bakanları, silahsızlandırılmış Ukrayna fikrini reddetti. Askeri malzeme ve yardımı artırma kararı aldı.
Paris’te bir araya gelen AB savunma bakanları Ukrayna'ya yardım etmeye devam edeceklerinin deklere etti. Açıklama Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya ve Polonya'nın savunma bakanlarının ortak toplantısında alındı. Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, bir aylık ateşkes ve sonrasında barış görüşmeleri için yaşanan ilerlemeyi memnuniyetle karşılayarak "topun Rusya'nın sahasında olduğunu" ifade etti. Toplantı, NATO ülkelerinin yanı sıra Japonya ve Avustralya'dan 34 askeri şefin Amerikalı yetkililer olmaksızın Paris'te nadiren bir araya gelmesinden bir gün sonra gerçekleşti. Lecornu, Ukrayna için güvenlik garantilerinin güçlendirilmesi konusunda "şu aşamada 15 ülkenin süreci devam ettirmekle ilgilendiğini" doğruladı.
AB savunma bakanları Ukrayna'ya yardım etmeye devam edecekleri, İngiltere de 2025 yılı için 4,5 milyar sterlin yardım sözü verdi. Polonya, Fransa ve diğerleri de ilave askeri teçhizat sağlamaya hazırlanıyor.
Silah üretimini artırma kararı
İki hafta içinde, daha somut öneriler geliştirmek isteyen tüm savunma bakanlarıyla, yine ABD'nin katılmayacağı bir toplantı daha yapılması planlanıyor. Bakanlar ayrıca ortak bir bildiri yayınlayarak savunma bütçelerini arttırmak ve kıta genelinde silah üretim kapasitesini güçlendirme kararı aldı. Açıklamada, “daha güçlü Avrupa kabiliyetleri sağlama ihtiyacı" vurgulandı.
Silahsız Ukrayna söylemine red
Her ulusal ordunun kendi teçhizatıyla faaliyet gösterdiği AB genelinde bu durum birlikte çalışabilirliği ve ortak eğitim çabalarını sınırlandırıyor. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius askeri tedarik konusunda daha koordineli bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, kıtanın "gereksiz bürokrasi ile zaman kaybetmeyi göze alamayacağı" uyarısında bulundu.
Lecornu, iki acil güvenlik önceliği belirledi: Karadeniz'in güvenliğini sağlamak ve Ukrayna'nın nükleer santrallerini korumak. Lecornu ayrıca Ukrayna'nın uzun vadeli güvenliğine ilişkin endişelere de değinerek, ülkenin askerden arındırılmış bir geleceğe sahip olacağı yönündeki fikirleri reddetti.
İtalyan mevkidaşı Guido Crosetto da bu düşünceyi yineleyerek şunları söyledi: "Kendini savunma imkanı olmayan bir Ukrayna'nın geleceği yoktur. Askerden arındırılmış bir Ukrayna mevcut değildir." PARİS