İngiltere dahil tüm Avrupa aylardır yoğun Suriyeli göçmen kriziyle boğuşuyordu. Sadece bu sene AB ülkelerine gelen göçmenlerin toplam sayısı 710 bin.
Avrupa’nın göçmen sorunuyla ilgili başarısız politikaları aslında yıllardır gündemde. Her yıl binlerce göçmen Akdeniz’i geçerek Avrupa’ya ulaşma yolunda boğularak hayatını kaybederken Suriyeli göçmenler özellikle son bir kaç aydır Balkan ülkeleri sınırlarında Avrupa’nın yardım eli uzatmasını bekliyor. Avrupa ülkeleri ise yardım konusunda topu sürekli birbirlerine atıp durdular. Bir çözüm getirebileceği düşüncesiyle tüm gözler bu hafta toplanılan AB liderler zirvesindeydi. Bu zirve, Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Zira, Avrupa, Türkiye sınırlarında bulunan 2 milyonluk Suriyeli'nin mümkünse ülkesine dönmesi, dönemiyorsa da sonsuza dek Türkiye’de kalmasını istiyor. Avrupa, Suriyeli göçmenlerin akınından o kadar çok korkuyor olmalı ki Türkiye’nin Suriyeli göçmenleri kendi sınırlarında muhafaza etmesi için Türkiye-AB müzakerelerin tekrar başlanmasını bile ciddi ciddi düşünüyor. Türkiye üzerinden Yunanistan’a gidenlerin oranı bile yüzde 70 dolaylarındayken, AB’nin sözde göçmen krizi çözümünün temelinde Türkiye ile masaya oturup anlaşma yapmak yatıyor.
Zirvede alınan kararlar arasında Türkiye’ye 3 Milyar Euro mali yardım bulunması var. Parayı bizatihi Türkiye talep etti. Türkiye zaten şu ana dek Suriyeli göçmenler için AB’den finansal destek hep aldı. Alınan mali desteklerin gerçekten Suriyeli göçmenlere harcanıp harcanmadığı ise tam bir muamma. Vatandaşlığı olmadığı için mali destek için başvuruda bulunamayan binlerce Kürt var örneğin.
Türkiye ise simdi AB’ye karşı eline geçen kozu iyice kullanmaya çalışıyor. Alınan mali desteğin yükseltilmesi istiyor. Sırf bu meseleyi konuşmak için Almanya Başbakanı Merkel, Erdoğan ile görüşmeye gitti. Türkiye’nin AB ülkelerine vize başvurularında kolaylık talebi bulunuyor ancak AB bu şarta şimdilik sıcak bakmıyor. Göçmen istemiyoruz diye bas bas bağıran bir kıtanın Türkiye’ye kucak açması beklenemez haliyle. Ancak Türkiye’de bu vize meselesinde ödün vermemek niyetinde. AB’nin bu talebi kabul etmemesi durumunda Türkiye, AB’yi ülkeden çıkan göçmenleri geri kabul etmemekle tehdit ediyor. Görülenin üzerine yersiz yurtsuz savaş mağduru göçmenler ülkeler arası siyasi ve mali çıkarlarda bir anlaşma malzemesi olarak kullanılıyor. Türkiye’nin Suriye’deki iç savaşın ve DAİŞ’in bitmemesini istemesi için iki gerekçe daha. Türkiye, Suriye’deki savaş sayesinde hem AB’den para alırken hem de AB’nin kapılarını zorlamak için bir koz olarak kullanıyor. Türkiye’nin elinde böylesi güçlü bir koz geçmişken AB’nin Türk hükümetinin kirli politikalarına ses çıkartmasını beklemek naiflik olmaz mı? Ankara’da yüzden fazla insanın ölümüne sebebiyet vermiş olmasına Avrupa hiç takar mı? AB’ye göre yeter ki Türkiye, mültecileri sınırlarından dışarıya salmasın, gerisi laf-ı güzaf.