ABD-Çin arasında çip savaşı kızışıyor
Dünya Haberleri —
- Çin ile ABD arasında elektronik cihazlarda kullanılan çip üretimi nedeniyle başlayan ticaret savaşı büyüyor. Çin son olarak ABD’ye çip yapımında kullanılan madenlerin ihracatına sınırlama getirdi.
Çin ile ABD arasında son yıllarda teknoloji üretimi konusunda ciddi bir ticaret savaşı yaşanıyor. ABD’nin birçok Çin şirketinin ürünlerinin ABD’de kullanımını yasaklaması, hatta bazı Çin merkezli şirketlerin sanal medya uygulamalarının sınırlandırılması gibi uygulamalar, artık teknolojik ürün parçaları üretiminde kullanılan madenlere kadar yansıdı.
Mayıs ayı başında ABD, Hollanda ve Japonya, Çin’e işlemci yapımında anahtar konumundaki yarı-iletken teknolojisinin ihracatını durdurmuştu. Bu ülkelerde şirketlere Çin’e ihracat yaparken hükümetten lisans alma zorunluluğu getirilmişti.
ABD ve Hollanda’nın çip yapımında kullanılabilecek bazı ekipmanların Çin’e ihracatına da sınırlamalar getirmeye hazırlandığı bildiriliyor.
Pekin yönetiminden buna cevap gecikmedi. Pazaretsi günü açıklama yapan Çin hükümeti Batılı ülkelerle galyum ve germanyum ihracatına sınırlamalar getirdi. Bu sınırlamalar germanyumun ve galyumun yan ürünleri olan galyum antimonit, galyum arsenit, galyum nitrit, galyum oksit, galyum fospid, galyum selenit ve indium galyum arsenit için de geçerli. Germanyumun da altı yan ürünü sınırlamalar kapsamına giriyor.
Çip savaşları koronavirüs döneminde zirveye çıktı
ABD ile Çin arasında çip üretimi konusunda koronavirüs sürecinde ciddi bir gerilim yaşanmaya başlamıştı. Çin’in gerilim sürecinde büyük miktarlarda çip üretiminde kullanılan makineler ve bileşenler satın alarak bir nevi stok oluşturdu. Dünyanın en büyük elektronik eşya üreticilerinden biri olan Çin’in günümüzde bu stoğa dayandığı, ancak stokların azalması durumunda ülkede ciddi sıkıntılar yaşanabileceği belirtiliyor.
Çipler neden bu kadar önemli?
Günümüzde led ışıklardan, arabalara; akıllı telefonlardan televizyonlara kadar birçok ürün için çipler vazgeçilmez bir durumda. Sadece bu alanlar değil, enerji üretimi, askeri teknolojiler gibi sistemler için hayati olan sektörler de neredeyse tamamen çip teknolojisi ürünleri kullanma zorunda.
Bu teknolojinin etrafında oluşan ekonominin boyutu yaklaşık 1 trilyon dolar olarak öngörülüyor.
Herkes çip üretebilir mi?
Çip üretimi son derece zor ve karmaşık bir süreç. Dünyada pek az ülke çip üretimini gerçekleştirecek kapasiteye sahip. Üretim sürecinde kullanılan wafer, kopyalanması neredeyse imkansız bir teknoloji. Hollanda, ABD ve Japonya bu alanda kritik önemde tekonolojik avantajlara sahip.
Neden Çin’e yaptırım uygulanıyor?
ABD ve mevcut statükonun devamını sağlamaya çalışan birçok Batılı güç, Çin’in ekonomik gelişmesinden ziyade askeri teknolojilerde ilerlemesinden rahatsız. Çin devasa nüfusunun getirdiği dezavantajlar nedeniyle bugüne kadar çok belirleyici bir askeri güç olamadı. Teknolojik ilerlemelerin bu ülkenin uluslararası alanda başat bir rol oynamasını sağlayacak askeri yeteneklere kavuşması Batılı ülkeler tarafından bir tehdit olarak görülüyor. HABER MERKEZİ