ABD, Özerk Yönetim ile görüştü

  • ABD yönetimi, Kuzey-Doğu Suriye’de ilk kez QSD’nin yanı sıra Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ve Özerk Yönetim ile yaptığı görüşmeyi duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı, Müsteşar Vekili Joey Hood başkanlığındaki heyetin, DAİŞ’in kalıcı yenilgisi, Kuzey-Doğu Suriye’de istikrarın ve insanı yardım ile siyasi çözüm konularındaki desteğinin devam edeceğini paylaştığını bildirdi. 

 

Kuzey-Doğu Suriye’yi ziyaret eden üst düzey ABD heyeti, ilk kez Özerk Yönetim ve MSD ile de resmen görüştü ve bu görüşmeyi açıkladı. Heyet, Koalisyon güçlerinin DAİŞ karşısında tam bir zafer elde etmek, istikrarı desteklemek ve Özerk Yönetim’i güçlendirmek için bölgede kalacağını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Müsteşar Vekili Joey Hood, Dışişleri Müsteşar Yardımcısı ve Suriye Özel Temsilcisi Vekili Bimee Cutrona, Suriye Temsilci Yardımcısı David Brownstein, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Irak ve Suriye Direktörü Zehra Bell’den oluşan ABD heyetinin, Kuzey-Doğu Suriye’yi ziyaret ettiği bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Joey Hood başkanlığındaki heyetin Demokratik Suriye Güçleri (QSD), Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve Reqa Sivil Meclisi yetkilileri ile toplantı yaptığını belirtti. 16 Mayıs’ta başlayan ziyaret kapsamında iki toplantı yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şunları ifade edildi: “Müsteşar Vekili, ABD’nin DAİŞ ile mücadele koalisyonundaki koordinasyon ve iş birliği, Kuzey-Doğu Suriye’deki istikrarın devamı ve DAİŞ’in kalıcı bir şekilde yenilenmesini sağlamak için kurtarılan bölgelerde istikrar yardımlarınının teslimi konusunda kararlı olduğunun altını çizdi.”

Hood’un Suriye’deki çatışmanın siyasi çözümü için tüm çabaları destekleyeceği vurgulandı ve ABD’nin Suriye’ye yönelik insani yardıma devam edeceği de belirtildi.

Ebdî: Yapıcı toplantı oldu

 Ziyarete ilişkin bir açıklama da QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî’den geldi. Ebdî, Twitter hesabı üzerinden, ABD’li heyet ile yapıcı bir toplantının yapıldığını ifade etti. Ebdî, paylaşımında, ”Uluslararası Koalisyon güçlerinin DAİŞ karşısında tam bir zafer elde etmek, istikrarı desteklemek ve Özerk Yönetimi güçlendirmek için bölgede kalacağı vurgulandı” dedi.

Şimdiye kadarki en önemli ziyaret

Konuyla ilgili ANHA’ya konuşan Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Bedran Çiya Kurd, basına kapalı gerçekleştirilen toplantılara dair bilgi verdi. Çiya Kurd, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasındaki hususları teyit ederek, Kuzey-Doğu Suriye bölgesindeki askeri ve siyasi temsilciler olarak, ekonomi, askeri ve siyasi alanlarda önüne çıkan engellere dikkat çektiklerini; yeni ABD yönetiminin askeri alanda olduğu gibi siyasi alanda da üstüne düşeni yapması gerektiğini belirttiklerini kaydetti. Bedran Çiya Kurd, “Aynı zamanda başta Efrîn olmak üzere işgal altındaki bölgelerde sürekli işlen soykırım suçlarının önüne geçilmesine dikkat çektik. Öte yandan kuraklık ve Türk devleti tarafından kesilen su ile birlikte yaşanan ekonomik sorunlara değindik” dedi.

Türk işgali altındaki bölgeler ile Suriye kırsalında son dönemde aktif hale geçmeye başlayan DAİŞ’e işaret eden Çiya Kurd, bu konun da tartışıldığını ve birlikte çalışmaya devam etmenin önemine vurgu yapıldığını kaydetti. Bedran Çiya Kurd, aynı zamanda bu ziyaretin üst düzeyde yapılan ilk ve en önemli ziyaret olduğuna dikkat çekti.  QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.