AB'den yeni "mülteciler gelmesin" paketi

Dünya Haberleri —

foto: AFP

foto: AFP

  • AB, Afganistan’ın büyük bir bölümünün Taliban kontrolü altına geçmesi ardından başlayan göç dalgasını engellemek için Türkiye’nin de aralarında bulunduğu komşu ülkeler için “mali yardım paketi” hazırlığına girdi. 

 

NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmesi ardından Taliban’ın hızlı ilerleyişi sürüyor. Yaşam güvenliğinden kaygı duyan Afganlar çareyi ülkeyi terk etmekte buluyor. Pakistan, İran ve Türkiye’ye geçmeye çalışan Afganların görüntüleri sıkça sosyal medyaya yansımıştı. Afganistan’dan göç edenlerin sayısı hızla artarken, Avrupa Birliği (AB) çareyi “mali yardım paketi” hazırlamakta buldu. AB böylece göçmenlerin kendi ülkelerine gelmesinin önüne geçmeyi hedefliyor. Bu amaçla Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelere 57 milyon euroluk ‘insani yardım’ yapmayı öngördüğü belirtildi.

Mültecilere karşı diktatörlere taviz

Avrupa devletleri mültecileri engellemek için otoriter ve insan haklarının zayıfladığı ülkelere taviz vermekle eleştiriliyor. Özellikle Suriye’den gelen mültecilerin Türkiye’de tutulması için diktatör Erdoğan rejimine verilen sayısız taviz ve hoşgörü, insan hakları kuruluşları tarafından sert eleştirilerle karşılanıyor.

Türkiye’ye ek para verilecek

AB, 2016'daki mülteci mutabakatıyla Suriyeli sığınmacıları barındıran Türkiye'nin Afgan göçmenlerin barındırılmasında da rol oynayabileceği üzerinde duruyor. AB, özellikle Suriye'den gelen göçmenlerin batıya doğru göçünü engellemek amacıyla Türkiye ile anlaşma yapmış ve 2024 yılına kadar Ankara'ya her sene 3.5 milyar euro ödemeyi kabul etmişti. Afganistan için ise Türkiye’ye verilecek yardım paketinin mevcut paketin dışında tutulacağı belirtiliyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.