Deprem bölgelerine doktorlar gelmeli

Kadın Haberleri —

TJA aktivisti Emine İnan

TJA aktivisti Emine İnan

  • Depremin ilk gününden bu yana kurulan kriz koordinasyon merkezleri ile çalışmalarını sürdürdüklerini belirten TJA aktivisti Emine İnan, salgın hastalıkların yaygınlaşabileceğini söyledi. İnan, deprem bölgelerine acilen doktorların gelmesi gerektiğini belirtti.

Mereş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremin yıkıcı etkileri sürüyor. Bu depremin en ağır mağdurları ise kadın ve çocuklar. Barınma, temiz su, gıda vb konularda temel ihtiyaçlarını karşılayamayan kadın ve çocukları ciddi sağlık sorunları bekliyor.

Depremin ilk günden bu yana halk ile dayanışma içerisinde olan ve kadınların sorunlarına çözüm üretmeye çalışan Tevgera Jinen Azad (TJA) ise çalışmalarını sürdürüyor. Deprem bölgesinde yaptıları çalışmaları aktaran TJA aktivisti Emine İnan, kadınlar öncülüğünde bir koordinasyon kurduklarını söyledi.

Devlet imkanlarını seferber etmeliydi

TJA aktivistleri olarak ilk günden bu yana depremzedelerle dayanışma içerisinde olduklarını söyleyen İnan, “Bu kapsamda hem sağlık hem de yardım açısından halk arasında bir çadır kuruldu. Bu depremin acısı ağırdır. Ama ihmal edilen çok şey var. Böyle bir felakette devletin bütün imkanlarını kullanması gerekirdi. Yurttaşlar, yakınlarını enkazın altından kendi imkanlarıyla çıkardı. Çünkü orada devlet yoktu. Avrupa’dan ekipler, yurttaşların yardımına geldi” dedi. 

Enkaz altındakileri halk çıkardı

Savaşa harcanan bütçenin halk için kullanılması halinde ölümlerin bu kadar çok olmayacağın ifade eden İnan şunları dile getirdi: “Ölü sayısındaki artışın nedeni ekiplerin olmaması ve arama kurtarma çalışmalarının yavaşlığı, yani yurttaşlar kaderine terk edildi. Depremde yıkılan Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde halk kendi imkanlarıyla enkaz altında kalanları çıkardı. Bu kötü süreçlerde devlet halkın yanında değilse halk devleti kendi devleti gibi görmemeli.” 

Hastalıklar yayılıyor

Deprem bölgelerinde en fazla kadınların sorun yaşadığına dikkat çeken Emine İnan şöyle dedi: “Yurttaşlar su içemiyor ve banyo yapamıyor. Kadınlar ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Su olmadığı için hijyen sorunları çıkıyor ve çeşitli hastalıklar yayılıyor. Çocuklar da bu sorunla karşı karşıya kalıyor. Bu nedenle sağlık ekiplerinin kadın ve çocuklar için acilen depremden etkilenen bölgelere gelmesi gerekiyor.”

RABİA ÖNVER-SEMA ÇAĞLAK / JINNEWS-DÎLOK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.