Adalet için Paris’e

Yurt Dışı Haberleri —

Paris yürüyüşüne çağrı

Paris yürüyüşüne çağrı

  • Kürtler ve dostları Paris katliamlarının aydınlatılması, perde arkasında katliamı organize eden Türk devletinden hesap sormak için Paris’te bir araya geliyor. KCDK-E, KON-MED, CDK-S ve YJK-S “2013’ten 2024’e Paris Karanlıkta, Adalet Nerede?” sloganı ile Kurdistanlıları Paris’teki merkezi yürüyüşe taşıyacak.
  • KCDK-E ‘cezasız bırakmayacağız’ dediği miting çağrısında, her iki Paris katliamında da Türk devletinin fail olduğunu ancak  ‘devlet sırrı’ ve ‘gizlilik’ adına failin korunduğuna dikkat çekti. KCDK-E ve Kürt kurumları, 6 Ocak’ta Paris, Gare de Nord’da saat 11’de yapılacak merkezi yürüyüşe güçlü katılım çağrısı yaptı.
  • KCDK-E Eşbaşkanı Zümrüt, Fransa’nın ‘gizlilik’ kararı ile Türk MİT’ini ve gerçek katili koruduğuna dikkat çekti. Zümrüt, "Türk devleti bu katliamın asıl sorumlusudur. Fransa devleti ve yargısının bu olayın üstünü 'devlet sırrı' perdesiyle örtüyor" dedi. Alileler de ‘hesap sormak ve adaleti sağlamak’ için Paris’e çağırdı.

ERDOĞAN ZAMUR

Kürtler ve dostları, 9 Ocak 2013 ve 23 Aralık 2022 Paris katliamlarını protesto etmek ve aydınlatılması talebiyle 6 Ocak’ta Paris’te merkezi bir eylem düzenleyecek. Avrupa’nın birçok ülkesinden Kurdıstanlılar ve dostları eyleme katılacak.

Kurdistanlılar ve dostları Paris katliamlarını protesto etmek için 6 Ocak 2024 Cumartesi günü saat 11.00’de Sara, Rojbîn ve Ronahî’nin katledildiği Kurdıstan Enformasyon Bürosu’nun bulunduğu Gare de Nord’da toplanacak. “2013’ten 2024’e Paris Karanlıkta, Adalet Nerede?” sloganıyla yapılacak olan yürütüş ve miting için başta Paris ve civarı olmak üzere Almanya, Hollanda, Belçika, İngiltere ve İsviçre’de hazırlıklar sürüyor. Kürt kurumları bulundukları alanlarda otobüsler tutarak halkı Paris’e taşıyacak.

Katili de Kürtler yakaladı

Gazetemize konuşan KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, Kürtler ve dostlarının 2013’ten beri adalet aradığını belirterek, "Paris’te 11 yıl önce Kürt Kadın Hareketi’nin öncülerinden, özgürlük mücadelesinin kurucularından Sakine Cansız ile Rojbîn ve Ronahî arkadaşlarımız katledildi. Bu saldırının 10. yılında, bu katliamı lanetleme hazırlıkları yapan Evîn Goyî ile Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl katledildi. Her iki katliamın tetikçileri Kürtler tarafından yakalanıp Fransız yargısına teslim edilmesine rağmen bu katliamlar aydınlatılmadı. Bu tetikçilerin arkasındaki güç ortaya çıkarılmadı" dedi.

Yargıyı işlet sorumluları açığa çıkar

"Ancak biz Kürtler açısından bu katliamın kimler tarafında ne amaçla yapıldığı netleşmiştir" diyen Zümrüt, "Türk devleti bu katliamın asıl sorumlusudur. Fransa devleti ve yargısının bu olayın üstünü 'devlet sırrı' perdesiyle  örtmesi katliamdaki rolünü ortaya koyuyor. Eğer Fransa bu katliamın ortağı değilse yargıyı işletip sorumluları açığa çıkarır" diye ekledi.

Paris karanlığını aydınlatmaya gidelim

2013’ten bu yana Kürtler ve dostlarının adalet aradığının altını çizerek “Geçen hafta 2. Paris Katliamı’na karşı yapılan yürüyüşe katılan halkımız ve dostlarımız açık bir mesaj verdi. Bu karanlık kaldırılıncaya kadar mücadelemiz sürecek” diyen Zümrüt şu mesajı verdi: “6 Ocak’ta Paris’te yapacağımız yürüyüş ve mitinge Avrupa’nın dört bir yanında binlerce Kurdıstanlı ve dostları katılacak. Buradan bütün halklara çağrı yapıyoruz. Paris karanlıktadır, gelin hep birlikte Paris karanlığını aydınlatmaya gidelim. Bize bağlı bütün kurum ve meclislerimiz seferberlik ruhuyla hayatı durdurup Paris’e akacak. Örgütlü bulunduğumuz her alanda otobüsler tutuldu. Halkımızı Paris’e taşıyacağız. Dost da düşmanda şunu çok iyi bilsin; bu katliamlar üzerindeki karanlık aydınlatılmadığı sürece biz alanlarda olacağız. Bu katliamların hesabını mutlaka soracağız.”

Aydınlanıncaya kadar

Almanya’daki Kurdistanî kurumların çatı örgütü KON-MED adına yapılan yazılı açıklamada da Paris’te 10 yıl arayla iki katliam yapıldığına vurgu yapılarak bu katliamın failleri ve onların derin ilişkilerinin açığa çıkarılmadığı ifade edildi. KON-MED adına yapılan açıklamada  “Almanya’daki Demokratik Kürt Toplumu olarak 6 Ocak Cumartesi günü Paris’te gerçekleşecek büyük protesto yürüyüşüne tüm halkımızı katılmaya çağırıyoruz. Yine Almanya Konfederasyonu olarak tüm meclis yapılarımızla, federasyon yönetimlerimizle ve tüm bileşenlerimizle birlikte Paris katliamları aydınlanıncaya kadar büyük bir kararlıkla mücadelemizi sürdüreceğimizi yineliyoruz” denildi.

Paris eylemi için hazırlıkların sürdüğü İsviçre’de CDK-S ve YJK-S de yaptıkları ortak açıklamayla, "Kürt halkının evlatlarının katliamcılara karşı destansı direniş sergilendiği bu günlerde Paris’te katledilen yoldaşlarımızı unutmadığımızı, katledenlerden hesap soracağımızı göstermeliyiz" diyerek, CDK-S’ye bağlı tüm meclislerin bulunduğu yerlerde halkın otobüslerle Paris’e taşınacağını duyurdu.

 

Evîn Goyî’nin (Emine Kara) yeğeni İbrahim Bilen

 

Evîn Goyî’nin ailesinden çağrı

Paris’te 23 Aralık 2022’de katledilen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Evîn Goyî’nin (Emine Kara) yeğeni İbrahim Bilen de gazetemize yaptığı açıklamayla Paris’teki eyleme katılım çağrısında bulundu. Katliamın üzerinde bir yıl geçmesine rağmen davada herhangi bir ilerleme olmadığına vurgu yapan İbrahim Bilen “Bu alçakça saldırının üzerinde bir yıl geçti. Herhangi bir ilerleme olmadı. Herkes şunu iyi bilsin. Biz bu davanın peşini asla bırakmayacağız. Bundan 11 yıl önce de yine Paris’te 3 Kürt, kadın devrimci katledildi. Eğer biz onların hesabını sorabilseydik bu ikinci katliam yaşanmazdı. Ne bizleri katleden işgalci Türk devleti ne de bu katliamların üstünü örten Fransa devleti bizim bu baskılara, ölümlere boyun eğeceğimizi sanmasın. Bizler sonuna kadar direneceğiz. Bu katliamın hesabını her alanda soracağız. 6 Ocak’ta Paris’te yapılacak olan yürüyüş ve mitinge seferberlik ruhuyla katılmalıyız. Vicdanı olan herkesi bu katliamlara karşı Paris’te olmaya davet ediyorum."

 

*****

Onlarca merkezden otobüs kalkıyor

Paris eylemi için Almanya’nın 58 noktasında otobüslerin kalkacağı öğrenildi. Otobüslerin kalkacağı yerler şöyle: Bocholt, Offenburger, Luhr, Emmendingen, Freiburg, Bielefeld, Gelsenkirchen, Essen, Velbert, Emmerich, Kleve, Goch, Wesel, Dinslaken, Marxloh, Duisburg, Oberhausen, Mülheim a.d. Ruhr, Moers, Dortmund, Meschede, Neheim, Hagen, Hamburg, Bremen, Tübingen, Maichingen, Bad Cannstatt, Heilbronn, Esslingen, Ludwigsburg, Hanau, Mainz, Gießen, Dieburg, Darmstadt, Heppenheim, Bensheim, Mannheim, Saabrücken, Ilingen, Neunkirchen, Saarbrücken, Merzig, Beckingen, Völlingen, Saarbrücken, Frankfurt, Osnabrück, Münster, Gifhorn Braunschweig, Hildesheim, Hannover, Düsseldorf, Wuppertal, Krefeld, Mönchengladbach ve Köln.

Ayrıca Paris’teki eyleme katılmak için İsviçre’nin Cenevre, Lozan, Biel, Bern, Zug, Luzern, Solothurn, Aarau, Basel, Zürich, St.Gallen, Winterthur ve Rapperswil kentlerinde de otobüsler hareket edecek. İngiltere’de yaşayan Kurdıstanlılar Londra’dan otobüs ve özel araçlarla Paris mitingine katılacak. 5 Ocak’ta Londra’dan saat 19.00’da bir otobüs ve özel araçlarla Paris’e gidilecek.

Viyana’da miting

Avusturya’da ise başkent Viyana’da Parlamentonun önünde bir miting gerçekleşecek. Paris eylemi ile eş zamanlı yapılacak olan miting saat 15.00’de Avusturya Parlamentosu’nun önünde yapılacak. Miting hazırlıklarının devam ettiğini dile getiren Avusturya Kürt Toplum Konseyi (FEY-KOM) yetkilileri herkesi 6 Ocak’ta Viyana’da yapılacak olan mitinge katılmaya çağırdı.

 

*****

10 yıl arayla iki katliam

9 Ocak 2013 yılında Kürt Özgürlük Mücadelesinin simge ismi PKK kurucularında Sakine Cansız (Sara) ile KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Şeylemez (Ronahî) Paris’teki Kurdıstan Enformasyon Bürosunda alçakça bir saldırıda katledildi. Bu katliamın üzerinde 11 yıl geçmesine rağmen katliamın üzerindeki sis perdesi aralanmadı. Fransa devleti, dosyaya gizlilik kararı getirerek bu katliamdaki rolünü bir nevi itiraf etmiş oldu. Bu saldırıyı yapanın bağlantıları Paris’in karanlığına terk edilirken 10 yıl sonra 23 Aralık 2022 tarihinde Paris'te Ahmet Kaya Kültür Merkezi önünde düzenlenen ikinci saldırıda ise KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara (Evîn Goyî), Kültür Hareketi’nden Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Kürt yurtsever Abdurrahman Kızıl katledildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.