2014 yılında 6 hasta tutsağın cezaevlerinde yaşamını yitirdiği Türkiye'de 2015'in ilk haftasında da ölüm sınırında tahliye edilen Abdulmecit Arslan hayata gözlerini yumdu. KOAH hastası ve beyninde tümör olan Mehmet Canpolat da 37 gündür, makineye bağlı yaşamasına rağmen tahliye edilmiyor.

Mehmet Canpolat, 7 Aralık 2014 tarihinde tutulduğu Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde durumunun kötüleşmesi üzerine Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. 1996 yılında “Komünist Parti İnşa Örgütü”nü kurduğu gerekçesiyle tutuklanarak müebbet hapis cezası alan ve 19 Aralık 2000 tarihindeki cezaevi operasyonu sırasında gaz bombalarından birinin göğsüne isabet etmesi ardından KOAH hastalığına yakalanan Mehmet Canpolat, 37 gündür hastanede makinelere bağlı yaşıyor.


Tahliye talebi reddedildi

Durumu gün geçtikçe kötüleşen Canpolat’ın, beyninde tümör olduğunu belirterek ATK’ye başvuran avukatları Elvan Olkun ve Gülizar Tuncer, Canpolat’ın serbest bırakılmasını talep etti. Avukatların taleplerini değerlendiren ve daha önce defalarca Canpolat için “Cezaevinde kalabilir” raporu veren ATK, bu sefer de “Hastane şartlarında yatırılarak infazına devam edilmesinin uygun olduğu”nu belirterek, Canpolat’ın serbest bırakılmasını reddetti. Canpolat’ın beynindeki tümörün büyümesiyle birlikte ameliyat edildiğini hatırlatan İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyesi Rahim Noz, “Doktorlar ‘en azından gırtlağını açalım oradan nefes alsın’ dedi. Ama o günden sonra bitkisel hayata girdi ve bir daha hiçbir şekilde tepki vermedi. Doktorların da söyledikleri durumu iyiye gitmiyor. ATK’nin kararı ise, bu koşullarda ceza ertelemesine gerek kalmadan hastanede tedavinin yapılması yönünde” diye konuştu. Noz, sistemin bu tür kararlarla hasta tutsaklardan öç aldığını vurguladı. Pazartesi (bugün) günü ATK'nin önünde hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için yapacakları basın açıklamasına da katılım çağrısı yapan Noz, "Gerçekten hasta tutsakların sesi, gözü, kulağı olmak için yurtsever, devrimci, sosyalist-komünist arkadaşlarımız ATK'nin önüne gelsinler. Bizler, hasta tutsakların ceza ertelemesi için demokratik tepkimizi göstermeliyiz" dedi.


ZUHAL ATLAN/DİHA/İSTANBUL