Agrobay direnişçileri: Hakkımızı alacağız!

Dosya Haberleri —

Agrobay işçileri basın açıklamasında

Agrobay işçileri basın açıklamasında

  • 3 çocuk annesi Ayten Yavuz,  6 yıl önce Agrobay Seracılık’ta işe başlıyor. Yavuz, bitki bakımı bölümünde kimyasal içerikli tarım ilaçlarına maruz kalıyor. Çareyi sendika üyeliğinde bulan Yavuz, “Normalde her ay yatması gereken maaşlarımız bazen 3 bazen de 2 ayda bir yatırılıyor” diyerek Agrobay Seracılık’ta kurulan sömürü çarkını özetliyor. 

Hakları için 22 Ağustos'tan bu yana direnişte olan Agrobay işçilerinden Ayten Yavuz, Şirin Yıldırım, Behice Karabulut ve Tarım-Sen Genel Başkanı Umut Kocagöz gazetemize konuştu.

 

  • İş güvenliği sağlanmaması sebebiyle seraya ip atarken yüksekten düşerek omurgasını kıran Şirin Yıldırım ise, "Bayram, cenaze, düğün bilmeden, hiçbir sosyal yaşantımız olmadan yıllarca kölelik koşullarında çalıştık. Asgari ücrete çalışıyoruz ama 3 ayda bir maaş alıyoruz. Tüm bunlar değişsin diye sendikaya üye olduk. Tek bir talebimiz var; haklarımızı istiyoruz" diyor.
  • Tarım-Sen’e üye olduğu için işten atılanlardan biri de Behice Karabulut. Hakları için haftalardır direndiklerini söyleyen Karabulut, seslerinin yeterince duyulmamasına tepki gösteriyor. Karabulut, polis ve jandarma şiddetine dikkat çekerek şu ifadeleri kullanıyor: “Bir kadın işçi olarak herkesin mücadelemize omuz vermesini istiyorum.”


ERDOĞAN ALAYUMAT

İzmir’in Bergama ilçesinde kurulan Bayburt Grup’a bağlı Agrobay Seracılık’ta çalışan işçiler Tarım İşçileri Sendikası’na (Tarım-Sen) üye oldukları gerekçesiyle “Kod 46” maddesiyle tazminatsız olarak işten 22 Ağustos'ta çıkarıldı. İş Kanunu’nda “İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak” gibi gerekçeleri içeren “Kod 46” maddesiyle işten atılan işçiler, kıdem tazminatı, işsizlik ödeneği gibi haklardan faydalanamıyor. Öte yandan işçinin siciline işleyen bu kodla işçinin iş bulmasını da engelliyor. İşten çıkarılan Tarım-Sen üyesi 39 işçinin başlattığı direniş yaklaşık iki aydır devam ediyor. Polis ve jandarma şiddetine karşı direnen Agrobay Seracılık işçileri gasp edilen haklarını almakta kararlı.   

Sarı sendikalara alternatif
Türkiye’de son birkaç yıldır başta inşaat ve tekstil olmak üzere birçok iş kolunda güvenceli ve sendikalı çalışma talebiyle binlerce işçi direnişe geçti. Gerçekleşen işçi direnişlerinin dikkat çeken özelliği ise işçilerin DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ gibi sarı ve bürokratik sendikalardan değil herhangi bir konfederasyona bağlı olmayan bağımsız sendikalarda örgütleniyor olmaları. Bunun nedeninin konfederasyonlara bağlı sendikaların sınıf sendikacılığından uzaklaşan daha bürokratik ve işbirlikçi tutumlarından kaynaklı olduğu söylenebilir.

Sendikalı olduktan 5 gün sonra işten çıkarılan Mardinli Ayten Yavuz, çalışan işçilerinin çoğunun maaşları ve sigorta primlerinin düzenli yatırılmadığını belirterek, “Maaşlarımız bazen 3 bazen de 2 ayda bir yatırılıyordu” diyor. 

Anayasal haklar işvereni korkutuyor
Örgütlenmeyi zorlaştıran yasal mevzuat ve işverenlerin sendikalaşmaya karşı katı tutumu, emekçilerin temel haklarını kullanmalarının önünde en büyük engel. Emekçilerin uzun yıllardır mücadele ederek elde ettiği tüm kazanımlar “esnek çalışma”, “kıdem tazminatı fonu” gibi emek düşmanı uygulamalar ile geri alınmak isteniyor. İşçilerin sendikal faaliyetlerini onlara hak görmeyen Agrobay da en iyi bildiği yola başvurarak örgütlenen işçileri işten çıkardı. İşten çıkarılan ve çoğunluğu kadınlardan oluşan işçiler 22 Ağustos'ta fabrika önünde direnişe geçti. Direniş sürecinde polis ve jandarmanın saldırılarına maruz kalan işçiler yerlerde sürüklendi, darp edildi, gözaltına alındı. Hakları için yaklaşık iki aydır direnişte olan Agrobay işçilerinden Ayten Yavuz, Şirin Yıldırım, Behice Karabulut ve Tarım-Sen Genel Başkanı Umut Kocagöz gazetemize konuştu.

3 ayda bir verilen maaşlar  
Agrobay direnişçilerinden biri de 39 yaşındaki Ayten Yavuz. Aslen Mardinli olan Yavuz, küçük yaşta ailesiyle birlikte İzmir’in Bergama ilçesine taşınıyor. 3 çocuğu olan Yavuz, aldığı asgari ücretle ve eşinin emeklilik maaşıyla geçinmeye çalışıyor. 6 yıl önce Agrobay Seracılık’ta işe başlayan Yavuz, bitki bakımı bölümünde kimyasal içerikli tarım ilaçlarına maruz kalıyor. Yazın bunaltıcı sıcaklarında plastik ve cam seralarda haftada 6 gün, günde 8 saat mesai yapan Yavuz, senelerce sosyal haklar ve iş güvencesinden yoksun bir şekilde çalıştırılır. Yıllar içerisinde çalışma koşullarının iyileşmek bir yana daha da ağırlaştığını söyleyen Yavuz, çareyi sendika üyeliğinde bulur. Agrobay’da çalışan işçilerinin çoğunun maaşları ve sigorta primlerinin de düzenli yatırılmadığını belirten Yavuz, “Normalde her ay yatması gereken maaşlarımız bazen 3 bazen de 2 ayda bir yatırılıyor” diyerek Agrobay Seracılık’ta kurulan sömürü çarkını özetliyor.