Aileler rehineler için yürüyor

Dünya Haberleri —

Rehine ailelerin Tel Aviv'den Kudüs'e yürüyor

Rehine ailelerin Tel Aviv'den Kudüs'e yürüyor

  • İsrail uluslararası alan kadar ülke içinden de yükselen ateşkes ve uzlaşı çağrılarına kulaklarını tıkıyor. İsrailli rehine aileleri tarafları rehineleri bırakmaya ikna etmek için Tel Aviv’den Kudüs’e yürüyüş başlattı. Aileler, uzlaşma talep ederken İsrail kamuoyunda “herkese karşı herkes” formülü konuşuluyor. 

İsrail Hamas savaşında 38. gün geride kalırken çatışmalar Gazze kent merkezinde yoğunlaştı. İsrail ordusu Şifa Hastanesine girdi. Uluslararası toplumdan itiraz sesleri yükselirken, İktidar partisi Likud sorunlu Başbakan Netanyahu’nun geleceğini tartışmaya başladı. Kısıtlı bir alanda yaşanan savaşta kayıplar artmaya devam ediyor. Gazze Sağlık Bakanlığı, ölü sayısının 11 bin 320’yi aştığını, bunun en az 4 bin 650’sinin çocuk ve 3 bin 145’inin de kadın olduğunu açıkladı. 
Filistin’in seçimle gelen hükümetinin hakim olduğu Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 197 Filistinliyi öldürdü. İsrail, kendi kayıplarının, 6'sı kuzeyde Lübnan sınırında olmak üzere 365'i asker 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

Rehineler 63 km yürüyecekler
Hamas tarafından Gazze'de alıkonan rehinelerin yakınları ve aileleri, Tel Aviv'den Kudüs’e beş gün sürecek bir yürüyüş başlattı. Rehinelerin bir an önce serbest bırakılmalarının sağlanmasını talep eden eylemciler, 63 kilometrelik yürüyüşlerine Tel Aviv’de Başbakan Benyamin Netanyahu’nun ofisinin önünden başladı. Rehinelerin durumunu gündemde tutmak üzere kurulan Rehine ve Kayıp Aileleri Forumu’nun eylemine yüzden fazla kişi katılıyor. Yürüyüşe katılan çok sayıda eylemcinin rehineler için uzlaşma talep eden dövizler taşıdıkları görüldü. 

Aileler talepleri öğrenmek istiyor
İsrail ile Hamas arasında müzakerelere dair Amerikan NBC televizyonuna konuşan Netanyahu, rehinelerin salıverilmesi için bir uzlaşma ihtimalinin varlığını dile getirmişti.
Rehine ve Kayıp Aileleri Forumu, İsrail hükümetinden Gazze’deki rehinelerin bırakılmasına yönelik uzlaşmada masadaki taleplerin ne olduğunu açıklamasını da istiyor.
Öte yandan Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Mirjana Spoljaric, Cenevre'de rehine yakınlarıyla bir araya geldi. Görüşmede İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve Sağlık Bakanı Menachem Buso da hazır bulundu. Cohen, Kızılhaç'tan hiçbir temsilcinin henüz rehinelerden herhangi biriyle konuşamadığını söyledi. 

Sorunlu Başbakan Netanyahu
İsrail’in Kanal 13 televizyonu, Başbakan Netanyahu'nun geleceğinin Likud Partisinden bakanlar ve milletvekilleri arasında da tartışılmaya başlandığını duyurdu. Likud üyesi bakanlar ve milletvekillerinin, Netanyahu'dan güvenoyunu çekerek başbakanlıktan düşürmeyi ve yeni bir liderle yola devam etmeyi görüştüğü aktarıldı.
Ayrıca bu konunun muhalefet liderleri tarafından da istişare edilmeye başlanmasının durumun ciddiyetini gösterdiğine işaret edildi. Haberde, bir grup milletvekilinin Gazze'deki savaşın tamamlanmasının ardından güvenoyunu çekme yönünde adım atma olasılığını incelediği ifade edildi. TEL AVİV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.