Rize, Ankara, Erzurum, Tekirdağ ve Van cezaevlerindeki yakınlarının haklı talepler doğrultusunda açlık grevi eylemini sürdürdüğünü dile getiren Gever’deki aileler, “Herkes elini vicdanına koyarak sesini yükseltsin, cezaevlerinden ölüm çıkmasın” çağrısı yaptı.
Binlerce tutukludan Cihan Tamur, Gökhan Duman, Velat Duman, İbrahim Yönden, Kadir Akdoğan, Reşat Özdil, Ali Kaya, Hüsnü Turgut, İsmail Koç ve İslam Akdoğan’ın Hakkari’nin Gever ilçesinde yaşayan anneleri, topluma dayanışma çağrısı yaptı. Rize, Ankara, Erzurum, Tekirdağ ve Van cezaevlerindeki yakınlarının haklı talepler doğrultusunda eylemi sürdürdüğünü vurgulayan aileler, gerektiği kadar toplumsal reflek
Serketina QSD’ê ya me ye
sin gösterilmemesinden yakındı.
Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 105 gündür açlık grevinde olan Cihan Tamur’un annesi Hanife Tamur, oğlunun sağlık durumuna dikkat çekti. Vücudunda yaralar oluşan, kulak ve burun kanamaları yaşayan Tamur’un, böbreklerinden rahatsız olduğunu söyleyen anne Tamur, günlerdir oğlunun idrarından kan geldiğini ve diş etlerinin çekildiğini söyledi. Oğlu, Barış Kahraman, Şahin Öncü, Bahtiyar Kemal Hasan ve Aziz Sökemen’in eylemi başlatan ilk grupta bulunduğunu dile getiren Tamur, kapalı görüşe gittiklerinde morallerinin yüksek, ancak sağlık durumlarınınsa kötü olduğunu paylaştı.
Kararlarına saygı ve destek
Rize Kalkandere Cezaevi’nde 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan Gökhan Duman’ın annesi Süheyla Duman, 5 yıldır tutuklu bulunan oğlunun kararına saygı gösterdiklerini ve arkasında durduklarını dile getirdi. Duman, kamuoyunun duyarsızlığından yakındı. Oğlunun daha 16’sındayken cezaeviyle tanıştığını söyleyen Duman, tecride son verilmesi talebiyle binlerce genç bedenin açlığa yattığına işaret etti.
Hükümete baskı yapılmalı
Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 59 gündür açlık grevinde olan Velat Duman’ın annesi Meryem Duman, eyleme son verilmesi için taleplerin karşılanması ve taleplerin karşılanması için de hükümete ciddi bir baskı yapılması gerektiğine dikkat çekti. Toplumdaki cılız tepkiden yakınan anne Duman, “Herkes elini vicdanına koyarak sesini yükseltmeli ki cezaevlerinde ölümler çıkmasın” dedi.
Devlet duymazlıktan geliyor
Rize Kalkandere Cezaevi’nde 63 gündür açlık grevinde olan İbrahim Yönden’in annesi Fehima Yönden, direnişin sahiplenilmesi için çağrı yaparak, “Yeter artık ses verilsin tecrit kaldırılsın. Devlet bu direnişleri ne zamana kadar görmezden gelebilir? Bütün dünya duydu bir onlar duymadı, görmedi” diye konuştu.
Erzurum Oltu Cezaevi’nde 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde bulunan Kadir Akdoğan’ın annesi Meryem Akdoğan, cezaevlerinde yaşanan ölümleri hatırlatarak, toplumsal sessizlikten yakındı.
Biz de dahil olmalıyız
Rize Kalkandere Cezaevi’ndeki İsmail Koç’un annesi Emine Koç, oğlunun açlık grevi eyleminin bir ayı geride bıraktığını belirtti. Devletin baskıyla direnişi kırmaya çalıştığını söyleyen anne Koç, direnişin sadece cezaevlerinde değil her alanda olması gerektiğini dile getirdi. Anne Koç, açlık grevine girmek için hazır olduğunu sözlerine ekledi.
Başarı onlarındır
Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 65 gündür açlık grevinde olan Hüsnü Turgut’un annesi Şahistan Turgut ise şunları söyledi: “Başarı Kürtlerindir. Açlık grevleri amacına ulaşacaktır. 4 duvar arasında bedenini açlığa yatıranların sesi biz dışarıdakiler olmalıyız.” dedi.
Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan İslam Akdoğan’ın annesi Meryem Akdoğan ile Rize Kalkandere Cezaevi’nde 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan Ali Kaya’nın eşi Fehide Kaya da taleplerin bir an önce kabul edilmesini istedi.
Biz direnip durduralım
Rize Kalkandere Cezaevi’nde 63 gündür açlık grevinde olan İbrahim Yönden’in ablası Meliha Yönden, şunun altını çizdi: “İnsanlar 4 duvar arasında can vermesin. Direnişi büyütelim ki canlar yitirilmesin.”
26 yıldır cezaevinde tutulan Reşat Özdil’in kardeşinin eşi Saime Özdil, direnişin başarıya ulaşabilmesi için toplumsal desteğin önemine vurgu yaptı. Bulunduğu Sincan Cezaevi’nde 66 gündür açlık grevinde olan Özdil ile önceki gün konuştuklarını paylaşan Özdil, “Moralleri yüksekti. Mücadelenin sadece içeride değil dışarıda da olması gerektiğini belirtti” mesajını iletti.