Akdeniz mi ölüm denizi mi?
Dünya Haberleri —
- Yılın ilk çeyreğinde 441 kişinin öldüğü Orta Akdeniz-Avrupa göç rotası için Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), "2017'den bu yana yılın bir çeyreğinde kaydedilen en yüksek ölüm sayısı" dedi.
Ortadoğu ve Afrika’dan Avrupa’ya geçiş için göçmenlerin kullandığı güzergahların başlıcası olan Orta Akdeniz’de insan kıyımı yaşanıyor. Derme çatma botlar ve tekneler ile Akdenizi geçmeye çalışan göçmenlerin önemli bir bölümü boğularak yaşamını yitiriyor. Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 2023'ün ilk çeyreğinde Orta Akdeniz'de 441 düzensiz göçmenin yaşamını yitirdiğini ve bunun "2017'den bu yana yılın bir çeyreğinde kaydedilen en yüksek ölüm sayısı" olduğunu açıkladı.
IOM'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, düzensiz göçmenler için en tehlikeli geçiş noktalarından birisi olan Orta Akdeniz'de yaşanan can kayıplarında artış yaşanıyor. Bölgede devletlerin öncülüğündeki kurtarma müdahalelerinde yaşanan gecikmeler ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) arama ve kurtarma gemileriyle yürüttüğü operasyonlarının önündeki engeller, artan can kayıplarında etkili oluyor.
2014’ten beri 20 bin ölüm
IOM'un Kayıp Göçmenler Projesi, bu yılın ilk çeyreğinde 441 düzensiz göçmenin ölümünü belgelerken, bunun "2017'den bu yana yılın bir çeyreğinde kaydedilen en yüksek ölüm sayısı" olduğunu bildirdi. IOM Genel Direktörü Antonio Vitorino, Orta Akdeniz'de devam eden insani krizin tahammül edilemez duruma geldiğini belirterek, şunları söyledi: "2014'ten bu yana bu rotada 20 bin ölüm kayıtlara geçti. Korkarım; bu durum normale dönüştü. Gecikmeler ve devlet kaynaklı arama ve kurtarma çalışmalarındaki gecikmeler insan hayatına mal oluyor. Denizlerde hayat kurtarmak, devletler için yasal bir zorunluluktur. Arama ve kurtarma çalışmalarında, devlet liderliğindeki proaktif çalışmaları görmemiz gerekiyor."
Bu yıl Orta Akdeniz rotasında devletler öncülüğünde gerçekleştirilen 6 kurtarma operasyonunda gecikme yaşanırken, bu gecikmeler en az 127 kişinin ölümüne yol açtı. 7. bir olaya yanıt verilmemesi ise en az 73 düzensiz göçmenin hayatını kaybetmesine neden oldu.
Son zamanlarda, STK liderliğindeki arama ve kurtarma çalışmaları da önemli ölçüde azaldı. Geçen hafta sonu 3 bin düzensiz göçmenin ulaştığı İtalya'ya bu yıl gelen göçmen sayısı, 31 bin 357'ye yükseldi. BRÜKSEL