Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Suriye’deki insan hakları ihlallerine ilişkin raporunu açıkladı. Raporda, KDP ve AKP’nin iddialarının aksine, YPG ve QSD’nin ‘etnik temizlik yapmadığı’ belirtildi. YPG Sözcüsü Rêdûr Xelîl, BM’nin açıklamasıyla YPG-YPJ’ye karşı yürütülen karalama kampanyasının boşa çıkarıldığını vurgulayarak, “YPG-YPJ ve QSD güçleri için sivillerin güvenliği insani ve ulusal bir sorumluluktur” dedi.

BM İnsan Hakları Konseyi raporu açıklandı. Raporda, YPG’ye yönelik karalama propagandalarına yanıt verildi. Raporun ilgili kısmında şöyle denildi: "Minbic bölgesinde ve Tişrin Barajı civarında DAİŞ örgütü çok sayıda bomba yerleştirdi. Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ise bölgenin güvenliği ve orada yaşayan insanların yaşamı için bazı tedbirler aldı. Bir süre sonra bölgede güvenlik sağlandı ve sivillerin geri dönmesi için adımlar atıldı.’’

BM İnsan Hakları Konseyi raporunda, "YPG’nin bölgede Araplara etnik temizlik uyguladığı’’ iddialarına da şöyle yanıt verildi: "Araştırmalarımız sonucunda, YPG ve QSD’nin etnik temizlik yaptığına dair herhangi bir bulguya ulaşılmadı. YPG’nin bölgenin demografisini değiştirdiğine dair bir delil bulamadık. YPG ve Demokratik Suriye Güçleri’nin insan haklarını ihlal ettiklerine tanık olmadık."

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan bir süredir YPG’nin özellikle Minbic ve çevresinde Arap halkına etnik temizlik yaptığını iddia ediyor. Yine KDP Başkanı Mesud Barzani ve KDP’nin Rojava uzantısı ENSK, YPG güçlerini karalamak için uzun süredir diploması yürütüyor. BM’nin bu raporuyla, söz konusu çabaların ciddiye alınmadığı ortaya çıktı.

Rêdûr Xelîl açıklama yaptı

BM’nin raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan YPG Sözcüsü Rêdûr Xelîl, ANHA’ya yaptığı açıklamada BM’nin, YPG ve QSD güçlerine yönelik yürütülen karalama kampanyalarının gerçeğini gün yüzüne çıkardığını belirtti ve şöyle devam etti: “YPG ve QSD’ye yönelik yürütülen karalama kampanyalarında amaç halklar arasında iç savaş yaratmak, DAİŞ’in bölgedeki varlığını kalıcılaştırmak ve bu kampanyaları yürüten güçlerin bölge halkına karşı işlediği suçları örtbas etmektir.”

Xelîl, açıklamasının devamında YPG ve QSD’nin DAİŞ çetesinden kurtarılan bölgelerde yürüttüğü çalışmalara ilişkin ise şöyle konuştu: “YPG ve QSD güçlerinin, kurtarılan bölgelerde sivillerin güvenliğini sağlaması, insani ve ulusal bir görevdir. Bu görev ayrıca güvenli bir ülke ve özgür bir toplum yaratma felsefesine dayanıyor.”

YPG Sözcüsü Rêdûr Xelîl, son iki yıl içerisinde YPG ve QSD güçlerinin, sivillerin güvenliği için binlerce patlayıcı maddeyi etkisiz hale getirdiğini ve birçok uluslararası kurumla yürütülen bu çalışmanın yeni kurtarılan köylerde de devam ettiğini söyledi. Sözcü Rêdûr Xelîl, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Çatışmalardan dolayı evlerini terk etmek zorunda kalan binlerce yurttaşın güvenli bir şekilde geri dönüşlerini sağlamak, güçlerimizin halka karşı bir sorumluluğudur.”  


 ANHA  KOBANÊ