AKP-MHP iktidarının son 1 Mayıs’ı

1 Mayıs 2023 / Antep

1 Mayıs 2023 / Antep

  • Kuzey Kurdistan'ın birçok kentinde 8 Mart ve Newroz’un coşkusuyla 1 Mayıs alanları doldu; AKP-MHP iktidarının 14 Mayıs'ta gönderileceği mesajı verildi.

Seçimlerin iki hafta önce kutlanan bu seneki 1 Mayıs'ta savaşa, yıkıma, talana, işsizliğe ve yoksulluğa karşı birleşerek, iktidarı ve düzeni değiştirmenin mümkün olduğu vurgulandı. Tüm mitinglerdeki konuşmalarda 14 Mayıs'taki seçimlerin öneminin altı çizildi; bir oy Yeşil Sol Parti'ye bir oy da kemal Kılıçdaroğlu'na çağrısı tekrarlandı.

 

1 Mayıs - Şirnex

 

ŞIRNEX 

Şirnex Emek ve Demokrasi güçleri, 1 Mayıs nedeniyle Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) binası önünde miting düzenledi. Mitingde konuşan SES Şirnex Şubesi Yöneticisi Murat Özbey, 1 Mayıs'ın ruhuyla, 14 Mayıs genel seçimlere gittikleri söyledi. Yeşil Sol Parti Şirnex milletvekili adayı Newroz Uysal, mücadele sonunda emeğin kazanacağını belirterek, “Emekçilerin istekleri bizim isteklerimizdir” dedi. 

Miting, çekilen halaylar ve atılan sloganlarla son buldu.

 

1 Mayıs - Colemêrg

 

COLEMÊRG 

KESK Colemêrg Şubeler Platformu, TMMOB Colemêrg İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Colemêrg Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Genel-İş, İHD ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Colemêrg Şubeleri, 1 Mayıs dolayısıyla kentte konser etkinliği düzenledi. Mini Kent Kır Bahçesi’nde düzenlenen etkinlikte, “Birlikte değiştireceğiz”, “Bijî Yek Gulan” pankartları asıldı. DİSK Colemêrg İl temsilcisi Haluk Duran, “Şimdi hepimizin eşit yurttaşlık temelinde demokratik ve emekten yana bir yönetime ihtiyacımız var. Bunun gerçekleşmesi için 14 Mayıs’ta tarihi bir fırsatımız var. Bizler bu konuda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz” dedi.

Yeşil Sol Parti adaylarından Onur düşünmez, “Bu talan, rantçı ve kirli politikalarla yönetilen düzen gittikten sonra özgürlük halayımızı daha güçlü bir şekilde çekeceğiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından sanatçı Kasım Taşdoğan ve Colemêrg Collective grubunun seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla 1 Mayıs etkinliği son buldu. 

 

1 Mayıs - Mêrdîn

 

MÊRDÎN 

1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla Mêrdîn’de yürüyüş ve şölen düzenlendi. Mêrdîn Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde gerçekleştirilen kutlama öncesi Mêrdîn Barosu’na bağlı avukatlar, KESK’e bağlı kamu emekçileri, TMMOB üyeleri, Mêrdîn Tabip Odası (MTO) üyeleri kendi binaları önünde toplandı. Karayolları Parkı’na doğru farklı noktalardan gerçekleştirilen yürüyüş kolları Mehtap Caddesi üzerinde bir araya geldi. Yürüyüş kolları Karayolları Parkı’nda şölenin yapılacağı yerde birleşti. Sloganlar eşliğinde hazırlanan pankartlar bir alana toplanırken, kitle sloganlar eşliğinde halaya durdu. Açıklamanın Kürtçesini Emek Demokrasi Platformu Dönem Eşsözcüsü Evindar Öncü, Türkçesini ise Eşsözcü Mustafa Bozan okudu. Açıklamada, “Halklarımız, işçi ve emekçiler, kadınlar, gençler 14 Mayıs’ta yapılacak seçimde, 21 yıldır ülkeyi yöneten AKP-MHP iktidarından hesap soracaklardır” denildi. Açıklamanın ardından söz alan Tabip Odası Başkanı Mustafa Volkan Binbaş ise operasyonlar ve baskılara tepki gösterirken “Durumumuz gayet kudretlidir” vurgusu yaptı. 

Açıklamaların ardından 1 Mayıs şöleninde halaylar çekildi. 

 

1 Mayıs - Dîlok

 

DÎLOK

Antep Emek ve Demokrasi Güçleri, “Kapitalist yıkıma, işsizliğe, yoksulluğa karşı birleşelim” şiarıyla Şahninbey İlçesi’nde bulunan Kırkayak Parkı’nda 1 Mayıs’ı kutladı. Yeşil Sol Parti Dîlok Milletvekili adayları, siyasi parti, sivil toplum örgütleri, birçok dernek yöneticileri ve üyeleri, kutlama alanına kortejler halinde giriş yaptı. Kutlamanın yapıldığı park dolup taşarken, alana, “Kamusal, parasız, laik, bilimsel ve ana dilde eğitim istiyoruz”, “Sömürüye, yoksulluğa, faşizme karşı; emek, barış, eşitlik ve özgürlük için yaşasın 1 Mayıs” ve "İşgale ve savaşa hayır” pankartları asıldı. Sık sık, “Direne direne kazanacağız”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Bijî yek gûlan” ve “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” sloganları atıldı.  

İlk olarak Antep Emek ve Demokrasi Güçleri adına Ali Güdücü söz aldı. Güdücü, şunları ifade etti: "Nihayet dediğimiz gün geldi, devran döndü. Bugün artık bir karar anındayız. Kadınlara, kamu emekçilerine, işçilere, kadınlara, çocuklara, bugünümüze ve geleceğimize zarar verenlere, bu halka zararlı olan karanlık rejime son vermek için yan yana omuz omuzayız. Kapitalist yıkıma, işsizliğe, yoksulluğa karşı birleşeceğiz ve düzeni değiştireceğiz.”

Güdücü’nün ardından söz alan Antep Demokratik Kadın Platformu’ndan Serpil Dağdeviren, “1 Mayıs’a giderken önümüzde kadın kazanımlarının pazarlık haline getirilmesine daha yüksek ses çıkarabileceğimiz bir seçim var. 14 Mayıs’ta bize bunları yaşatanlara bir tek oy vermeyeceğiz" dedi.

Program boyunca coşkunun eksilmediği miting, Kürtçe şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

 

1 Mayıs - Riha

 

SÊRT

Sêrt’te, işçi ve emekçiler, 1 Mayıs kapsamında KESK Sêrt Şubeler Platformu binasında bir araya geldi. Kentteki sivil toplum örgütlerinin içerisinde yer aldığı 1 Mayıs Tertip Komitesi öncülüğünde bir araya gelen işçiler, giydikleri önlükler ve hazırladıkları pankartlarla, Merkez ilçeye bağlı Demokrasi Meydanı’na doğru yürümek istedi. İşçiler, Siirt Valiliğinin dört günlük eylem ve etkinlik yasağı gerekçe gösterilerek polis tarafından engellendi. Yapılması planlanan yürüyüşün engellenmesiyle şube binası önünde oturma eylemi yapan emekçiler, üç dilde “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankart açarak sık sık, “Emekçiye değil, çetelere barikat”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganları attı. 

Şube binası önünde yapılan 1 Mayıs açıklamasına, Yeşil Sol Parti Sêrt milletvekili adayı Tuncer Bakırhan, HDP Sêrt milletvekili Sıdık Taş ile yerine kayyım atanan Sêrt Belediye Eşbaşkanı Berivan Helen Işık da katıldı. 

ÊLIH

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Êlîh’te düzenlenecek miting öncesi Milli Eğitim Vakfı İlkokulu önünde toplanan emekçiler, kortej halinde 8 Mart Kadın Parkı’na giriş yaptı. 1 Mayıs mitingine, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eşsözcüsü İbrahim Akın ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Keskin Bayındır, Êlih Emek ve Demokrasi Platformu, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Êlih Milletvekilleri Feleknas Uca, Mehmet Rüştü Tiryaki, TJA, Barış Anneleri Meclisi yöneticileri ve binlerce emekçi katıldı.

Mitingde konuşan DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır, “Halkların mücadelesiyle AKP-MHP faşist iktidarını yeneceğiz. Edip Solmaz’ın bize miras bıraktığı mücadeleyi sürdürüyoruz. Bu iktidar, emek, doğa düşmanı. 12 bin yıllık Hasankeyf’i kendi çıkarları için betona gömdüler. Tarihimizi, geleceğimiz betona gömenleri biz de 14 Mayıs’ta betona gömeceğiz ve onları göndereceğiz” dedi. 

Kadınların 8 Mart’ta, Kürtlerin Newroz’larda, emekçilerin ise 1 Mayıs’ta alanları direniş ruhuyla doldurduğunu ifade eden Bayındır, “Bu ruh ve heyecan ile 14 Mayıs’tan zaferle çıkacağız. 15 Mayıs günü, halaylarımızı çekeceğimiz gün olacak” diye konuştu. 

Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü İbrahim Akın ise 8 Mart ve Newroz’un coşkusuyla 1 Mayıs alanının dolduğunu belirterek, şunun vurguladı: "Ne yaparlarsa yapsınlar gidecekler. Seçime 13 gün kaldı. Saray rejimini göndermek için bir oy Kılıçdaroğlu’na, milletvekilliğinde ise bir oy Yeşil Sol Parti’ye vereceğiz. Bunu birlikte başaracağız. Birlikte bu iktidarı göndereceğiz.”  

1 Mayıs mitingi, Kolektîfa Rîtmên Azad ve Agit Işık’ın söylediği şarkıların ardından sona erdi. 

 

1 Mayıs - Wan

 

WAN

Wan’da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Baro, Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası ile Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) tarafından düzenlenen 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü mitingine binlerce kişi katıldı. Miting öncesi iki kolda toplanan emekçiler, Musa Anter Parkı’na uzun bir kortejle yürüdü. Tertip Komitesi adına konuşan Eğitim-Sen Wan Şube Başkanı Murat Atabay, “1 Mayıs, yeni bir başlangıç olacaktır. Savaş politikalarının son bulduğu, Kürt sorununun çözüldüğü, kimsenin kimliğinden, inancından dolayı ikinci sınıf muamele görmediği, düşünce ve ifade özgürlüğünün cezalandırılmadığı, laikliğin hakim olduğu bir gelecek için mücadele ediyoruz” dedi.

 Atabay’ın ardından TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut konuştu. Bulut, şunları dile getirdi: “İktidarın yıkım politikalarına son vermek yakındır. Ya bu karanlık devam edecek ya da emekçilerin haklarını elde ettiği bir ülke kuracağız.”

Daha sonra konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Siyasi soykırımlarla bizi susturmaya çalışıyorlar ama nafile. Biz 21 yıldır biat etmedik ve onları 14 Mayıs’ta göndereceğiz. Hepimiz birleşerek, örgütlenerek tek adam rejimine karşı bir seferberlik ruhuyla geleceğimize sahip çıkacağız. Yıllardır savaşta ısrar ederek Kürt sorununda çözümsüzlük dayatılıyor, halklar düşmanlaştırılıyor. Bu ülkede tecrit, asimilasyon ve baskı politikaları her gün biraz daha derinleştiriliyor, Kürt sorunun çözümünü isteyenlere baskılar artıyor. Binlerce insanımız kumpaslarla cezaevine atılmakta, tutuklanmaktadır. Biz bunu sessiz kalmayacağız. 21 yıldır size nasıl biat etmediysek bundan sonra da biat etmeyeceğiz. Bu nedenle 14 Mayıs tercihimiz çok önemlidir; seçimde bu tek adam rejimine hayır diyeceğiz” şeklinde konuştu.

Son olarak konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, şunları söyledi: “Geleceği inşa etmek için 14 Mayıs’a birlikte gideceğiz. Bugün meydanlarda yan yana duranlar birbirinizin elini bırakmayın, çünkü 15 Mayıs sabahı bu halayı tekrar çekeceğiz. Kürt halkının mücadelesi Kurdistan’ın özgürlüğü olduğu kadar Türkiye’nin demokratikleşmesi içindir.” 

Konuşmaların ardından 1 Mayıs mitingi, Aryen Kom’un müzik dinletisiyle sona erdi.

 

1 Mayıs - Dersim

 

DERSİM

Dersim'de birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütünün içerisinde yer aldığı Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlandı. Kentteki siyasi parti ve örgütler, kutlama öncesi Sanat Sokağı'nda bir araya geldi. Binlerce işçi, kutlamanın yapılacağı Seyit Rıza Meydanı'nı doldurdu. Yürüyüşün ardından program, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. 

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, tarihi bir seçime doğru gittiklerine işaret ederek, "Bizler için bu seçim iki parti ya da ittifaklar arasında değil. Faşizme karşı, Kürt düşmanlığına karşı, sosyalistler için bir seçime gidiyoruz. Bizim için bu seçimleri tarihi kılan budur. Dersim'i, Kurdistan'ı yok sayan anlayışa karşı sandığa gideceğiz. 14 Mayıs'ta halkımız, dönüşü olmayacak şekilde iktidarın biletini kesti. Tayyip Erdoğan zihniyetinde kurtulacağız. Bundan dolayı 1 oy Kılıçdaroğlu'na, bir oy Yeşil Sol Parti'ye diyeceğiz" şeklinde konuştu. 

Bu sırada alandan "Dersim faşizme mezar olacak" sloganı yükseldi.

Öztürk'ün konuşmasının ardından söz alan Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, şunları söyledi: "Bu seçim, yüz yılın muhasebesi. Seçim kritik; bir oy tek adam rejimine karşı, faşist rejime kaybettirmek için. Bu oyu Kılıçdaroğlu'na veriyoruz. Bir oyu da üretenlerin ve emekçilerin yöneten olması için Yeşil Sol Parti'ye veriyoruz. Birlikte değiştireceğiz." 

Diğer siyaseti parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de sahne alarak, 1 Mayıs'a dair mesajlarını paylaştı. Kutlamalar, müzik dinletisiyle son buldu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.