Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tarafından başlatılan ‘çözüm süreci’ yaklaşık 2 yılını geride bırakırken, diyalogtan müzakereye geçmesi beklenen Türk Hükümeti, ‘kamu güvenliği’ adı altında tepki toplayan yasalara ve siyasi soykırım operasyonlarına sarılıyor.
İHD raporuna göre son 9 aylık dönemde Kürt illerinde 155’i çocuk olmak üzere bin 437 kişi gözaltına alınırken, Ekim, Kasım ve Aralık ayına ait gözaltı ve tutuklama bilançosu ise bu sayıyı yaklaşık ikiye katlıyor.

Bir hafta 9 aya bedel

15 Eylül’de Kobanê Kantonu’na dönük DAİŞ saldırılarının ardından, Kürdistan ve Türkiye kentleri başta olmak üzere dünya genelinde milyonlar sokağa çıkarak, dayanışma mesajı verirken, Türkiye ise çetelere olan desteğini sürdürmeye devam etti. Saldırıların yoğunlaştığı 6 Ekim’de, HDP’nin çağrısıyla Kürdistan ve Türkiye kentlerinde yüzbinler alanlara çıkarken, devlet şiddeti sonucu onlarca kişi hayatını kaybetti. Ardından ise Türk Hükümeti yaşananları bahane ederek ‘kamu düzeni’ adı altında tutuklama ve gözaltılar için düğmeye bastı. Dayanışma eylemlerinin yapıldığı 6-13 Ekim tarihleri arasında polis ve askerlerce 56’sı çocuk toplam bin 128 kişi gözaltına alındı. Bu sayı neredeyse 2014 yılının ilk 9 ayında gözaltına alınanlara tekabül ediyor.

KCK’yi aratmıyor

Kobanê eylemleri ardından hemen hemen her gün onlarla ifade edilen rakamlarla gözaltı ve tutuklama haberleri geldi. Ortaya çıkan tablo 2009 yılında ‘KCK’ adı altında gerçekleşen siyasi soykırım operasyonları aratmayacak bir noktaya ulaştı. Basına yansıyan verilere göre; 1 Ekim- 10 Aralık tarihleri arasında yani 70 gün içinde Kürdistan ve Türkiye kentlerinde Kobanê eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle 218’i çocuk 2 bin 176 kişi gözaltına alındı.

Yeni saldırı konsepti

İHD raporuna göre 2014 yılının ilk 9 ayında gözaltına alının bin 437 kişiden 20’si çocuk 133 kişi tutuklanırken, 1 Ekim’den bu yana gözaltına alınan 2 bin 176 kişiden 116’sı çocuk 456 kişi tutuklanarak cezaevlerine konuldu.
Hükümet yargısız infaz ile sınırsız gözaltıların önünü açan Meclis’teki ‘iç güvenlik yasası’yla da gözaltı ve tutuklama furyasına devam edeceğinin mesajını veriyor. Kürt Halk Önderi Öcalan başta olmak üzere, Kürt tarafının demokratik çözüm çabaları ve uyarılarına rağmen hükümetin  geliştirdiği yoğun tutuklamalar, Kürt halkına karşı “yeni bir saldırı konsepti mi gündemde” sorusunu gündeme getiriyor.

Dün de 7 tutuklama

Gözaltı ve tutuklama furyası dün de devam etti. Varto’da 7 kişi tutuklandı, Kağızman’da DBP’li ilçe eşbaşkanı gözaltına alındı.
Muş’un Varto İlçesi’nde önceki sabah yüzlerce özel harekat polisi ve askerin zırhlı araçlar eşliğinde ilçe merkezinde evlere yaptığı baskın sonucunda 6-8 Ekim Kobanê eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan biri çocuk 7 kişi “örgüt üyesi”, “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek”, “kamu malına zarar vermek” ve “polise mukavemet” suçlamalarıyla tutuklanarak Muş E Tipi Cezaevi’ne gönderildi.
Adliyedeki sorgu boyunca Hürriyet Caddesi’ni barikatlarla trafiğe kapatan Vartolular dün de tutuklamaları protesto için sokaktaydı. Yüzlerce kişi “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganıyla Hükümet Konağı’na yürüdü. HDP İl Yöneticisi Hüsamettin Yalçın, baskı ve tutuklamalara karşı direnişi büyüteceklerini söyledi.

İlçe eşbaşkanına gözaltı

Kars’ın Kağızman İlçesi’nde dün sabah evi polisler tarafından basılan DBP İlçe Eşbaşkanı Turan Gündoğan gözaltına alınarak ilçe emniyet müdürlüğüne götürüldü.


HAYRİ DEMİR/DİHA/HABER MERKEZİ