AKP’nin listesinden pislik akıyor

AKP'li milletvekili adayları

AKP'li milletvekili adayları

  • İlk sırada bakanlara yer verilen AKP’nin aday listesinde, Roboskî’ye “Dobroski” diyen Galip Ensarioğlu, HDP önüne getirilen Ayşegül Biçer ve “Torpilliyim” diyen Rümeysa Kadak’tan silahlarla poz veren Savcı Sayan’a kadar birçok isme yer verildi.

AKP, 14 Mayıs’ta yapılacak 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine katılacak milletvekili adaylarının listesini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sundu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy dışındaki 15 bakan liste başından aday gösterildi. Eski bakanlar Faruk Çelik Artvin’den, eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de Dîlok’tan aday gösterildi.

Galip yine listede

Amed’de 24 ve 26. Dönem Milletvekili olan Galip Ensarioğlu, yeniden liste başından aday gösterildi. Ensarioğlu, Ocak 2012'de Meclis Genel Kurulu’nda, BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan’ın “Roboskî’nin hesabını verin” sözlerine “Dobroski’nin hesabını kimse size vermeyecek, hesabını biz soracağız. İlk günden beri Dobroski’nin üstünün örtülmeyeceğini, Dobroski ile ilgili her türlü hadisenin araştırılacağına dair teminat veren Sayın Başbakandır” demişti. Geçen yıl Temmuz-Ağustos aylarından itibaren CHP kurmayları ile görüşen Ensarioğlu'na partiye katılma çağrısı yapıldı. Görüşmeler yapıldı. Ensarioğlu da bu görüşmeleri yalanlamadı, ancak CHP'ye net bir cevap vermediğini de söyledi.

Galip'in ardından 'eleman'

AKP'nin 2. sıra adayı eski imam Mehmet Sait Yaz. Bu kişi Hizbulkontraya (Hüda Par) yakınlığını gizlemiyor. Toplantılarına, konferanslarına katılıyor.  Mehmet Sait Yaz, Ulucami imamı iken 19 Ağustos 2016'da verdiği Cuma hutbesinde PKK aleyhine konuşmaya başlayınca ayağa kalkan bir genç, ona seslenerek, "Altı aydır cami kapalıydı, niye gelmiyordunuz buraya? Şimdi mi aklına geldi buraya gelmek" deyince imamın da kışkırtmasıyla cemaat içinde bulunan bir grup iş birlikçi, o genci tekme-tokat cami dışına çıkardı ve linç etmeye kalktı. Cep telefonu ile çekilen görüntüler sosyal medya hesaplarından yayınlandı.

Oğlu Hamit Yaz ise aynı gün @hamityaz adlı twitter hesabından babasına destek çıkarak, "PKK'ya lanet yağdırıldığında hutbe esnasında bile yılanlar çıkabiliyor. PKK'ya karşı topyekün tepki vakti gelmedimi hala?" sözlerini paylaşmıştı. Hamit Yaz, 15 Ekim 2016'da yine twitter hesabı üzerinden paylaşımında, "Bugün Yasin'e BÖRÜ'nesim geliyor. Rabbine iki kurbanla giden. Biri kendi, öbürü elindeki kurban. Uyanın. Bugün günlerden yasin, aylardan kurban" diye yazdı.

Hamit Yaz,  önce TRT Bölge Müdürlüğünün başına getirildi. Bir süre bu görevi devam ettirdikten sonra geçen yıl TRT Radyo Başkanlığına ataması yapıldı.

HDP'nin önüne oturtulan

İçişleri Bakanlığının talimatı ve polisin organizasyonuyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl binası önüne getirilen grupta yer alan Ayşegül Biçer, Amed 4. sıradan aday gösterildi.

Küçük Gökçek devraldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek'in oğlu Osman Gökçek, Ankara 2. Bölge'de 5. sıradan aday gösterilirken, eski Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın oğlu İstanbul Milletvekili Mücahit Arınç Manisa'da 3. sıraya kaydırıldı. Alparslan Türkeş’in halen Ankara Milletvekili olan oğlu Tuğrul Türkeş ise 1. bölgede liste başından aday gösterildi.

'Torpilliyim' demişti zaten

Sosyal medya hesabından fotoğraflarını “milletvekiliyim torpilliyim bence” diyerek paylaşan Rümeysa Kadak da İstanbul 3. bölge 6. sıradan aday gösterildi.

Ulusalcı Hulki'ye pay

Ulusalcı Kemalist olduğunu söyleyen “Ceviz Kabuğu” programı sunucusu Hulki Cevizoğlu, AKP medyasında boy gösterdiktensonra kısa sürede edindiği akademik kariyerine vekilliği de eklemek için gösterdiği çabanının sonucunu aldı. İstanbul 1. bölge 6. sıra adayı gösterildi.

Sayan İzmir'e postalandı

Ağrı Belediye Başkanlığı görevinden istifa eden Savcı Sayan, AKP İzmir 8. sıradan listede yer aldı. Deniz Baykal hayranlığını Erdoğan'la sürdüren Sayan henüz kullanılabilir görüldüğü için bir süre de İzmir'de sergilenecek.

İzmir'de bir diğer aday ise Meclis Genel Kurulu’nda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerine yumruk savuran Alpay Özalan.

Fırıldak teğmen de orada

Listede daha önce CHP'den istifa ederek Memleket Partisi'ne geçen, oradan da istifa ederek AKP'ye katılan İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, İzmir 1. bölge 4. sıradan aday gösterildi. AKP'ye MİT aracılığıyla çalıştığı, CHP içindeyken de verileri manipüle ettiği iddia edilen Çelebi, Kürtlere hakaretleriyle gündem oluyor.

Yeliz (Hamdi) zor sırada

Sosyal medyada “Yeliz” takma adıyla tanınan AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, İstanbul 2. bölge 16. sıradan aday gösterildi. Erdoğan'ın şoförlüğünü yapan, daha sonra AKP'den vekil olan Çamlı, 2017’de Meclis Genel Kurulu'ndan “Yeliz” ismiyle canlı yayın yapınca, ifşa olmuştu.

Gülen'den Erdoğan'a

ATV Ankara temsilcisi Şebnem Bursalı da İzmir 1. bölge 3. sıradan aday gösterildi. Bursalı’nın Pensilvanya'da Fethullah Gülen'e yaptığı ziyarette yan yana çektikleri fotoğrafla uzun süre gündem olmuştu.

 

*****

Cinayetlere karışanlar yargılanacak mı?

Aydınlatılmayan ölümlerin aktörlerinden bazı AKP’li vekiller, yeni dönemi için aday gösterilmedi, ancak söz konusu kişilerin yargılanıp yargılanmayacağı merak ediliyor. 

14 Mayıs seçimlerinin hazırlıkları sürerken, siyasi partiler, aday listelerini dün Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sundu. Cumhurbaşkanlığı için dört aday yarışırken, genel seçimde ise siyasi partilerde birçok kritik isim liste dışı kaldı. AKP’de isimlere cinayetlere karışan 4 vekil listelere giremedi. Riha’nın Pirsus ilçesinde Şenyaşar Ailesi'nden üç kişinin katline karışan İbrahim Halil Yıldız, Giresun’da Rabia Naz Vatan’ın ölüm olayına karışan Nurettin Canikli, Nadira Kadirova’nın evinde şüpheli olarak ölü bulunduğu Şirin Ünal ve Yeldana Kaharman’yı cinsel saldırı sonrasında öldürdüğü belirtilen Tolga Ağar, AKP listelerinde yer almadı. Seçimlerden sonra dokunulmazlık zırhıyla korunmayacak söz konusu vekillerin yargılanıp yargılanmayacağı da merakla bekleniyor.

İbrahim Halil Yıldız

Riha’nın Pirsus ilçesinde 2018 seçimlerinden önce AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız seçim gezisinde Hacı Esvet Şenyaşar’ın dükkanına gitti. Yurtsever olduğu bilinen Şenyaşar Ailesi ziyaret sırasında “Size verecek oyumuz yok" sözleri üzerine Yıldız’ın akrabalarından oluşan korumalar aileye ateş etti. Saldırıda, Mehmet Şah Yıldız yaşamını yitirdi, yaralanan Celal, Adil ve Esvet Şenyaşar ise kaldırıldıkları hastanede İbrahim Halil Yıldız’ın da aralarında bulunduğu bir grup tarafından katledildi. 

Saldırıda yararlanan Fadıl Şenyaşar ise tedavisi biter bitmez tutuklandı. Celal Şenyaşar'ı öldürmekten ve Adil Şenyaşar'ı yaralamak suçundan beş yıldır hakkında yakalama kararı bulunan İbrahim Yıldız tedavi gördüğü hastanede öldü. Kamu görevlileri ve AKP’li yetkililer açıklamalarıyla Yıldız ailesine sahip çıkarken, olayla ilgili soruşturmanın da savsaklanması üzerine Emine Şenyaşar, 8 Mart 2021’de Urfa Adliyesi önünde Adalet Nöbeti başlattı.  

Nurettin Canikli

Giresun’un Eynesil ilçesinde Rabia Naz Vatan, 12 Nisan 2018’de şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Vatan’ın ölümünün intihar ya da yüksekten düşme olduğu öne sürülse de aile kızlarına siyah bir aracın çarptığını ve AKP Giresun Milletvekili Nurettin Canikli’nin devreye girerek olayı kapattığını söyledi. Vatan’ın şüpheli ölümünün araştırıldığı dosyada, 16 Temmuz 2020’de takipsizlik kararı verildi. Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan ise yıllardır adalet mücadelesini sürdürüyor.  

Şirin Ünal

Nadira Kadirova, 23 Eylül 2019’da AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Kadirova’nın intihar ettiği öne sürüldü. Savcılık, şüpheli ölümün intihar olduğunu iddia ederek dosyayı kapattı. Ailenin avukatı ise konuya ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Daha sonra Kadirova’nın intihar ettiği iddia edilen olay yeri tutanağında, Kadirova’nın cesediyle silah arasında 153 santimetre olduğu kayda geçti. Krokide ise bu mesafe 57 santimetre olarak ölçüldü. Davaya bakan avukat İlyas Doğan ise “Olay sırasında bir kavga yaşanmış. İntihar olduğu son derece şüpheli. İntihardan çok bir cinayete benziyor” diye konuştu.

Tolga Ağar

Elazığ’daki evinde 2019'da ölü bulunan Yeldana Kaharman intihar ettiği öne sürüldü. Fakat olaydan iki yıl sonra devletin eski elemanı Sedat Peker, şüpheli ölüme ilişkin Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın oğlu AKP Milletvekili Tolga Ağar’ı işaret etti. Peker, Ağar’ın Kaharman’a cinsel saldırıda bulunduğu ve şikayetçi olduktan sonra Kaharman’ın ölü bulunduğunu söyledi. Peker, “Kızı helikopterle aldırıyorlar. Kız ertesi gün ölü bulunuyor. Orada bir garipcağız öldü, herkes biliyor kimse sesini açmıyor" diye konuştu. Malatya Adli Tıp Grup Başkanlığı, Kaharman’ın ölümüne ilişkin otopsi ve toksikoloji raporunu yayınladı. Rapor, Peker'in söyledikleri doğrular nitelikte.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.