AKP’nin seçim düzenlemesi hazır

  • AKP, uzun süredir üzerinde çalıştığı Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Kanunu’nda yapılacak değişikliklere ilişkin çalışmalarını tamamladı.

 

AKP’nin bir sonraki seçimlerde uygulanmak üzere hazırladığı Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Kanunu’nda değişiklik içeren önerisi, Çarşamba günü Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) görüşüldü. Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın başkanlığında yapılan çalışma, ittifak ortağı MHP’nin olası talepleri de dikkate alınarak, bir yasa teklifi metni yerine seçenekli öneri paketi şeklinde hazırlandı ve bu metin üzerinden müzakere yapıldı. MYK’da, hazırlanan önerinin teklif metnine dönüştürülmesi konusunda MHP ile ortak çalışma yapılması görüşü benimsendi. Bu çerçevede, hazırlanan öneri paketinin en kısa sürede ittifak ortağına iletileceği öğrenildi.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın edindiği bilgilere göre;  AKP’nin paketinde, seçim barajı yüzde 7 ve 5 olarak önerildi. Yüzde 10’luk seçim barajının, muhalif seçmenin barajı geçmesi nedeniyle HDP’yi büyüttüğü yorumları bir süredir AKP içinde yapılıyordu. Bu nedenle yüzde 10 seçim barajının yüzde 7’ye indirilerek, HDP’ye giden ”emanet oyların” esas partilerine döneceği hesabı yapılıyordu.

MYK’da, barajı geçme umudu kalmayan küçük partilerin millet ittifakına yöneltebileceği değerlendirildi. Bu nedenle de MHP’nin de onay vermesi halinde, küçük partilerde ”tek başına veya yeni ittifaklar kurma ümidi” oluşturacağı için barajın yüzde 5’e indirilmesi görüşü ağırlık kazandı.

Çalışmaların yürütüldüğü süreçte tartışılan ”ittifak içi baraj” düzenlemesinden ise vazgeçildiği öğrenildi.

AKP’nin önerisinde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geçen yıl yaptığı ”milletvekili transferinin engellenmesi”ne dönük çağrı da karşılık buldu. Buna göre, siyasi partiler seçimlerde en az 20 milletvekili çıkarmaları halinde yine grup kurabilecekler. Ancak, seçimden sonra, seçildikleri partiden ayrılarak başka bir partiye geçilmesi halinde, 20 sandalyeye ulaşılsa bile bu partiler grup kurmuş sayılmayacak.

Ayrıca, parlamento dışındaki partilere de düzenli olarak kongre veya kurultaylarını yapma zorunluluğu getirilmesi öngörülüyor.

Öneri paketinde, ”daraltılmış bölge” önerisine yer verildi. Buna göre, her seçim çevresinin 7 milletvekili çıkaracak şekilde düzenlenmesi öngörüldü. Bu düzenlemenin MHP’nin önerisi doğrultusunda şekilleneceği ifade ediliyor.

AKP’nin paketinde siyasi partilere yapılacak Hazine yardımı da seçim barajına eşitlenmesi veya mevcut yasada olduğu gibi yüzde 3 oy alan partilerin Hazine yardımından yararlanması seçenekleri yer aldı. Parti kaynakları, yüzde 3 oy oranı koşulunun korunabileceğini belirtirken, bu konunun da MHP ile yapılacak çalışma ile netleşeceğini ifade ediyor.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.