Aktar: Faşizan yönetimi sonlandırmalıyız

Mehmet Emin Aktar

Mehmet Emin Aktar

  • Amed 9. sıra adayı olan Amed Barosu eski başkanlarından M. Emin Aktar, "Bu diktatörlüğü, faşizan yönetimi sonlandırmaktan başka çaremiz yok” dedi.

MUSTAFA DOĞAN

Bir milletvekili adayı ve kentte yaşayan bir birey olarak Amed’in temel sorunun kendini yönetememe olduğunun altını çizen Aktar, “Yerel bir idare yok, merkezi bir idare var. Bu kentte 7 yıldır ne belediye yönetimi ne de belediye meclisi var. Bu kentin kendi kendini yönetme ve seçme hakkını elde etme problemi var. Kent 7 yıldır kayyumla yönetiliyor” diye konuştu. Kürt sorununun çözümünde ana dilde eğitimin önemine vurgu yapan Aktar, cezaevlerinde uygulanan tecrit, infaz yakma ve sürgünlerin 2016'dan itibaren gündemde olduğunu ve bunun da acil çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Yargı iktidarın sopası

Hukuksuzluk ve adaletsizliğin yaşandığını ve yargının iktidarın sopası haline geldiğini belirten Aktar, şunları söyledi: "Bu tehdit, bütün toplumda tedirginlik ve kaygı yarattı. İnsanlar iki söz söyleyemez oldu. Bu diktatörlüğü, faşizan yönetimi sonlandırmaktan başka çaremiz yok. Bunu sonlandırmadığımız sürece cezaevlerinin boşalması ve işkencenin bitmesi mümkün değil. Öncelikle bunu sonlandırmak gerekiyor. Adil yargılamayla kumpas davalarına son vererek, cezaevlerinde gereksiz yere içeride bulunan tüm mahkumlar özgürlüklerine kavuşur."

 

*****

Mehmet Emin Aktar kimdir?

Amed doğumlu. 1986'a İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1987'den beri serbest avukat olarak çalışmakta. 1990-1992 yılları arasında İHD Amed Şubesi yönetim kurulundaydı. 1992-2001 yılları arasında Amed Barosu yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. 2008-2012 yılları arasında Amed Baro Başkanlığını üstlendi. Baro Başkanlığı yaptığı dönemde DTK toplantılarına katıldığı iddiasıyla hakkında açılan davada 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dava, İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu ve beraat etti. Halen cezaevinde bulunan HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Amed Belediye Eşbaşkanları Gülten Kışanak, Selçuk Mızraklı ve birçok Kürt siyasetçinin avukatlığını yapıyor. Mezopotamya Vakfı ve DİSA yönetim kurulu üyeliği gibi farklı sivil toplum örgütlerinde görev aldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.