Aktaş'ın rehineliğine son verin

Meliha Aktaş

Meliha Aktaş

  • 30 yıllık cezasını tamamlamasına rağmen tahliyesi bir yıl ertelenen İmralı'da tutulan Veysi Aktaş’ın ailesi, hukuksuzluğun son bulmasını ve rehineliğe son verilmesini istedi. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile birlikte İmralı Adası'nda tutulan Veysi Aktaş, Hamili Yıldırım ve Ömer Hayri Konak’tan da 39 aydır hiçbir haber alınamıyor. Veysi Aktaş, 28 Nisan 2024'te yasal olarak 30 yıllık cezasının infazını tamamlamasına rağmen İdare ve Gözlem Kurulu kararıyla tahliyesi bir yıl ertelendi. Söz konusu karara karşı yapılan itiraz reddedildi. Veysi Aktaş, 16-17 Mart 2015'te İmralı Cezaevi'ne sevk edildi. Aktaş'ın bugüne kadar avukatlarıyla görüşmesine hiç izin verilmedi. Aktaş, 9 yıllık süreçte sadece üç defa aile görüşü gerçekleştirebildi. Kendisi ile yüz yüze yapılan son görüşme 3 Mart 2020 tarihli aile görüşmesi oldu. 27 Nisan 2020'de ise küresel salgın gerekçesiyle bir defaya mahsus telefon ile görüşme yapmasına olanak tanındı. 25 Mart 2021 tarihli telefon görüşmesine ise içinde tutulduğu koşulları protesto ettiği gerekçesiyle çıkmadı. Aktaş'tan 27 Nisan 2020'den bu yana haber alınamıyor. 9 yıllık süreçte ağabeyi Aktaş'ı sadece bir kez görebilen ve en son 27 Nisan 2020 tarihli kısa telefon görüşmesiyle sesini duyabilen Meliha Çetin, İmralı'daki mutlak tecride tepkili. 

 

 

Sadece su sesi var

İmralı için "Çok zor bir yer. Su sesinden başka ses gelmiyor" diyen Çetin, "Onlar dört duvar arasındalar. Kendilerinden haber alamıyoruz. Ne telefon ne de başka bir şey. Artık yeter. Bizim umudumuz çok yüksekti ve geleceğini umut ediyorduk. 9 yılda sadece 3 kez görüş olur mu? Bu görüşler dışında bir şey görmedik. Depremler olduğunda en azından bir telefon açabilselerdi ve 'Nasılsın?' diye sorabilseydik" diye konuştu. Yeni verilen 6 aylık disiplin cezalarına da tepki gösteren Çetin, şunları söyledi: "Sanki eskiden güllük gülistanlıktı, her gün arayıp telefonla görüşüyorduk. Bir daha 6 ay disiplin cezası vermişler. Bu verilen cezaları kınıyoruz, kabul etmiyoruz. 30 yılını dolduran ağabeyimin bırakılmasını istiyorum."

Kürtlerden nefret ediyorlar

Veysi Aktaş’ın annesi Faike Aktaş, şunları dile getirdi: “Oğlum üniversite okurken ‘Kürt’üm’ dediği için tutuklandı. Suçsuz yere 30 yıl ceza yattı ve şu an da cezası bitti fakat hala içeride. Türkiye’de kanun, adalet yok. Biz Kürtler barışı, dilimizi, kimliğimizi istiyoruz. Erdoğan, Kürtlerin kimliği olmasın, yok olsunlar istiyor, nefret ediyor. Kürtleri yerinden ediyor, öldürüyor” dedi.

 İsmi dayısı Veysi Aktaş tarafından verilen Zeynep Zilan Saltık, “Dayımı yaklaşık 10 yıldır görmüyorum. En son Adıyaman Cezaevi’nde görmüştüm. Şimdi hiçbir şekilde haber alamıyorum” dedi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.