Alman ekonomisi durgunluğa girdi

Dünya Haberleri —

.

.

  • Yükselen enflasyon ve düşen tüketici harcamaları Alman ekonomisini ekonomik durgunluğa sürükledi. İlk çeyrekteki yüzde 0,3 küçülmenin ardından Alman ekonomisi, "üst üste iki çeyrek GSYH'de küçülme yaşanması" olarak ifade edilen teknik resesyona girmiş oldu.

Federal İstatistik Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) Ocak-Mart döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 oranında daralarak üst üste ikinci çeyrekte de küçüldü. Böylece Nisan ayı sonunda açıklanan ve durgunluğa işaret eden ilk tahmin revize edilmiş oldu. 2022'nin dördüncü çeyreğinde de ekonomik çıktı yüzde 0,5 oranında düşmüştü. Arka arkaya küçülme resesyon anlamına geliyor.
DekaBank ekonomisti Andreas Scheuerle, kış döneminde de bir resesyon yaşandığını belirterek, "Enflasyonun muazzam ağırlığı altında Almanya'da tüketim dizlerinin üzerine çöktü ve tüm ekonomiyi de kendisiyle birlikte aşağı çekti" dedi.
Commerzbank baş ekonomisti Jörg Krämer de bu görüşe katılıyor. "Enerji fiyatlarındaki büyük artış kış döneminde etkisini gösterdi" diye konuşan Kraemer, keskin bir şekilde yükselen fiyatlar ve ücretlerin düşük oranda artması nedeniyle tüketicilerin satın alma gücünde önemli kayıplar yaşandığını belirtti. Ekonomist Scheuerle, "Enflasyonist yükler yavaş yavaş azalırken, kısıtlayıcı para politikasının yükleri artıyor" dedi. Uzman "Enflasyon zehrine karşı yüksek faiz oranlarının panzehiriyle mücadele ediliyor" ifadelerini kullandı. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.