
Açıklamaya Federal Meclis üyeleri Jan van Aken, Nicole Gohlke, Ulla Jelpke, Hessen Eyaleti Meclis üyesi Barbara Cárdenas, Hamburg Eyaleti Meclis Üyesi Cansu Özdemir ve sosyolog Martin Dolzer imza attı.
Parlamenterler olayın aydınlanması için Türk hükümetinden çağrı yaparken, uluslararası kuruluşları da göreve çağırdı. Daha önce de Türk ordusunun birçok kez kimyasal silah kullanmakla suçlandığına dikkat çekilen açıklamada şu çağrı yapıldı:
“Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW)’nin bir an önce bölgeye gidip araştırmalar yapması gerekiyor. Son olarak hayatını kaybeden 24 gerillanın cenazesi üzerinde yapılan incelemede kurşun izine rastlanmadığı ve kimyasal silah kullanıldığı tespit edilmiş. Ayrıca BDP, İHD ve MEYA-DER’in oluşturduğu heyetler de aynı gözlemde bulundu. Malatya’daki Adli Tıp’ın ve savcılığın adli tıp raporlarını açıklamaması ise düşündürücüdür.
Şimdi ki genelkurmay başkanı Necdet Özel’in 1999 yılında komutanlık ettiği bir operasyonda kimyasal silah kullanıldığına dair video görüntüsü de bir süre önce yayınlanmıştı. 2009 yılında ise haber dergisi Spiegel, Çukurca’daki bir operasyonda Türk ordusunun kimyasal silah kullanılmış olabileceğini yazdı.”
Geçtiğimiz Pazartesi günü Karlsruhe’deki Federal Savcılığa başbakan Erdoğan, milli savunma bakanları ve genelkurmay başkanları hakkında yapılan suç duyurusunu hatırlatan parlamenterler devamla şu çağrıyı yaptı:
“Türk yetkilerinin yargılanması için yapılan başvurunun dikkate alınması yeni suçların işlenmesini engelleyebilir. Erdoğan hükümetinin Kürt halkına ve gerillalarına karşı pervasız şiddet son bulmalı. Bir an önce iki taraf ateşkes ilan ederek barış ve diyalog yolunun açılmasını sağlamalı.”
ANF