
Kobanê direnişini sahiplenme amacıyla Kürdistanlı gençlerin Duisburg’da gerçekleştirdiği yürüyüşe saldıran polis, çok sayıda kişiyi yaraladı, 20 genci de gözaltına aldı.
Almanya’nın Duisburg kentinde Kürdistanlı gençlerin gerçekleştirdiği Kobanê Kantonu’nu Sahiplenme yürüyüşüne polis saldırdı. Aralarında kadınların da olduğu birçok kişinin yaralandığı saldırının ardından, 20 genç gözaltına alındı.
Binlerce genç Kobanê için yürüdü
Binlerce Kürdistanlı genç, Ciwanên Azad Avrupa bileşenlerinin organize ettiği ‘Önder Apo’ya Özgürlük, Kobanê Kantonu’nu Sahiplenme’ yürüyüşü için Duisburg’da biraraya geldi. Hamborn Adalet Sarayı’nın önünde başlayan yürüyüş kortejinin önünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteri ile Ciwanên Azad’ın flamaları taşındı. MLKP ve Alman anti-faşist grupları da yürüyüşe destek verenler arasındaydı.
‘Bijî Berxwedana Rojava’
Sakin başlayan ve Öcalan ile Kobanê Kantonu lehine sloganların atıldığı yürüyüş, Türklerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde devam ederken, Türk milliyetçileri evlerin pencerelerine Türk bayrağı asarak Kürt gençlerini provoke etmeye çalıştı. Provokasyonlara gelmeyen Kürdistanlı gençler, ‘Bijî Serok Apo’ ve ‘Öcalansız Dünyayı Başınıza Yıkarız’, ‘Bijî Berxwedana Rojava’ ve ‘Terörist Türkiye’ sloganıyla yürüyüşlerine devam etti. Yürüyüş boyunca gençleri ablukaya alan polis, tam da yürüyüş Türklerin yoğun olarak yaşadığı mahallede devam ederken, iki genci ‘kendilerine ve Türklere taş attığı’ gerekçesiyle gözaltına aldı. Yaklaşık ikibin genç ise, polisin bu tavrını protesto etmek için oturma eylemi yaptı. Gençler, polisin özellikle Türklerin yoğun olarak yaşadığı mahallede, Kürt gençlerini gözaltına alarak provokasyon yapmaya çalıştığını söyledi.
Onlarca kişi yaralandı
Oturma eylemi ardından yürüyüşlerine devam eden Kürdistanlı gençler, saatler süren yürüyüşün ardından Hochfeld Reine Park’a gelirken de polisin ikinci provokasyonuna maruz kaldı. Önce gençleri ikiye ayırmak isteyen polis, ardından kendilerine ‘taş attıkları’ gerekçesiyle gençleri tekrar gözaltına almak istedi. Gençlerin direnmesi üzerine polis bu kez jop, biber gazı ve tekmelerle saldırdı. Ortalığı savaş alanına çeviren polis, onlarca kişiyi yaraladı. Durumu ağır olan 5 kişi de hastanelere kaldırıldı. Onlarca kişi ise, gözaltına alındı.
Gençler sahiplenmede kararlı
Polisin şiddetine rağmen miting yapmakta kararlı olan gençler, Kürt Özgürlük Mücadelesi’nde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Avrupa’da ilk defa Rojava Devrimi’ni sahiplenme temelinde bu kadar yoğun katılımlı bir eylem gerçekleştiren gençlerin kararlılığı karşısında polisin saldırıları ve gözaltına alma girişimleri sürdü. Eylemcilerin dağılma esnasında da, polisin şiddeti tüm hızıyla devam etti.
Saldırılara tepki gösterildi
Polisin bu tavrı çevredeki yurttaşlar tarafından da tepkiyle karşılanırken, birçok çocuk da korku dolu gözlerle bu insanlık dışı saldırıya tanık oldu. Yürüyüşe katılan gençler de müdahaleye tepki göstererek, Alman polisinin provokatif saldırılarının kendilerini yıldırmayacağını, Rojava Devrimi'ne bundan sonraki eylemleriyle sahip çıkmaya devam edecekleri mesajını verdi.
20 kişiyi gözaltına alan polis, daha sonra 6 kişiyi serbest bırakırken 14’ünün ifadeleri ise, gazetemiz basıma girdiği saatlerde alınmaya devam ediyordu.
MEHMET ZAHİT EKİNCİ / DUISBURG